12 Mart 2000 22:00

Meslek lisesi öğrencileri

   üniversite haklarını istiyor

Paylaş
Meslek lisesi öğrencileri
   üniversite haklarını istiyor
Rojda İldan
Meslek lisesi öğrencilerine üniversite kapılarını kapayan yeni sınav sistemi öğrencilerin tepkilerine neden oluyor. Sadece iki yıllık meslek yüksekokullarını tercih etmeye zorlanan meslek lisesi öğrencileri, öncelikle ÖSS puan hesaplama yönteminin değiştirilmesini istiyorlar. En temel hakları olan üniversite öğrenimi taleplerini her zeminde savunacaklarını belirten meslek lisesi öğrencileri adına Bakırköy Ticaret Lisesi 2-G sınıfı öğrenci temsilcisi Yusuf Gündede ile sınav sistemi ve talepler üzerine görüştük.
Öğrenci temsilcisi Yusuf Gündede, Ticaret ve Meslek Liselerindeki öğrencilerin puanlama sistemi nedeniyle üniversiteye giremediklerini belirterek, üniversite öğrenimi görmek ve bundan sonra geleceklerinin kendilerine de sorularak hazırlanmasını istiyor. Yusuf Gündede, sınav sisteminde nasıl ve ne gibi değişiklikler yapılmasını istediklerini anlatmak için yer, üniversite haklarını almak için de destek bulmaya çalışıyor.
Gidebilecekleri okullar kısıtlı
ÖSS sınavında aldıkları puanlar diğer ögrencilerinki gibi 0.5 ile değil de 0.2 ile çarpılan ticaret lisesi öğrencilerinden Yusuf Gündede, alanlarıyla ilgili bölümleri tercih ettikleri takdirde ise kendilerine ek puan verildiğini belirtiyor. Ek puanın kendileri için bir işe yaramadığını belirten Gündede, bu puanla ancak iki yıllık meslek yüksek okullarına girebildiklerini ifade ediyor. Kendisinin muhasebe bölümünde okuduğunu ifade eden Gündede, kendinden örnek veriyor: Tercih etmesi durumunda kendine ek puan verilecek olan okulların hepsi iki yıllık, girebileceği dört yıllık tek seçenek ise Gazi Üniversitesi'nde var. O da Muhasebe Finansman Öğretmenliği. Ama Gündede'nin tercihleri bunlardan hiçbiri değil.
İdealler yok ediliyor
"Ben liseye başladığımda muhasebe dışında hiçbir bölümü seçemeyeceğimi bilmiyordum. YÖK bize bir sürü zorluk çıkarıyor. Tek sağladığı kolaylık ek puan. O da bir işe yaramıyor. Örneğin iki kişi sınava giriyor; biri ticaret, diğeri de düz lise öğrencisi ama. İkisi de ÖSS'de 150 puan alıyor. Bu durumda lise öğrencisi bir bölüme girmeye hak kazanıyor, ancak aynı puanı aldığı halde ticaret lisesi öğrencisi açıkta kalıyor. Oysa, diğer kişi üç yıl muhasebe okumuş. Bu büyük bir haksızlık. İletişim meslek lisesinde okuyan bir öğrenci de iletişimde okuyamıyor mesela. Bunlar çok acı" diyerek, maruz kaldıkları ayrımcılığı açık bir şekilde örnekleyen Gündede, öğrencilerin ideallerinin yok edildiğine dikkat çekiyor.
Mücadeleye devam...
Gündede, üniversite kapıları kendilerine açılana kadar sorunlarını anlatmaya devam edeceklerinin altını ısrarla çiziyor.
Seçenek sunulmuyor
Kendilerine sunulan seçeneği kendilerinin seçmediğini söyleyen Gündede, bundan sonrası için kendi gelecekleri hakkında söz sahibi olmak istediklerini belirtiyor. Yapılmasını istedikleri değişiklik için Milli Eğitim Bakanı, YÖK Başkanı ve öğrenci temsilcilerinin oturup, tartışması gerektiğini söyleyen Gündede, "Sonuçta okuyan biziz. Bu geleceği de kendimiz seçmedik. İdeallerimizin gerçekleşmesini istiyoruz" diyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Tibukoğlu'nun cenazesinde
   Susurluk haberleri yalanlandı
Ankara'da, Hilton Oteli'ndeki silahlı saldırıda ölen LDP Genel Başkanı Besim Tibuk'un kuzeni işadamı Ali Tibukoğlu'nun cenazesinde, saldırının Susurluk'la bağlantılı olduğu şeklindeki haberler yalanlandı.
44 yaşındaki Ali Tibukoğlu'nun Kocatepe Camii'ndeki cenaze törenine, ailesi ve yakınları katıldı. Törene, Ali Tibukoğlu'nun öldüğü saldırıda yaralanan "Kürt İdris" lakabıyla tanınan İdris Özbir'in yeğeni Nihat Özbir ve Çetin Aydın çelenk gönderdi.
Besim Tibuk'un ağabeyi Fahrettin Tibukoğlu, gazetecilerin soruları üzerine, basında yer alan haberlerin doğru olmadığını, Ali Tibukoğlu'nun alacak verecek olayıyla ilgisi bulunmadığını savundu. Fahrettin Tibukoğlu, Besim Tibuk'un cenaze törenine katılıp katılmayacağı sorusuna da "Katılacağını sanmıyorum. Çünkü basın çok üzerine gidiyor" yanıtını verdi. Ali Tibukoğlu'nun cenazesi daha sonra bir ambulansa konularak, Cebeci Asri Mezarlığı'na götürüldü. Tibukoğlu, burada toprağa verildi.
Susurluk bağlantısı
Silahlı saldırıda azmettirici olduğu söylenen Lokman Çetin'in Susurluk'la bağlantısı olduğu ortaya çıktı. Soyadını değiştiren Senar Er, ifadesinde 1994'te babası Kadir Keremoğlu'ndan, Abdullah Çatlı'ya yakınlıklarıyla tanınan itirafçı Alaattin Kanat, Mehmet Tanıcıoğulları ve Nizamettin Kutlu'nun haraç istediklerini, babasının bu kişileri yakalattığını söyledi. Er'in ifadesine göre, ihbar sonrası Keremoğulları, aralarında Cemal Kulaksızoğlu ve itirafçı Murat Demir ile bazı özel harekâtçıların da bulunduğu kişilerce kaçırıldı ve Er'den Çetin aracılığıyla fidye istendi. İfadelerde, Er'in bunun üzerine Mehmet Ağar'dan yardım istediği, Ağar'ın da Özel Harekât Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin'i çağırarak, durumu anlattığı belirtildi. Ardından polisin, Lokman Çetin'in Ankara'da bulunan bürosu çevresinde önlem aldığı, bu tarihlerde iki özel harekâtçının büroya gelmesine rağmen polisin hiçbir müdahalede bulunmadığı ifade edildi.
Çetin'in adamlarından Seyithan Nergiz, silahlı saldırı sırasında yaralı olarak gözaltına alınırken, polis, kaçan diğer saldırganlarla olay sırasında otelin dışında bekleyen Lokman Çetin'i arıyor.
ÖNCEKİ HABER

HADEP, 'Emek ve Özgürlük Newrozu'

SONRAKİ HABER

Buğulu bir sesten hüzünlü türküler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...