12 Mart 2000 22:00

HADEP, 'Emek ve Özgürlük Newrozu'

   istemiyor

Paylaş
HADEP, 'Emek ve Özgürlük Newrozu'
   istemiyor
Emeğin Partisi, SİP, ÖDP ve HADEP il örgütleri tarafından ortaklaşa yapılması düşünülen, yapılan bir dizi toplantılar sonucunda kararlaştırılan "Emek, Barış ve Özgürlük İçin Newroz'a'' programından HADEP vazgeçti. Kendilerinin sadece Barış Newrozu kutlayacaklarını söyleyen HADEP'lilere, EMEP, ÖDP ve SİP tarafından tepki gösterildi.
EMEP İzmir İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada, HADEP'in tutumu protesto edilirken, şu görüşlere yer verildi: "Newroz kutlamaları için HADEP tarafından yapılan çağrıya EMEP, ÖDP ve SİP olumlu yanıt verdi. 21 Mart Newroz etkinlikleri çerçevesinde İzmir' de gerçekleştirilmesi düşünülen miting için dört parti yaptıkları ilk toplantıda, 'tertip komitesi oluşturulması, 21 Mart Newroz mitinginin birlikte gerçekleştirilmesi, kürsünün ortak kullanılması', kararları alındı. Yine aynı partilerin katılımıyla gerçekleştirilen 2. toplantıda mitingin adı belirlendi. Buna göre gerçekleştirilecek olan miting, "Emek, Barış ve Özgürlük İçin Newroz'a" adını aldı. Ve toplantıya katılan partilerin ortak görüşü olarak benimsendi. Daha sonra gerçekleştirilen 3. toplantıda ise önceki toplantılarda görüş birliğine varılan konular HADEP tarafından göz ardı edildi. HADEP İzmir İl Başkanı Ali Yavuz toplantıda, 'Biz parti olarak tüm hazırlıklarımızı yaptık. Sizinle bir arpa boyu yol alamadık. Bugün başvurumuzu yapıyoruz. Bizim istediğimiz koşulları kabul ediyorsanız tertip komitesinde yer alın. Yoksa biz tek başımıza yapacağız' dedi. Ayrıca toplantıda karar birliğiyle belirlenen mitingin adının, "Emek, Barış ve Özgürlük için Newroz'a" değil, 'Barış Şöleni' olacağını da sözlerine ekledi.
ÖDP ve SİP çekildi
ÖDP ve SİP mitingin isminin "emek ve özgürlük" ekseni doğrultusunda olmamasını eleştirerek, tertip komitesinde yer almayacaklarını açıkladılar. EMEP ise, mitingin Kürt ve Türk emekçilerinin birliğine hizmet edeceğini düşünerek tertip komitesinde, bir temsilciyle yer alacağını açıkladı. Tertip komitesinde yer alacak olan EMEP temsilcisinin gerekli evrakları hazırlanarak, aynı gün HADEP'e ulaştırıldı. HADEP tarafından valiliğe yapılan başvuruda EMEP temsilcisinin evrakları da verilmesine rağmen, daha sonra HADEP'liler tarafından emniyetten çağrıldığı söylenen EMEP temsilcisi, emniyete gittiğinde ise tertip komitesinden çıkarıldığını öğrendi.
AB medetçilerine yakışıyor
EMEP tarafından yapılan açıklamada, "HADEP İzmir İl Örgütü tarafından gerçekleştirilen bu anlayış şunu açıkca göstermektedir; demokratik cumhuriyet ve barış endeksli tavırları ile Türk ve Kürt emekçilerinin birliğinden yana olmadıklarını bir kez daha göstermişlerdir. HADEP Kürt sorununu Türkiye'nin sorunu olarak görmemekte. Oysa Kürt sorunu Türkiye'de yaşayan tüm milliyetlerden insanların sorunudur. Bu sorunu çözecek olan ise işçi ve emekçilerdir. İşçi ve emekçilerden yana değil de sermayeden medet uman, Kürt sorununu AB'ye endeksleyen, Kürt sorununun çözümü için emperyalistler ve onların işbirlikçilerinden özgürlük bekleyenlerden başka bir davranış beklenemez" denildi.
ÖNCEKİ HABER

12 Mart kuşatması

SONRAKİ HABER

Meslek lisesi öğrencileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...