10 Mart 2000 22:00

Bir hukuk skandalı daha!

Geçtiğimiz yıl yargısız infaz sonucu öldürülen Sadık Mamati ve Cem Selçuk Akgün'ün dün görülen davasında müdahil taraf düne kadar haberdar edilmediği ortaya çıktı.

Paylaş

Sadık Mamati ve Cem Selçuk Akgün'ün infaz edilmelerine ilişkin açılan dava müdahillerin haberi olmadan 2 duruşmadır sürdürülüyor. Avukatlar gizli yargılama yapıldığını, böylelikle davanın bitirilme aşamasına getirildiğini söylediler. Davanın sanıklarından Sami Şen ismi ise başka bir yargısız infaz davasında geçiyor.
ABD Başkonsolosluğu karşısındaki inşaatta 4 Haziran 1999 tarihinde Sadık Mamati ile Cem Selçuk Akgün'ün yargısız infaz edilmeleri ile ilgili açılan davaya dün Beyoğlu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli polisler Selim Orhan Doğan, Sami Şen, Rüştü Güneş adlı polisler Türk Ceza Kanunu'nun 450/5 maddesi uyarınca "zaruret halinde adam öldürmek"ten yargılanıyorlar.
Gizli yargılama yapıldı
Dünkü duruşmaya müdahil taraf ilk defa katıldı. Müdahil avukatlardan Behiç Aşçı, Murat Çelik, Ersin Dere ve Muhittin Köylüoğlu ile Cem Selçuk Akgün'ün eşi Melek Akgün duruşmada hazır bulundu. Sanık polisler ve avukatları İlhami Yelekçi dünkü duruşmada yer almadı. Müdahil Avukat Behiç Aşçı, "Bu dava bütün hukuk ve yasa ilkeleri tersyüz edilerek, adeta bizden kaçırılarak açılmıştır. Tarafımıza haber verilmeden, dava bitirilme aşamasına gelmiştir. Adeta gizli yargılama yapılmıştır" dedi.
Aşçı, davayla ilgili taleplerini şöyle sıraladı:

  • Sanık ve tanık polisler tekrar çağrılsın
  • Katliam yapılan inşaatta keşif yapılsın
  • Olay yeri inceleme tutanağında savcının imzası yoktur. Bu durumda ya savcının gıyabında bir tutanak tutulmuştur ya da savcı imzalamayı unutmuştur. Bu yüzden savcının tanık olarak dinlenmesi gerekmektedir.
  • Atış mesafesi tayin raporuna göre atışların bir kısmı yakın atıştır. Yani 2.75 cm arasında bir mesafeden yapılmıştır. Polisler ifadelerinde bodruma inen merdivenin başında durarak, içeriye, görmeden atış yaptıklarını iddia etmişlerdir. Olay yeri krokisi incelendiğinde cesetlerden biri bodruma inen kapının 3 metre 50 cm, diğer ceset 6 metre 10 cm mesafesindedir. Bu bir çelişkidir. Ayrıca polisler içeride bir çatışma yaşandığını, kendilerine ateş açıldığını iddia etmişlerdir. Bu çatışmada tarafların birbirlerine arkalarını dönmeleri mümkün olmadığına göre çatışma yüz yüze olmuştur. Oysa yine atışların büyük bir kısmı sırttan girmiştir. Bu de çelişkilidir. Tutuklanmalarını talep ediyoruz.
    Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Demir, polislerin tutuklanma talebinin reddini ve olay yerinde keşif yapılmasını talep etti. Mahkeme başkanı ise avukatların taleplerinin ileriki duruşmada ele alınmasını kararlaştırdı ve keşif ve ölü muayene tutanağında imzası bulunmayan cumhuriyet savcısının imza eksikliğinin öğrenilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
ÖNCEKİ HABER

Yalova Danıştay kararlarını takmıyor

SONRAKİ HABER

'Meçhul politik hükümlü anıtı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...