10 Mart 2000 22:00

Enerji taşeronluğu

Sürekli olarak Türkiye'nin "enerji sıkıntısından" bahseden hükümetin niyeti ortaya çıktı. İmzalanan anlaşmalarla Türkiye, AB'nin "enerji taşeronu" yapılmaya çalışılıyor.

Paylaş
Enerji taşeronluğu
Hükümet sürekli "enerji ihtiyacından", "enerji krizinden" bahsediyor; ancak imzaladığı anlaşmalar, boru hatlarının, elektrik, doğalgaz ve nükleer santrallerin Avrupa ülkelerinin ihtiyacını karşılamaya dönük olduğunu ortaya koyuyor. Dün de AB'nin Avrupa ülkelerine petrol ve gaz ulaştırılması programı olarak adlandırılan "INOGATE" çerçevesinde geliştirilen şemsiye anlaşmasına Türkiye'nin taraf olmasına yönelik Kalıtım Belgesi'ni imzaladı.
Böylece Türkiye'nin "Avrupa'nın enerji taşeronu" statüsü iyice pekiştirilmiş oldu. AB ülkelerinin oluşturduğu ve "Avrupa'ya Devletlerarası Petrol ve Gaz Nakli Programı- INOGATE" adıyla anılan anlaşma dahilindeki "şemsiye anlaşmasına" Türkiye de katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, anlaşma, Orta Asya ve Kafkaslar'dan Avrupa pazarlarına petrol ve doğalgaz taşınması amacıyla "devletlerarası petrol ve gaz taşıma sistemleri" tesis edilmesi ve işletilmesine yönelik kurumsal çerçeveyi oluşturuyor.
Açıklamada, doğu-batı enerji koridorunda stratejik öneme sahip Türkiye'nin anlaşmaya katılımının, Orta Asya/ Kafkasya bölgesi petrol ve gazının Avrupa'ya nakli açısından önem taşıdığı bildirildi. Türkiye'nin bu kapsamda bugüne kadar Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı ve Hazar geçişli doğalgaz boru hattı projelerinin hayata geçirilmesi yönünde adımlar attığı belirtildi. INOGATE programı çerçevesinde geliştirilen şemsiye anlaşması, bugüne kadar Bağımsız Devletler Topluluğu ile Orta ve Doğu Avrupa bölgelerinden 16 devlet tarafından imzalandı.
Bu anlaşma, hükümetin sürekli olarak öne sürdüğü "enerji açığının giderilmesi" adı altında yaptığı ihalelerin, boru hatlarının, elektrik, doğalgaz ve nükleer santrallerin aslında AB ülkelerinin ihtiyacından kaynaklandığını ve Türkiye'nin bu ihtiyacın karşılanmasında bir "taşeron" görevi gördüğünü kanıtlıyor. Nitekim anlaşmada doğalgaz, petrol ve elektrik enerjisi konusunda Avrupa'nın yaşayacağı sıkıntıların giderilmesi için bir "enerji koridoru"nun oluşturulmasının gerekliliği belirtiliyor.
AB'nin son Türkiye raporunda da Türkiye'nin enerji politikalarının Avrupa ile uyumlu olduğuna özel bir vurgu yapılıyor. Raporda, "Türkiye'nin enerji politikası hedefleri, büyük ölçüde, AB'ninkiler ile uyumludur ve enerji tedarik güvenliği, çeşitlendirme, piyasa ilkeleri, çevresel normlar ve verimlilik artışını içerir. Özelleştirme ve uluslararası tahkim olanağı getiren son Anayasa değişikliği, bu sektörde önemli bir gelişme olmuştur. Türkiye, aynı zamanda, enerji sektöründe bağımsız bir yapı (düzenleyici organ) oluşturmayı da düşünmektedir. Enerji verimliliğinin artırılması bir önceliktir, fakat bu konuda yapılacak çok şey vardır" deniliyor.
Avrupa nükleer istiyor
Öte yandan ABnükleer santral konusunda hükümetin kararlılığını da kutluyor. Raporda, "Nükleer enerjiden yararlanma ve inşa edilmesi planlanan Akkuyu nükleer enerji santrali ile ilgili olarak önemli herhangi bir politika değişikliği olmamıştır. Avrupa stratejisine uygun olarak, Türkiye, enerji müktesebatı ile uyum amacıyla AB ve Türk enerji mevzuatının bir envanterini hazırlamıştır. Bu envanter, diğer aday ülkeler için yapıldığı gibi benzer bir şekilde komisyon tarafından değerlendirilecektir" denilerek, bundan sonra atılacak adımların enerji iç piyasası, petrol stokları, katı yakıtlar sektöründeki devlet müdahaleleri, enerji iletimi ve dağıtımındaki kayıplar dahil enerji verimliliğinin iyileştirilmesi, yenilenebilir enerjilerin kullanılmasının teşvik edilmesi gibi alanlardaki uyumlulaşmayı içermesi gerektiği öğütleniyor. Raporda Türkiye'nin INOGATE petrol ve gaz boru hatları yönetimi programına katılma talebini müteakip, bu alandaki projelerin finanse edilmesiyle ilgili görüşmelerin başladığı da bildiriliyor.
ÖNCEKİ HABER

İşten çıkarmalara 'sağlam' gerekçe!

SONRAKİ HABER

Yalova Danıştay kararlarını takmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...