15 Mart 2000 22:00

Newroz Diyarbakır'da kutlanacak

Kürtler başta olmak üzere Ortadoğu halklarının "baskıya, zulme ve sömürüye başkaldırı" günü olarak kutladığı Newroz, bu yıl Diyarbakır-Batıkent'te yapılacak "Newroz ve Barış Şenliği" ile kutlanacak.

Paylaş
Newroz Diyarbakır'da kutlanacak
Türkiye ve Ortadoğu halkları tarafından kutlanan Newroz, Diyarbakır'da Batıkent alanında kutlanacak. HADEP Diyarbakır İl Örgütü, Newroz'un bir barış şöleni olarak kutlanabilmesi için saat 11.00 ile 17.00 saatleri arasında Batıkent Alanı için bildirimde bulundu.
HADEP Diyarbakır İl Yöneticisi Mefair Altındağ, parti genel merkezlerinin genelgesi doğrultusunda Newroz çalışmalarına başladıklarını ve Newroz'un barış havası içerisinde geçmesi için valiliğe başvurduklarını bildirdi. Valilikten şu ana kadar herhangi bir cevap alamadıklarını belirten Altındağ, Diyarbakır Demokrasi Platformu'nun siyasi partilere, sendika genel merkezlerine ve aydınlara, Newroz'u Diyarbakır'da kutlamak için çağrıda bulunduğunu kaydetti. Altındağ, "Newroz ve Barış Şenliği" adı altında düzenlenecek olan etkinliğe HADEP Genel Başkanı A. Turan Demir'in de katılacağını söyledi. Newroz'un, yaşanmakta olan barış ve yumuşama sürecine uygun şekilde kutlanacağını belirten Altındağ, "Bu barış şölenine devlet erkanını da çağırmayı düşünüyoruz. Belediyelerimiz zaten bu etkinliğe katılacaktır. Newroz'un önceki yıllardaki gibi sıkıntılar içerisinde geçmesini engellemek için çaba sarf ediyoruz. Yetkililerden isteğimiz bu barış ortamına katkı sunmalarıdır. Biz devlet erkanını da bu kutlamalara davet edeceğiz" dedi.
Newroz'un Batıkent Alanı'nda kutlanmasına izin verilmemesi durumunda halkın zaten 20 Mart akşamından itibaren kutlamalara başlayacağını söyleyen Altındağ, şöyle konuştu: "Diyarbakır'daki Newroz kutlamaları sadece bizim etkinliklerimizle sınırlı değil. Barış şölenimize izin verilmediği taktirde halkın kendi mahallelerinde yapacağı kutlamalara tüm gücümüzle katılacağız.
Diyarbakır'ın her mahallesine yayacağız Newroz kutlamalarını. Ama bizim amacımız bu kutlamaları merkezi bir şekilde gelenekselleşen şekliyle Batıkent Alanı'nda bir barış şölenine dönüştürmek."
Altındağ, Demokrasi Platformu'nun bölgeye davet ettiği siyasi parti ve sendika temsilcileri ve aydınlarla OHAL valisi, il valisi ile belediyeleri ziyaret edeceklerini belirterek 21 Mart'tan sonra bir resim sergisi ve panel de düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.
Diyarbakır'a çağrı
Diyarbakır Demokrasi Platformu ise EMEP, ÖDP, SİP, ANAP, DSP, DYP, CHP, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK, THİV, İHD ve TMMOB gibi sendika, siyasi parti, oda ve kitle örgütlerine, Sivil Anayasa Girişimi, Demokrasi Hareketi çevresindeki aydın ve yazarlara ve diğer duyarlı aydınlara Newroz'u Diyarbakır'da kutlama çağrısı yaptı. Yazılı olarak iletilen çağrıda, "21 Mart Newroz Bayramı'nı Batıkent Alanı'nda dostlarla birlikte kutlamak istiyoruz" diyen Diyarbakır Demokrasi Platformu, bu örgütlerin temsilcilerini ve aydınları Diyarbakır'a davet etti. Şu ana kadar ÖDP ve EMEP'in çağrıya olumlu yanıt verdiğini aktaran Diyarbakır Demokrasi Platformu Sekretaryası'ndan Mehmet Işıktaş, Newroz'un asırlardır Ortadoğu ve Kafkas halkları tarafından ruhuna uygun bir şekilde kutlandığını kaydetti. Diyarbakır halkının 1998 yılında Batıkent Alanı'nda kutladığı Newroz'un görkemli olduğunu ancak 1999 yılında bu kutlamalara izin verilmemesi üzerine halkın Newroz'u mahallelerinde kutladığını ve saldırıya uğradığının hatırlatan Işıktaş, "Son 1 yıldır bölgede bir yumuşama ve barış süreci yaşanmaktadır. Biz bu Newroz'un bir barış şölenine dönüşmesini istiyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Orkestra eşliğinde 'Şehir Işıkları'

SONRAKİ HABER

Okuyan'dan işverene bayram hediyesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...