15 Mart 2000 22:00

Clinton'dan Barak'a mektup

ABD Başkanı Clinton'ın, eski İsrail Başbakanı Netanyahu'ya gönderdiği bir mektubun benzerini, yeni lider Ehud Barak'a göndermeye hazırlandığı açıklandı.

Paylaş
Clinton'dan Barak'a mektup
İsrail Başbakanı Ehud Barak, ABD ile ülkesi arasındaki stratejik ilişkinin geliştirilmesinin ardından, ABD Başkanı Bill Clinton'ın, "nükleer güvence"sini yenilemesini istedi.
İsrail ile Suriye arasında imzalanması planlanan "barış" anlaşmasının ardından, ABD ile İsrail arasındaki stratejik işbirliğinin her alanda geliştirileceği belirtiliyordu. ABD Başkanı Clinton'ın, bu kapsamda, eski Başbakan Benjamin Netanyahu'ya bir mektup gönderdiği de açıklandı. Ha'aretz gazetesinde dün yayınlanan habere göre, mektupta, "İsrail'in stratejik caydırıcılığının korunacağı ve ABD inisiyatifindeki silahsızlanma girişimlerinin, bu hedef göz önünde tutularak koordine edileceği" ifade ediliyor. Clinton'ın bu sözleri, ABD'nin, Suriye gibi Ortadoğu ülkelerini silahsızlanmaya zorlarken, İsrail'in silahlanmasını teşvik edeceğini gösteriyor. Kaynaklar, Clinton'ın benzer bir mektubu Barak'a da göndereceğini bildiriyorlar.
Wye'ın ardından
ABD liderinden Netanyahu'ya giden mektup, aynı zamanda, iki ülke arasındaki ilişkilerin hükümet değişikliklerinden etkilenmeden sürdüğünün de bir göstergesi. Filistin yönetimi ile İsrail arasında imzalanan Wye Anlaşması'nın hemen ardından gönderilen mektupta ayrıca, ABD'nin nükleer konularda İsrail'e baskı yapmayacağı vurgulanıyor. Ancak bu "serbest bırakma"nın şartı, İsrail'in, "bir nükleer güç olduğunu açıktan deklare etmemesi" olarak ifade ediliyor.
Batı Şeria kararı çıktı
Öte yandan, İsrail Başbakanı Ehud Barak başkanlığındaki güvenlik kabinesi, Batı Şeria bölgesinin yüzde 6.1'inin daha Filistin yönetimine verilmesini onayladı.
İsrailli siyasi kaynaklar, son verilen topraklarla birlikte Batı Şeria'nın yüzde 43'ünün Filistin yönetimine geçeceğini belirttiler. İsrail Başbakanı Barak ile Filistin lideri Yaser Arafat'ın imzaladıkları anlaşmaya göre, Batı Şeria'nın yüzde 6.1'i 20 Ocak'ta Filistin'e geçecekti. Ancak, hangi toprakların verileceği konusunda çıkan pürüzler nedeniyle anlaşmanın onayı gecikmişti. Bu arada, kabine toplantısında, onlarca Filistinli siyasi mahkûmun kurban bayramı sırasında serbest bırakılmasının da kararlaştırıldığı bildirildi.
Arrow füzeleri sınırda
İsrail, ABD ile ortak geliştirdiği yeni füze savunma sistemini sınırlarına konuşlandırdı. Yüksek irtifa ve uzun mesafede gelen füzeleri imha eden Arrow füzeleri, saniyede 3 kilometre hızla hareket ediyor.
ABD ve İsrailli askeri yetkililer, önceki gün füze sisteminin ilk üç bataryasını basına gösterdiler. Gösterimin ardından, füzelerin mülkiyeti törenle İsrail hava kuvvetlerine geçti. Arrow, 1980'lerin sonundan bu yana geliştirme aşamasındaydı.
ÖNCEKİ HABER

Kolombiya'da IMF'ye karşı grev günü

SONRAKİ HABER

'Tayvan bizimdir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...