15 Mart 2000 22:00

Karakolda bayram temizliği!

Adana'da Sarıçam Polis Karakolu'nun temizliği, kahve önünde beklerken polisin bu iş için gözaltına aldığı 10 gence zorla yaptırıldı.

Paylaş
Karakolda bayram temizliği!
Hali İmrek
Adana'da polisler gözaltına aldıkları 10 genci götürüp Sarıçam Polis Karakolu'nu temizlettiler. 14.03 2000 tarihinde saat 12.00 sularında Kazım Karabekir Mahallesi'nde gözaltına aldıkları gençleri Sarıçam Karakolu'na götüren 5 polis memuru tüm karakolu 1,5-2 saat kadar gençlere temizlettiler. Gençlere hakaret ve küfür de savuran polisler, karakol temizliği esnasında dışarı çıkıp sigara içen bir genci de tokatladılar.
Gazetemizi arayıp haberdar eden ve polislerin bu keyfi davranışlarından şikâyetçi olduklarını belirten gençler olayı şöyle anlattılar:
"Biz, mahalledeki kahve önündeydik. Ekip geldi bizi aldı. Daha sonra bu sayı az dediler ve 10 kişiye tamamlayacaklarını belirttiler. Daha sonra yolda giden 3 arkadaşı daha gözaltına aldılar ve tamam sayı 10'u buldu dediler. Bizi karakola götürdüler. Ondan sonra gençler başlayın temizliğe deyip, tüm karakolu bize temizlettiler".
Asker olduğunu ve şu an yasal iznini kullandığını söyleyen bir genç de asker olduğunu polislere belirttiği halde kendisini de gözaltına aldıklarını hatırlattı. Polislerin bu tavrını doğru bulmadığını belirten genç; "Ben asker olduğumu söylediğim halde beni da aldılar.
Sonra karakolu temizletmeye başladılar. Hasta olan, fiziksel bir rahatsızlık yaşayan söylesin dediler. Ben sigara için dışarı çıktım birisi gelip bana kızdı ben sigaramı attım içeri girdim. Daha sonra tekrar dışarı çıktım bana niye temizlik yapmıyorsun dediler, ben de yapmayacağımı söyleyince benim enseme bir tokat attılar" şeklinde konuştu.
Karakola götürülüp temizlik yaptırılan gençler karakolda çaycıdan tutun görevli personellere kadar kendilerine bağrıldığını vurguladılar.
Polis sürekli baskı yapıyor
Yoğunlukta işçe ve emekçilerin oturduğu Kazım Başer'de polis baskısı sürekli yaşanıyor. Sık sık kahvehaneleri basan polisler keyfi olarak gençleri gözaltına alıyor ve taciz ediyor. Son olarak 10 gencin gözaltına alınıp karakolun temizletilmesi mahalle halkının da tepkisini çekti. Polislerin baskısından bıktıklarını söyleyen mahalle sakinleri "Herhangi bir suç olsa, kimliksiz olsalar yasaların öngördüğü sınırları aşan davranışlar olsa belki buna bir nebze hak verilir, ama durup dururken gençlerin gözaltına alınması ve karakola götürülüp zorla temizlik yaptırılması görülmüş bir uygulama değildir. Bu durumun son bulmasını istiyoruz" dediler.
Karakol, gözaltıyı kabul etmedi
Aradığımız Sarıçam Karakolu yetkililerinden olduğunu söyleyen Komiser Salman ise, sorduğumuz gözaltı olayının yaşanmadığını iddia etti. Karakola 10 gencin getirilip karakol temizliğinin yapılmasının mümkün olmadığını savunan Komiser Salman, karakolun temizlik personeli olduğunu söyledi. Gençlerin bu durumun tanığı olduğunu hatırlattığımız yetkili komiser, "Böyle bir durum yok" demekte ısrar etti.
ÖNCEKİ HABER

'Hedef gözeterek ateş edilmiştir'

SONRAKİ HABER

Depremzedeye fatura tezgâhı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa