11 Mart 2000 22:00

Tisa ve Tuna'da ikinci felaket

Romanya'da, siyanür sızıntısının ardından yine bir madenden sızan 20 bin ton ağır metal, ikinci bir çevre felaketine yol açtı.

Paylaş
Tisa ve Tuna'da ikinci felaket
Romanya'da, siyanür sızıntısının ardından, yine bir madenden sızan 20 bin ton ağır metal, ikinci bir çevre felaketine yol açtı. Baia Borsa madeninde, atıkların toplandığı setin duvarlarını yıkan sağanak ve hızla eriyen karın etkisiyle çinko ve kurşun karışan sular, Vaser Nehri'ne aktı. Ağır madenlerin buradan, 6 hafta önce siyanürle kirlenen Tisa ve Tuna nehirlerine doğru aktığı belirtildi.
Bu arada, Bulgaristan'ın Rusçuk kenti yetkilileri, halkı, Tuna nehrinden çıkarılan yengeç ve midyeleri yememeleri konusunda uyardılar. Bulgar yetkililer, Tuna'nın, Bulgaristan'dan geçen kesimlerinde avlanan yengeç ve midyelerde yüksek miktarda kurşun ve diğer ağır metallerin tespit edildiğini duyurdular. Yetkililer, nehirden avlanan balıkların tüketilebileceğini, bunların tahlillerinin temiz çıktığını bildirdiler.
Geçtiğimiz ocak ayının sonuda, Türkiye'de siyanürle altın arayan Eurogold şirketi ile de ilişkisi bulunduğu bilinen Esmeralda isimli şirketin Romanya'da bulunan bir madeninden yaşanan siyanür sızıntısı sonucu Tisa ve Tuna nehirleri ölümün eşiğine gelmişti.
ÖNCEKİ HABER

Dünya, nükleer enerjiye sırt çeviriyor

SONRAKİ HABER

İngiltere Başbakanı Rusya'ya gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...