14 Mart 2000 22:00

Raduyev oyuna gelmiş

Rusya'da yayımlanan İzvestiya gazetesinin haberine göre, Çeçen komutan Raduyev, İç İstihbarat Servisi FSB'nin ajanlarınca yanıltılması sonucunda yakalandı.

Paylaş
Raduyev oyuna gelmiş
Rusya'da yayımlanan İzvestiya gazetesi, Çeçen komutan Raduyev'in yakalandığı operasyonun ayrıntılarını yayınladı. Gazetenin haberine göre Raduyev, İç İstihbarat Servisi FSB'nin ajanlarınca yanıltılması sonucunda yakalandı. Dağıstan sınırı yakınlarında, Rus güçlerinin kontrolündeki Novogroznenski kasabasına davet edilen Raduyev, bunu kabul etti. FSB ajanları Raduyev ile, kendilerini silah tüccarı olarak tanıtarak bağlantı kurdular. Novogroznenski kasabasına kalabalık gelmemesini de istediler. Bunun üzerine Raduyev, silah alma umuduyla, finansörü Hoj-Ahmed Nuhayev, korumalarının şefi, bir de, aynı zamanda şoförlüğünü yapan bir koruması ile kasabaya geldi. Raduyev burada yakalandı. FSB Başkanı Nikolay Patruşev, önceki gün yaptığı açıklamada, "Kendisini tek kurşun atmadan yakaladık. Adamları bile yakalandığını, biz bugün açıklamasak hâlâ bilemezlerdi" demişti. Raduyev ile birlikte üç Çeçen liderin daha yakalandığı öğrenildi.
Öte yandan, Çeçenya lideri Aslan Maşadov, Raduyev'in "çarpışmalara katılmadığını" söyledi. Çeçen güçlerin haber ajansı Kavkaz Center'ın haberine göre Maşadov, Raduyev'in yakalanmasını yorumlamaktan kaçındı ve yalnızca, "Onun nerede olduğunu bilmiyorum. Çünkü askeri çarpışmalara katılmıyor" dedi.
Akıl sağlığı yerinde değil
Rusya'nın Novi İzvestiya gazetesi ise, 1998 yılının ilkbaharında Raduyev'in generallik rütbesinin Maşadov tarafından alındığını anımsatarak, "Raduyev bu olay üzerine öfkeye kapılarak Grozni TV binasını ele geçirmişti. Amacı da Çeçen halkına hitaben TV'ye çıkarak Maşadov'u halka ifşa etmekti" diye yazdı.
Gazete, Maşadov'un daha sonra Raduyev'i, "askeri darbe girişimi" suçlamasıyla şeriat mahkemesine ifade vermeye davet ettiğini, Çeçen yönetiminin sonuçta, "Raduyev zaten akıl hastası" görüşüyle kendisini dikkate almamaya başladığını öne sürdü.
'Farkında değil'
Raduyev'in sorgulanması sürecinde yer alan bir yetkili de, İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, Raduyev`in psikolojik ve psikiyatrik incelemeden geçirilebileceğini söyledi. Yetkili, "Raduyev, kendisi ile ilgili neler olup bittiğinin tam olarak farkında değil. Bu durumu, sorulara yanıtlarını ve davranışlarını etkiliyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Suriye hükümeti kuruldu

SONRAKİ HABER

Hatemi, Haccariyan'ı ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...