15 Mart 2000 22:00

Nükleere karşı insan zinciri

Mersin Anti Nükleer Halk Meclisi ilk etkinliği önceki gün Silifke'de yaptı. Akkuyu'da yapılacak nükleer santrale karşı oluşturulan Mersin Anti Nükleer Halk Meclisi, önceki gün bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

Paylaş
Nükleere karşı insan zinciri
Sinan Dildiz
Mersin Anti Nükleer Halk Meclisi ilk etkinliği önceki gün Silifke'de yaptı. Akkuyu'da yapılacak nükleer santrale karşı oluşturulan ve içerisinde birçok kurum ve kuruluşu barındıran Mersin Anti Nükleer Halk Meclisi, önceki gün saat 18.30 civarında el ele tutuşarak protesto eylemi gerçekleştirdi. Önceki gün saat 15.00'te Mersin Cumhuriyet Meydanı'na gelen 250 kişi otobüslere binerek Silifke'ye doğru yol almaya başladı.
5 otobüsün kaldırıldığı eylem öncesinde Halk Meclisi Başkanı Oktay Konyar, otobüslerde birer konuşma yaparak eylem hakkında bilgi verdi. Otobüslerin kaldırıldığı Cumhuriyet Meydanı'nda polisin yoğun olması dikkat çekti. Saat 18.30'da Silifke girişinde park edilen otobüslerden inen katılımcılar el ele tutuşarak zincir oluşturdu.
Polis engellemesi
Eğitim-Sen Silifke Şubesi'ne kadar 100 metre uzunluğunda zincir oluşturarak yürümek isteyen katılımcıların önünde polis barikat kurdu. Burada polis, kitleden Eğitim-Sen Şubesi'ne otobüslerle gitmelerini istedi. Katılımcılar adına konuşan Oktay Konyar ise, kanunsuz hiçbir şey yapmadıklarını, halk olarak haklarını kullandıklarını söylerken, trafiği kapatmadıklarını, gösteri yasağına muhalefet etmediklerini söyledi. Konyar'ın valilikle eylem hakkında görüşüldüğünü de belirtmesine rağmen polisin tutumunda değişiklik olmadı. Bunun üzerine kitle tekrar otobüslere binerek Silifke'nin içine kadar girme ve daha sonra zincir oluşturma kararı aldı. Polisin tutumu ise "Nükleer santral istemiyoruz" sloganıyla protesto edildi. Halkın Silifke zincir oluşturmasını da engellemek isteyen polise bu kez katılımcılar izin vermedi ve sayıları 500 kişiyi bulan kitle Eğitim-Sen'e kadar zincir oluşturdu ve burada toplandı. Toplanmanın ardından eyleme Büyükeceli köylülerinin katılması da oldukça coşkulu oldu.
Bergama'dan selam var...
Burada bir konuşma yapan Halk Meclisi ve Bergama Köylüleri Derneği Başkanı Oktay Konyar, Bergama'dan selamlar getirdiklerini belirterek, "Artık her yer Bergama, hepimiz Bergamalıyız. Muhalefet çıtasını yükselteceğiz, salonlardan alanlara çıkacağız, nükleer santrale karşı Mersin'i toplumsal muhalefetin odağı haline getirmeliyiz" dedi. Eyleme katılanlar daha sonra otobüslerine döndüler.
ÖNCEKİ HABER

Okuyan'dan işverene bayram hediyesi

SONRAKİ HABER

Fransa okullarında genel eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...