16 Mart 2000 22:00

Bayramı açlık grevinde karşıladılar

İzmir Su İşleri (İZSU)'nde sayaç okuma işinde çalışırken taşeronlaştırma kurbanı olan işçiler, kurban bayramını açlık grevinde karşıladılar.

Paylaş
Bayramı açlık grevinde karşıladılar
Sinan Sarısaltık
İzmir Su İşleri (İZSU)'nde sayaç okuma işinde çalışırken taşeronlaştırma kurbanı olan işçiler, kurban bayramını açlık grevinde karşıladılar. İşçiler, asıl bayramı işlerini ve ekmeklerini kazanınca kutlacaklarını dile getirdiler.
İZSU'nun sayaç okuma işini taşeronlaştırmak için açtığı ihaleyi kazanan Set Elektrik firmasının işten attığı 118 işçi, on gün önce İHD İzmir Şubesi'nde düzenledikleri basın açıklamasının ardından açlık grevine başlamışlardı. Açlık grevlerini şu anda Bank-Sen'de sürdüren işçiler, "Set Elektronik bizi çalıştırmak istemedi. Çünkü bizler sürekli olarak taşeronlaşmadaki keyfiliğe, peşkeş çekilmeye, antidemokratik uygulamalara karşı çıkmış, işgüvencesini savunmuş işçileriz. Bu durum da İZSU ve onun ihaleyi verdiği taşeronları rahatsız etti" dediler.
Eylem yapacaklar
İşlerine geri dönmek, yaşanabilir bir ücret ve işgüvencesiyle çalışmak istediklerini söyleyen Hüseyin Kocakundakçı adlı işçi, "Hangi şartlarda çalışacağımız sözleşmede verilmeli. Onlar ise bizleri bir süre deneyecekleri söylüyor. Biz bu işi yıllarca yaptık, neyimizi deneyecekler" diye konuştu. Kurban bayramı nedeniyle birçok sendikanın ve kitle örgütünün kapalı olduğunu belirten Kocakundakçı, bayramdan sonra sorunlarını Emek Platformu ve diğer kitle örgütleri temsilcilerine taşıyarak, belediyenin önünde hepsinin katılacağı bir basın açıklaması yapmak istediklerini söyledi.
TEDAŞ da İZSU da zarar etti
Taşeronlaştırmanın kendilerinin yanı sıra İZSU'ya da zarar verdiğini söyleyen Özay Duman ise şunları anlattı: "İZSU ihaleden 130 milyar kâr ettiğini söylüyor, ama 1-10 Şubat ve 1-10 Mart aylarındaki süreçte sadece Yeşilyurt Merkez'de 170 milyar zarar olmuş. Kaçak su kontrolleri aşağı yukarı hiç uygulanmıyor. Bu da İZSU'nun çok zarar etmesine neden oluyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın bunları bilmesi gerekir." İhaleyi alan Set Elektronik'in daha önce TEDAŞ'ın İzmir genelindeki ihalesini aldığını ve büyük zarara yol açtığını hatırlatan Duman, "Daha önce Set Elektronik'in bünyesinde 130 işçi çalışıyordu ve tüm İzmir'in işini yapıyordu. Zarar ettikçe işçi kıyımına başladı ve şimdi sadece 49 işçiyle çalışıyor" dedi. Çocuklarına bayram için hiçbir şey alamadıklarını, tüm arkadaşlarıyla birlikte direnişte geçireceklerini ve ekmeklerinin mücadelesini vereceklerini söyledi.
Ailece grev yerindeler
Nafiz Karabacak da "Bizim en büyük bayramımız ekmeğimizi alınca olacak" derken, Ramazan Koca ise, "Ailelerimizle birlikte sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bizim istediğimiz işgüvencesi, 90 milyona çalışan adam zaten istese de bayram yapamaz" dedi. Ali Ekber Mazman da, "İş, aş, ekmek isteğimiz devam edecektir. Biz bayramı düşünmeyeceğiz. Ancak işim ve param olsaydı ben de ailemle güzel yerlere gidip tatil yapardım" diye konuştu.
'Asıl kurban biziz'
"En güzel kurban biziz. Ben çocuğuma bir çorap bile alamaz haldeyim. Çocuğum çorap istedi diye stresten ona hayatımda ilk kez bağırdım. Ve eşime tokat attım. Eşimde benim içinde bulunduğum stresi biliyor. Aslında hepimiz birbirimizi anlatıyoruz. Hepimizin gerçeği aynı" diyen Bekir Mangır, içinde bulundukları zor duruma karşın direnmeye devam edeceklerini vurguladı. Sendikasız olmalarına rağmen hep birlikte hareket ettiklerini belirten Bekir Mangır, verdikleri mücadelenin kendilerinden sonrakilerin önünü açacağına inandığını dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Kardeşlik ve dayanışma için

SONRAKİ HABER

Greenpeace Petrolcülük AŞ!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...