17 Mart 2000 22:00

Çeçenler arkadan vuruldu

Rus ordusundan ağır darbeler yiyen Çeçen milisleri, Suudi Vahhabi mezhebinden destek göremediklerini, şeriatçıların kendilerini "arkadan vurduklarını" söylediler.

Paylaş
Çeçenler arkadan vuruldu
Rus ordusundan ağır darbeler yiyen Çeçen milisleri, Suudi Vahhabi mezhebinden destek göremediklerini söylediler. Dağıstan'a yönelik saldırıların ardından bölgede korkunç bir savaşın patlak vermesine yol açan şeriatçı milisler, özellikle Vahhabi mezhebinin kendilerini "arkadan vurduğunu" belirtti.
Vahhabiler kaçtı
Çeçenya dağlarında açlık ve soğukla mücadele eden Çeçen gruplar, Vahhabilerin kendilerine dağ üsleri hazırlamaya söz verdiğini, ama bunu yapmayarak kaçtıklarını dile getirdi.
Vahhabiler, aralık ayından bu yana Çeçenya dağlarında faaliyet yürütüyorlardı. Şubat ayında başkent Grozni'nin Rusların eline geçmesinin ardından, milisler güneydeki dağlara çekildi. Ancak Vahhabiler, Şamil Basayev liderliğindeki savaşçılara yardım etmek yerine kaçtılar. Bu gelişmenin ardından, dağlarda sıkışan silahlı grupların Rus uçak ve topçuları karşısında çaresiz kaldığı kaydedildi.
Milislerin gözlemleri
Nando Times muhabirine konuşan Saikhan adlı milis, Vahhabilerin kendilerine ihanet ettiğini söyledi. Saikhan, "Bize gerilla savaşı için üs ve malzeme sağlayacaklardı. Ama o zorlu yürüyüşün ardından dağlara ulaştığımızda, bir dilim ekmek bile vermediler" diye konuştu.
Zubair adlı milis ise, Grozni'den çekilirken traktör üzerinde bir grup Vahhabi ile karşılaştıklarını anlattı. "Yaralılarımızı traktöre koymak istedik, ama bunu reddettiler" diyen Zubair, şöyle konuştu: "Bırakın İslamı, insan olarak adlandırılmaya bile layık değiller. Yaralıları terk ediyor, ölüleri gömmüyorlar." Çeçen komutan Adlan ise, birliği ile İtumkale köyüne ulaştıklarında, köyü elinde tutan Vahhabilerin kaçtığını anlattı. Hemen ardından Rus birliklerinin yakındaki tepelere indirme yaptığını kaydeden Adlan, buradaki çarpışmada çok kayıp verdiklerini ifade etti. Adlan, "Ruslar ayrılır ayrılmaz Vahhabilerden intikam alacağız" dedi.
Savaş ağasına güvenli geçiş
Rus operasyonları nedeniyle dağlarda kalamayan milisler, Rus hatlarından sızıp düzlüklerdeki köylere ulaşmaya çalışıyorlar. Son günlerde bu nedenle yüzlerce Çeçen yaşamını yitirdi. İddialara göre, Vahhabi savaş ağası Arbi Barayev ve 600 adamı, Ruslarla pazarlık yaptıktan sonra güvenli geçiş hakkı kazanarak bölgeyi terk etti. Sıradan Çeçenlerden oluşan diğer birlikler ise yoğun bombardıman altında kaldı. Başlarından geçen acı olayları anlatan milisler, Vahhabilerin neden böyle davrandığı konusunda hiçbir fikirleri olmadığını söylediler.
Suudi Arabistan'daki egemen mezhep olan Vahhabiler, şeriatçı gericiliğe yabancı olan Dağıstan ve Çeçenya halklarına şeriat kuralları empoze etmeye çalışıyorlar. Mezhep, bölgedeki Çeçenler tarafından savaş kışkırtıcısı olarak görülüyor. Oldukça zengin bir yaşam süren Vahhabilerin elindeki milyonlarca dolar ise, Kafkas dağlarında faaliyet yürüten kaçakçılık şebekelerinden elde ediliyor.
Hattab'ın birliği kıstırıldı
Öte yandan, Çeçenya'nın güneyindeki Şaro Argun köyü çevresinde Rus güçleri ile Çeçen savaşçılar arasındaki çatışmalar sürüyor.
Itar-Tass ajansının Rusya Genelkurmay Başkanlığı'na dayanarak verdiği haberde, Çeçen savaşçıların başkent Grozni'nin yaklaşık 50 kilometre güneyinde bulunan köyün doğusundaki tepelerin denetimini ele geçirdiği belirtildi. Haberde, Rusya'ya göre Çeçen komutanlardan Hattab'a bağlı yaklaşık 500 Çeçen savaşçının bulunduğu Şaro Argun'un Rus hava kuvvetlerince yoğun olarak bombalandığı kaydedildi.
Rus askeri yetkililer, Çeçen komutan Ruslan Gelayev'in savaşçılarının büyük bölümünün terk ettiği Komsomolskaya köyündeki çatışmaların da sürdüğünü söylediler.
ÖNCEKİ HABER

Greenpeace Petrolcülük AŞ!

SONRAKİ HABER

Tayvan'da kritik seçim bugün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...