16 Mart 2000 22:00

Greenpeace Petrolcülük AŞ!

Dünyanın en ünlü çevreci örgütü Greenpeace iki dev petrol tekeline ortak oldu. 13 Mart'ta Shell'e ortak olduğu açıklanan örgüt, 12 Nisan'dan itibaren de BP Amoco'nun genel kurulunda söz sahibi olacak.

Paylaş
Greenpeace Petrolcülük AŞ!
Sibel Hürtaş
Dünyanın birçok bölgesinde yaptıkları çevre eylemleriyle sık sık gündeme gelen Greenpeace en büyük petrol tekellerine ortak oluyor. Kısa bir süre önce Shell'e ortak olan Greenpeace'nin yakında BP Amoco'da da ortak olarak söz sahibi olacağı öğrenildi.
Temiz üretim teknolojilerinin ateşli savunucularından Greenpeace, Amsterdam Borsası'nda geçtiğimiz gün Shell'e ait 500 bin florinlik hisse senetlerine 250 bin Euro (140 milyar) vererek sahip oldu. Greenpeace böylece Shell'in faaliyetlerinde söz sahibi olabilecek. Greenpeace'in şaşkınlık yaratan bu girişiminin ardından şimdi de diğer bir petrol tekeli olan BP hisselerine sahip olduğu bildirildi. Greenpeace yetkilileri BP'ye ortak olma nedenlerinin ise BP Amoco'nun kuzey kutbunda başlattığı Nortsath petrol arama faaliyetinin sona erdirilmesini sağlamak olarak açıklarken, amaçlarının hisse senetleri hakkı elde ederek şirketleri köşeye sıkıştırmak olduğunu söylediler.
Yeni taktik!
Dünyanın birçok ülkesinde olduğu kadar Türkiye'de de çevre yanlısı eylemlerde bulunan ve kirli üretim teknolojilerine son verilmesi gerektiğini açıklayan Greenpeace, Shell'e ortak olmalarının nedeninin 'yeni bir taktik' olduğunu açıkladı.
Greenpeace Akdeniz Toksik Maddeler Sorumlusu Tolga Temuge, gazetemize yaptığı açıklamada, bunun Greenpeace'nin verdiği mücadelede uyguladığı yeni bir taktik olduğunu savundu. "Greenpeace'nin 5 kuruş parası yoktur" diyen Temuge, örgütün, üyelerini Shell'in her sene satışa sunduğu hisselerini alması için yönlendirdiğini, hisseleri Greenpeace'in değil üyelerinin aldığını söyledi. Temuge, üyelerinin, Shell'e ortak olarak şimdiye kadar kullandığı kirli teknolojiden vazgeçmesi için baskı yapacağını öne sürdü. Greenpeace'in Shell'e karşı mücadelesinin hâlâ devam ettiğini söyleyen Temuge, "Örneğin baktığınızda Galatasaray da hisselerini sattığında Fenerbahçe bunların hemen alınması gerektiğini söylemişti. Bizim yaptığımız da aynı bu örnekteki gibi yeni bir taktiktir. Greenpeace sadece bu yüzden Shell'in hisselerini almaya karar vermiştir. Greenpeace üyeleri hisse senetlerini alarak Shell'in kullandığı üretim biçiminden vazgeçip, güneş enerjisini kullanması için baskı yapacaklar."
BP ile de ortak oldu
Greenpeace'in Shell'in ardından ikinci büyük petrol şirketi olan BP'ye de ortak olacağı bildirildi. Greenpeace yetkilileri BP Amaco'nun hisselerine ise ABD'de kurulan ve 'etik fon' olarak adlandırılan bir fonla sahip olduklarını açıkladı. Yetkililer Tilliun Asset Management Corporation isimli bu fonun 100 kadar ortağı olduğunu ve kendilerini BP Genel Kurulu'nda temsile yetecek 150 bin adet hisse senedini almalarını sağladığını belirttiler. Greenpeace bu şekilde 12 Nisan'da şirkette söz sahibi olabilecek. Greenpeace Basın Sözcüsü John Walter ise dün bir gazeteye yaptığı açıklamada BP'ye ortak olma nedenlerini şu sözlerle açıkladı: "Amacımız BP'nin kuzey kutbunda başlattığı Northsat petrol arama faaliyetinin sona erdirilmesidir. Bu hem çok pahalı hem de çevreye çok fazla zarar verecek bir yatırım. Biz bu yatırımın durdurulması ve buraya harcanacak paranın güneş enerjisi gibi temiz enerji üretimi için kullanılmasını istiyoruz. Yaptığımız çalışmalarda bunun şirket için daha kârlı olacağının göstergesi."
Greenpeace daha önce de birçok kez özellikle ABD ve Japonya'nın çevreyi kirleten yatırımlarına karşı sessiz kalmakla suçlanmışlardı. Örgütün, kuruluşundaki amaçlarından uzaklaşarak özellikle bazı rant hesaplarının içinde yer alarak eylemlerini bunlara göre düzenledikleri basına yansımıştı.
Konu hakkında görüştüğümüz TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre Mühendisi Ethem Torunoğlu, Greenpeace'nin bu taktiğini yanlış ve tehlikeli olarak yorumladı. Torunoğlu yaptığı açıklamada, Greenpeace'nin mali durumunun tüm dünyada tartışılır bir hal aldığına dikkat çekerek, örgütün ilişkilerinin incelenmesi gerektiğini söyledi. Geçen yıllarda Nijerya'da Shell'e karşı örgütlenen platform üyelerinin Shell'in de arkasında olduğu bir operasyonla cunta tarafından katledildiğini hatırlatan Torunoğlu, bu yapılanların unutulmaması gerektiğini söyledi. Örgütün yaşanan bu olayları olmamış kabul edip, şirkete ortak olmasının doğru olmadığını söyledi. Torunoğlu, Greenpeace'nin kendi üyelerinin de bu konuyu tartışmaya açması gerektiğini kaydetti. Torunoğlu, Türkiye'de de fazlaca hissedilen çevre sorunlarını ancak ülkelerin halklarının ve aydınlarının çözebileceğine dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

Bayramı açlık grevinde karşıladılar

SONRAKİ HABER

Çeçenler arkadan vuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...