12 Mart 2000 22:00

TİSK'ten işçiye tehdit

Hükümetin 'enflasyon programı'nın arkasına sığınan işverenler, saldırganlıklarını artırdılar. TİSK Başkanı Refik Baydur, sözleşmelerde yüzde 25'ten fazla ücret artışı isteyen işçileri işten atmakla tehdit etti.

Paylaş
TİSK'ten işçiye tehdit
TİSK Başkanı Refik Baydur, toplusözleşmelerde yüzde 25'ten fazla zam isteyen sendikalara ve işçilere "işten atma" tehtidinde bulundu. "Yüksek zammın getireceği sonuç işten atmadır" diyen Baydur, depoların ağzına kadar dolu olduğunu söyleyerek, yapılacak grevlerin de uzun süreceği için başarısız olacağı iddiasında bulundu.
TİSK toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri yaklaştıkça saldırganlığını artırmaya başladı. "Enflasyon programının" arkasına sığınan işverenler, niyetlerini daha açık bir şekilde dile getirmeye başladılar. Özel sektör ağırlıklı 300 bini aşkın işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Baydur, TİS'lerin "zorlu" geçeceğini söyleyerek, "işçi fazla isterse işten atılır" tehditinde bulundu. İşçinin 10 yıldan bu yana "yüzde 100'ün üzerinde zam almaya alıştığını" da savunan Baydur, "Daha önce yüksek zam alan sendikalarımız, bunu ilelebet alacaklarını zannetmesinler. Yüksek zammın getireceği sonuç, işçi çıkarmadır" diye konuştu.
Uzun süreli grevler
Özel sektörün ürettiği mamullerde ihtiyaç fazlası olduğunu ve depoların ağzına kadar dolu bulunduğunu ileri süren Baydur, işçi sendikalarının bu yılki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde "çok katı olmaları durumunda", özel sektörde uzun süreli grevlerin olabileceğini söyleyerek gözdağı vermeye çalıştı. Baydur şöyle konuştu: "Örneğin, çimento sanayinde hangi işletmeye giderseniz, gidin depolar ağzına kadar dolu. Bazı fabrikalarda işçiye izin verildi. Bunun yanı sıra katı çalışma mevzuatı var. Bunlar olduğu sürece, adam ya kepengi çekecek ya da işçi çıkaracak. Çekirdek işçiyi tutacak, yardımcı işçiyi kapının önüne koyacak. Bunların her ikisi hem ülke, hem işveren, hem de işçi yönünden zararlıdır. Bugün Türkiye'de 1.5 milyon dolayında yabancı kaçak işçi var. Bu işçiler ayda 30 dolara çalışıyor. Vergisini ödemek isteyen, namuslu işveren yabancı kaçak işçiden şikayetçi. Bunun rekabet gücünü zayıflatıyor. İşçi sendikalarımız toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bunları dikkate almalıdır."
Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde devletin genel ekonomik hedeflerine ve işletmenin verimliliğine de dikkat etmek gerektiğini savunan Refik Baydur, öngörülen enflasyonun 3-5 puan üstünde veya altında bir zam verilebileceğini, işçi sendikalarının da bunu anlayışla karşılaması gerektiğini söyledi.
Baydur, bazı işveren temsilcilerinin, hükümetin bu yılki toplu iş sözleşmelerine müdahale etmesi yönündeki isteklerini doğru bulmadıklarını söyleyerek, işverenleri sendika çatısı altında örgütlenmeye ve grup toplu iş sözleşmeleri imzalamaya çağırdı. Refik Baydur, hükümetin işçi ve işvereni bir araya toplayarak, ülkenin genel ekonomik yapısına ilişkin genel politikaların ortak belirlenmesi gerektiğini de kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Ecevit'ten 'pazar konseri'!

SONRAKİ HABER

'Ekmeğimiz ve işimiz için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...