15 Mart 2000 22:00

'Hedef gözeterek ateş edilmiştir'

TBMM Ulucanlar Komisyonu, 10 tutuklunun ölümüyle sonuçlanan Ulucanlar katliamı ile ilgili raporunda, "Duvarlarda çok sayıda mermi izinin bulunmaması hedef gözetilerek ateş edildiğini göstermektedir" dedi.

Paylaş
'Hedef gözeterek ateş edilmiştir'
Ulucanlar'da 26 Eylül 1999'da 10 tutuklunun katledildiği saldırıya ilişkin TBMM komisyonun raporu tamamlandı. Yaşanan katliamın koğuş sorunu ile izah edilmesinin mümkün olmadığının ifade edildiği raporda, "Asker dağlık bir alana müsadereye girdiği terörist gruba davrandığı gibi davranmıştır.
Duvarlarda çok sayıda mermi izinin bulunmaması hedef gözetilerek ateş edildiğini göstermektedir" deniliyor. Yetkililerin tüm iddialarının aksine şişle yaralanan tek bir güvenlik görevlisinin bulunmadığının vurgulandığı rapora, komisyonda bulunan MHP'li Metin Ergun ve DSP'li Hasan Macit muhalefet şerhi koydular.
Asitle yaktılar
ANAP, DYP ve FP'li milletvekillerinin imzası bulunan raporda, cesetlerde ve yaralı hükümlülerde alev yanığı olmayan yanık izlerine rastlandığı belirtiliyor. Adli Tıp uzmanları tarafından bu yanık izlerinin alev ya da haşlanma yanığı olmadığı; sülfirik asit ya da nitrit asit yanığı olabiceğinin ifade edildiğinin söylendiği raporda, "Ayrıca cesetlerde hem kurşun yarası, hem de yaygın darp izleri bulunmaktadır. Bunlar olayda amacını aşan şiddetin kullanıldığı, işkence edildiği kuşkusunu doğurmaktadır" deniliyor.
Operasyonlara gerekçe gösterilen tünel iddiasının pek inandırıcı olarak görünmediğinin kaydedildiği raporda, ortaya çıkarıldığı söylenen 7.5 metrelik tünelin 5. koğuşun içine doğru gittiği ve niçin nöbetçi kulesinin görüşüne açık bir yerden başladığının, niçin koğuşa doğru gittiğinin anlaşılamadığı ifade ediliyor.
Pek çok kuşku var
Birçok çarpıcı gerçeğin açıkça ortaya konulduğu komisyon raparu şöyle devam ediyor: "Olayda açıklama bekleyen pek çok kuşku bulunmaktadır. Şu soruların cevaplanması gerekir; koğuş işgali 2 Eylül 1999'da gerçekleşmiştir. 26 Eylül'deki müdahale için, niçin 24 gün beklenmiştir? Komisyonumuzun, 'Müdahalenin, Başbakan'ın ABD gezisine çıktığı gün niçin yapıldığı sorusuna aldığı, 'Tesadüf' yanıtı tatmin edici değildir." Öte yandan raporun kamuoyuna duyurmasının ardından yazılı bir açıklama yapan Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD), rapora imza atmayan milletvekillerine tepki göstererek, "Bunların tek amacı, efendileri zor durumda kalmasın, cepleri hep dolu olsun" denildi.
Komisyon üyesi milletvekillerinin, "Komisyonumuz güvenlik güçlerinin silah kullanma zorunluluğunu kabul ediyor ama..." şeklindeki sözlerini de kınayan TAYAD'lı aileler, satır arasında da olsa katliamın meşrulaştırılmaya çalışıldını kaydettiler. TAYAD'lı aileler tek isteklerinin adalet olduğunu, bunun için yaşadıklarını, bunun için mücadele ettiklerini belirterek, Ulucanlar davasına ilişkin gelişmelere karşı duyarlı olma çağrısı yaptılar.
ÖNCEKİ HABER

İhracatçılıktan ithalatçılığa

SONRAKİ HABER

Karakolda bayram temizliği!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...