10 Mart 2000 22:00

Erbakan'a bir yıl hapis cezası

Kapatılan RP'nin Genel Başkanı Erbakan, "halkı din ve bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle Diyarbakır DGM tarafından 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Paylaş
Erbakan'a bir yıl hapis cezası
Kapatılan Refah Partisi'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan, 1994 yılında Bingöl'de yaptığı konuşmayla ilgili olarak Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılandığı davada bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.
1 No'lu DGM'de dün yapılan duruşmaya, tutuksuz yargılanmakta olan Erbakan katılmazken, avukatları Mehmet Ener ile Yaşar Gürkan hazır bulundu. Avukat Mehmet Ener, yaptığı savunmada, daha önce esas hakkında 2 kez yazılı savunma verdiklerini ve bu savunmaları tekrar ettiklerini belirterek, şöyle dedi: "Bingöl Milli Gençlik Vakfı'nda bir toplantıdan sonra arama yapılmış ve bu aramada meçhul bir kaset ortaya çıkmıştır. Bilirkişi incelemelerinde bu kasetin orjinal olmadığı belirtilmiştir. Bingöl Valiliği de kendilerinde böyle bir kaset olmadığını bildirmiştir."
Avukat Yaşar Gürkan ise, davanın asıl belgelere dayanarak açılmadığını, hukuken teyp kaseti gibi video kasetinin de delil olarak kabul edilemeyeceğini bildirerek, konuşmadan münferit kelimeler alındığını iddia etti.
İndirim uygulanmadı
Gürkan, dava açılma süresinin 3 ay olmasına rağmen, bu davanın 3.5 yıl sonra açıldığını ileri sürerek, şöyle konuştu: "Müvekkilim, talimat ifadelerinde ve savunmalarında, böyle bir konuşmayı kabul etmemiştir. Çözüm metninde de atlamalar olduğunu belirtmiştir. Kısacası davada delil yoktur. Müvekkilim bu konuşmasını huzur, birlik, beraberlik ve kardeşliği pekiştirme mahiyetinde yapmıştır. Üniter devleti savunan müvekkilime böyle bir suçlama yapılması doğru değildir. Kasetlerde konuşma süresi 45 dakika olarak belirtilmiştir. Oysa, hükümet komiserinin verdiği raporda; müvekkilimin 25-30 dakika konuştuğu bildirilmiştir. Kasetler orjinal değildir. Kasetlerin konuşma tarihinden sonra imal edildiği firma tarafından bildirilmiştir. Bu sebeplerden dolayı beraat kararının verilmesini talep ediyoruz."
Mahkeme heyeti, verdiği 5 dakika aradan sonra, sanık Erbakan'ı Yargıtay yolu açık olmak üzere, TCK'nın 312. maddesi gereğince; 1 yıl hapis ve 220 bin lira para cezasına çarptırarak, ceza indirim uygulanmasını içeren TCK'nın 59. maddesinin uygulanmamasına karar verdi.
'Suçu sabit'
Erbakan hakkında verilen 1 yıllık hapis cezasının karar metninde, Erbakan'ın, "halkı, ırk ve din farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek suçunu işlediğinin sabit görüldüğü" belirtildi. Diyarbakır DGM'de yargılandığı davada bir yıl hapis cezasına çarptırılan Necmettin Erbakan hakkında verilen kararın tam metni açıklandı. 1 No'lu DGM'nin dava karar metni şöyle: "Sanığın, halkı, ırk ve din farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek suçunu işlediği sabit görülmüştür. Yargıtay yolu açık olmak üzere sanığın oybirliğiyle, eylemine uyan TCK'nın 312/2. maddesi gereğince, suçun işleniş şekli, yeri, zamanı, ağırlığı, sanığın kişisel ve sosyal durumu göz önüne alınarak, takdiren 1 yıl hapis ve TCK 19. maddesine göre suç tarihi itibarıyla 220 bin lira ağır para cezasıyla cezalandırılmasına, Sanığın bu cezasından takdiren başkaca artırmaya ve eksiltmeye yer olmadığına; suçun işleniş şekli, yeri, zamanı, ağırlığı, sanığın suç işleme hususundaki eğilimi göz önüne alınarak hakkında, TCK'nın 59 ve 647 sayılı yasanın 4. 5. 6. maddelerinin uygulanmasına takdiren yer olmadığına; suça konu olan kasedin delil olarak saklanmasına, yargılama giderinin sanıktan tahsiline oybirliğiyle karar verilmiştir."
Öte yandan, sanık avukatı Yaşar Gürkan da, DGM çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, verilen cezanın mahkemenin takdiri olduğunu belirterek, "Yargıtay hepsini değerlendirecektir. İtirazda bulunacağız. Bir haftalık süre içinde temyiz için başvuracağız" dedi.
ÖNCEKİ HABER

'Meçhul politik hükümlü anıtı'

SONRAKİ HABER

Baskıyla çalıştırılıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...