11 Mart 2000 22:00

Orta Afrika ülkelerine yardım-yataklık

   suçlaması

Paylaş
Orta Afrika ülkelerine yardım-yataklık
   suçlaması
Birleşmiş Milletler (BM) Soruşturma Komisyonu, Togo, Burkina Faso devlet başkanları ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti (eski Zaire) ve Kongo eski devlet başkanlarını, sağcı UNITA örgütüne yardım ederek bu örgüte karşı uygulanan BM yaptırımlarını ihlal etmekle suçladı.
Komisyonun raporunda, Togo Devlet Başkanı Gnassingbe Eyadema, Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Compaore ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti eski Devlet Başkanı Mobutu Sese Seko, Kongo eski Devlet Başkanı Pascal Lissuba ile Ruanda Devlet Başkanı Yardımcısı Paul Kagame, Angola'nın Tam Bağımsızlığı için Ulusal Birlik (UNITA) ile silah ve elmas ticareti yaparak BM yaptırımlarını ihlal etmekle suçlandılar. Görgü tanıklarına dayanılarak oluşturulan raporda, söz konusu devlet başkanları, elmas ve nakit para karşılığında, UNITA'ya siyasi destek vermekle veya kendi ülkelerinden UNITA'ya silah transferini kolaylaştırmakla suçlandılar. Komisyon'un UNITA'ya giden silahların hangi ülkelerden geldiği konusunda bir açıklama yapmaması dikkat çekti.
BM Güvenlik Konseyi Angola'da hükümete karşı savaşan UNITA'ya 1993'ten beri, "petrol ve askeri ambargo, seyahat yasağı, temsilciliklerin kapatılması, finans ve elmas ihracı" gibi alanlarda yaptırım uyguluyor.
ÖNCEKİ HABER

İngiltere Başbakanı Rusya'ya gitti

SONRAKİ HABER

Petkim de satış yolunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa