11 Mart 2000 22:00

Erbakan'a verilen cezaya tepki

FP Genel Başkan Vekili Esengün, Erbakan'a verilen cezanın 'siyasi' olduğunu belirterek, "Bu karar, Sayın Ecevit'in, Bahçeli'nin ve Yılmaz'ın üzerinde bir siyaset, demokrasi ayıbı olarak duracaktır" dedi.

Paylaş
Erbakan'a verilen cezaya tepki
FP Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan hakkında verilen hapis cezasının Türkiye için bir "ayıp" olduğunu belirterek, "Bu karar, Sayın Ecevit'in, Sayın Bahçeli'nin ve Sayın Yılmaz'ın üzerinde bir siyaset, demokrasi ayıbı olarak duracaktır" dedi.
Esengün, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Erbakan'ın Türk Ceza Kanunu (TCK)'nun 312. Maddesi uyarınca ceza aldığını, bu maddenin acilen değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Erbakan hakkında verilen kararın "siyasi" olduğunu belirten Esengün, şöyle konuştu: "Türkiye, başbakan mahkûm etmekle, siyasileri mahkûm etmekle hiçbir yere varamaz. Bu, sadece Türkiye'nin geri kalmış bir ülke, bir üçüncü dünya ülkesi görünümünü biraz daha güçlendirir, biraz daha artırır. Başbakan mahkûm etmekle Türkiye'nin kazanacağı hiçbir şey yoktur."
AB'nin dün bir raporunun açıklandığını, raporda Türkiye'de insan hakları ihlallerinin sürdüğü, işkencenin devam ettiği gibi olumsuzlukların yer aldığını belirten Esengün, Erbakan hakkında verilen kararın da bu kanıyı güçlendireceğini savundu. Kararın Türkiye adına "bir ayıp" olduğunu söyleyen Esengün, Türkiye'de hukukun adalet değil, baskı ve zulüm aracı olarak kullanıldığını ifade etti.
Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in de "Erbakan'ı mahkûm ettiren zihniyetin sonucu olarak" idam edildiğini belirten Esengün, "Eskiden başbakanlar, idam ediliyordu, şimdi hapis cezasına çarptırılıyor. Menderes'i idam eden zihniyet, maalesef hâlâ egemenliğini sürdürüyor" dedi. Esengün, bir gazetecinin FP'deki başkanlık yarışı konusundaki sorusu üzerine de, parti teşkilatını ve tabanını yakından tanıyan bir siyasetçi olarak tahmin yapabileceğini söyledi. Esengün, "Bilgime dayanarak, Sayın Kutan'ın kesinlikle genel başkan seçilebileceğine inancım ve kanaatim tamdır" dedi.
DYP: Saygı duymak lazım
DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Sağlam, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin soruları üzerine, Erbakan hakkındaki mahkûmiyet kararını değerlendirirken, "Yargı kararıdır, saygı duymak lazım" dedi. Hâlâ Yargıtay yolunun açık olduğuna, yargı prosedürünün devam ettiğine işaret eden Sağlam, "Ama bizim parti olarak görüşümüz; artık AB'ye aday olmuş Türkiye, bir an evvel bu gibi maddelerle siyasetçi mahkûmiyetinden, siyaset yasağından kurtulmalıdır. Siyasetçiyi, halkın oyları siyasetten uzaklaştırmalıdır" diye konuştu.
Mazlum-Der'den tepki
Mazlum-Der Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, çok sayıda aydın, sanatçı, insan hakları savunucusu ve politikacının düşüncelerini açıkladıkları için cezaevinde bulunduğunu hatırlatarak, Necmettin Erbakan'a verilen hapis cezasının şaşırtıcı olmadığını savundu. Ensaroğlu, dün yaptığı yazılı açıklamada, düşünce özgürlüğü güvence altına alınmadıkça diğer insan hakları sorunlarının çözülemeyeceğine dikkat çekerek, Türkiye'nin "kendine özgü" koşulları bahanesinin arkasına saklanıldığını dile getirdi.
Anayasa ve yasaların, insan hak ve özgürlüklerini güvence altına almak yerine kısıtlamak için kullanıldığını, kimi yasa maddelerinin insanları, insan haklarını vuran silahlara dönüştürülmek istendiğini dile getiren Ensaroğlu, düşünce suçuna karşı daha duyarlı davranılması gerektiğini kaydetti.
Savaş'tan yorum yok
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş ise, Necmettin Erbakan'a, verilen hapis cezası konusunda, "Dosyayı incelemeden konuşmak istemiyorum" dedi. Kurban Bayramı nedeniyle çıktığı gezi sırasında gazetecilerin Erbakan'ın cezası ile ilgili soruları yanıtlayan Savaş, herhangi bir yorumda bulunmak istemediğini kaydetti. Savaş, "Dosya bize gelecek. Onun için peşin konuşmak doğru değil. Dosyayı incelemeden konuşmak istemiyorum" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Mühendisler Emek Cephesi'ne

SONRAKİ HABER

Adriyatik'te 'kayıp' bilmece

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...