16 Mart 2000 22:00

Fransa okullarında genel eylem

Fransa hükümetinin eğitim alanındaki sorunları daha da artıracak olan 'reform' planına tepki büyük oldu. Dün gerçekleştirilen eylemde okulların yüzde 80'inde eğitim yapılmazken, veliler ve öğretmenler ortak mitingler yaptı.

Paylaş
Fransa okullarında genel eylem
Yıldız Eren
Fransa'da önümüzdeki öğrenim yılında yürürlüğe girecek olan "eğitim reformu"nu protesto eden eğitim emekçileri ve okul aile birliği federasyonları, 16 Mart'ı genel eylem günü ilan ettiler.
Dün gerçekleştirilen eylemde ülke çapındaki ilk ve orta dereceli okulların yüzde 80'i kapalı kalırken, birçok şehirde düzenlenen mitinglerde eğitim olanaklarının artırılması talep edildi. Sabah erken saatlerde Starsbourg, Annecy, Cherbourg ve Le Havre şehirlerinde yapılan mitinglere katılan binlerce öğretmen ve veli, Eğitim Bakanı Claude Allegre aleyhinde sloganlar attı. Mitinglerde, eğitime daha fazla bütçe ayrılması talep edildi.
Başbakan zor durumda
5 yıldan beri ilk defa eğitim sektöründe yetkili bütün sendikaların ortak hareketiyle gerçekleşen genel grev ve eylem günü, Başbakan Lionel Jospin ve hükümetini epey zorda bırakacak. Son dönemlerde artan hoşnutsuzluğu hisseden başbakan, dün akşam televizyonda halka seslenerek toplumsal sorunlarla ilgili tutumunu anlattı.
Son haftalarda birçok şehirde yapılan toplantı ve boykotlarla eğitim-öğrenim sorunlarına dikkat çeken eğitim emekçileri, yapılmak istenen sözde reformun kendi sorunlarına yanıt vermediği gibi, eğitim olanaklarını daha da kısıtlayan, kadro açığına yanıt vermeyen bir proje olduğunu ortaya koyarak iptalini talep ediyorlar. Öğretmenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve eğitim sektöründe daha fazla olanak verilmesini talep eden Okul Aile Birliği Federasyonu da, birçok kentte öğretmenlerin taleplerini ve eylemlerini destekliyor. Başta başkent Paris olmak üzere birçok şehirde bir haftadır ortaokullarda işgal eylemleri gerçekleştiren veliler, öğretmenlerle dayanışma içinde olduklarını ortaya koyuyor.
Velilerden destek
Fransa'da eğitim sektöründeki hoşnutsuzluk sürekli kanayan bir yara olarak Jospin hükümetinin önünde duruyor. Bu öğretim yılı başında yapılan bir dizi eylem sonucunda eğitim bütçesinde kısıtlama planlarının önüne geçen eğitim emekçileri sürekli öğretmen açığı ve meslek liselerinde olanaksızlıklara dikkat çektiler.
Yoksul ve orta sınıf çocuklarının gittiği meslek liselerinde çalışan öğretmenlerin azlığına dikkat çekerek, derslerin çoğunlukla boş geçtiğini dile getiren FSU (Orta Dereceli Eğitim Federasyonu) sendikası yetkilileri, eğitim bakanının eğitim olanaklarını kısıtlamak için işbaşında olduğunu ve "personel reformu" diye öne sürülen projenin çalışanlar tarafından şubat ayında yapılan görüşmelerde reddedildiğini vurguladı. FSU, bakanın buna rağmen aynı projede ısrar etmesinin antidemokratik olduğunu kaydetti.
Eğitim sektöründe uzun yıllar sonra ilk ve ortaokullar ile liselerde çalışan öğretmenlerin velilerle birlikte ortak hareket etmesinin önemli bir adım olduğunu ekleyen FSU ve SNES sendikaları, önümüzdeki dönem yapacaklarını bakanın tutumuna göre belirleyeceklerini açıkladılar.
ÖNCEKİ HABER

Nükleere karşı insan zinciri

SONRAKİ HABER

NATO'dan Kosova itirafları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...