11 Mart 2000 22:00

Mühendisler Emek Cephesi'ne

Çevre Mühendisleri Odası'nın 5. Olağan Genel Kurulu dün başladı. Genel Kurul'da emekten yana örgütlerin bir araya gelmesi ve Emek Cephesi'nin oluşturulması istendi.

Paylaş
Mühendisler Emek Cephesi'ne
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO)'nın 5. Olağan Genel Kurulu dün Yılmaz Güney Sahnesi'nde başladı. Genel Kurul gündemini son dönemdeki saldırılar oluştururken, yapılan konuşmalarda emek cephesinin örülmesinin faydalarına değinildi.
Genel Kurul'da konuşan ÇMO Başkanı Ethem Torunoğlu oda yönetimi olarak mühendislik standartlarının yükseltilmesi ve mühendislik bilgilerinin halkın sorunları ile birleştirilmesi yönünde bir program izlediklerini belirtti.
Türkiye'nin değişik bölgelerinde birçok alanda ekolojik yok ediciliğin yaşandığını kaydeden Torunoğlu, kamu yararını bilimle birleştiren bir meslek odası olarak zor bir dönem geçirdiklerini anlattı.
Çalışanların, emek kesimlerinin yoksullaştığı, sanayileşme gibi bir derdin değil, ekonomik rant elde etme derdinin yayıldığı bu ortamda mühendislik bilgileriyle yararlı mesajları gerekli yerlere iletmeye devam edeceklerini açıkladı. Odanın Akkuyu, Çan, Hasankeyf, Bergama ve benzeri alanlardaki çalışmalarını özetleyen Torunoğlu, mücadelelerini "bilim ve hukukun kavgası" olarak nitelendirdi.
TMMOB Başkanı Yavuz Önen da genel kurula gönderdiği mesajda, MAI, MIGA, tahkim gibi anlaşmalarla Türkiye'nin yerinin emperyalist tekeller tarafından şekillendirilmeye çalışıldığını belirterek, bu uygulamaların ülkeye açlığı, işsizliği getirdiğini ifade etti. Türkiye'nin özelleştirmeci politikalarla, stand-by gibi anlaşmalarla ekonomiyi yeniden düzenlediğini belirten Önen, bu düzenlemelerin GAP gibi verimli toprakları yabancı sermayeye satmakla sağlanmak istendiğini vurguladı. Hukuk devleti yerine çete devletini benimseyen bir avuç sermayedarın egemenliğini sürdürdüğünü belirten Önen, bu durumda emek güçlerinin kuşak altında bulunduğunu dile getirerek, siyasi ve kültürel yıkıma dur denilmesi gerektiğini söyledi.
DİSK adına genel kurula katılan Tayfun Görgün de bu yaşanılan sürecin insanları ve ülkeyi küresel bir vahşete sürüklediğini söyledi. Görgün, ortak mücadele bilincini ortaya çıkararak bağımsız platformlar kurulması gerektiğini belirtti.
AB emperyalistlerin tekelidir
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya ise Türkiye'nin nükleer çöplüğe döndürülmek istendiğini kaydederek, MAI, MIGA ve tahkim gibi anlaşmalarla ulusal egemenliğin yok edildiğini belirtti. İşçi ve emekçilerin "AB'ye üye olduk, sabredin" yalanlarıyla ikna edilmeye çalışıldığını söyleyen ve AB'ye karşı olduklarını belirten Kaya, AB'yi emperyalist tekellerin birliği olarak tanımlayarak, bu birlikten işçi ve emekçilere yarar gelemeyeceğini kaydetti.
"Altıncı filo defol", "Mühendisler, mimarlar emek cephesine", "Her yer Bergama, hepimiz Bergamalıyız" pankartlarının asıldığı dikkat çeken kurula, Dev Maden-Sen, Gıda Mühendisleri Odası, Bergama Belediye Başkanı Okay Karayalcın, Çamlıhemşin Hemşin Vakfı, Orman Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası başarı mesajları gönderdi. Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Çevre Bakanı Müsteşarı Doğan Taşdelen ve Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'ın mesajları için divan tarafından protesto edilerek okunmadı. Genel kurul bugün yapılacak olan seçimler ile sona erecek.
ÖNCEKİ HABER

Petkim de satış yolunda

SONRAKİ HABER

Erbakan'a verilen cezaya tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...