10 Mart 2000 22:00

Çin: 'Çok kutuplu dünya istiyoruz'

Çin Dışişleri Bakanı, Çin ile Rusya arasındaki stratejik işbirliğinin, 'çok kutuplu' bir dünya yaratılması amacını taşıdığını belirtti.

Paylaş
Çin: 'Çok kutuplu dünya istiyoruz'
Çin Dışişleri Bakanı Tang Jiaxuan, Çin ve Rusya arasındaki stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerinin "üçüncü bir ülkeyi hedef almadığını" söyledi.
Tang Jiaxuan, Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, kısa süre önce Moskova'da Rusya Devlet Başkanvekili Putin ile yaptığı görüşmede, iki tarafın uluslararası durumun "çok kutuplu" olması gerektiği konusunda fikirbirliğinde olduğunu belirtti. Tang Jiaxuan, Çin ve Rusya'nın, aralarındaki ilişkileri geliştirmeyi ve "dünyanın barış ve kalkınmasına katkı yapmayı" arzuladıklarını ifade etti.
Kosova eleştirisi
Çin Dışişleri Bakanı, bir soru üzerine de "Kosova'da yaşananlara benzer olayların tekrarlanmaması için, ABD'nin başını çektiği NATO'nun burada çıkan dersler üzerinde iyi düşünmesi gerektiğini" söyledi.
"NATO'nun Kosova'ya müdahalesinin çağın barış ve gelişme akımına aykırı olduğunu" söyleyen Tang Jiaxuan, aradan geçen 12 aydan sonra bölgedeki durumun, gerilim ve sürekli çatışma ile tanımlandığına dikkat çekti. Bakan Jiaxuan, "bir ülkenin egemenliğine insan hakları bahanesiyle müdahalede bulunmanın Kosova'daki insan haklarını koruyamadığı gibi, bölgeyi yıllardır etkileyen etnik ve dini sorunları çözemediğini" ifade etti.
ABD'ye suçlama
Öte yandan, Çin yönetimi, ABD'nin öteden beri Tayvan'a silah satmasının Tayvan Boğazı'ndaki gerilimin artmasının önemli bir kaynağı olduğunu belirtti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhu Bangzao, önceki gün Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, ABD'nin yüksek teknolojideki silahları vermesinin Tayvan'daki bağımsızlık yanlısı güçleri teşvik ettiğini ve bunun Tayvan Boğazı'ndaki gerilimin önemli bir kaynağı olduğunu söyledi.Sözcü, ABD Savunma Bakanlığı'nın Kongre'ye sunduğu Tayvan'a silah satışı ile ilgili raporun Çin tarafından kaygıyla izlendiğini ve Çin'in ABD'den Tayvan'a bütün silah satışlarını durdurmasını istediğini belirtti.
Savunma Bakanlığı'nın raporunda, ABD'nin Tayvan'a 162 Hawk uçaksavar füzesi satmaya ve Tayvan'ın mevcut TPS-43F radar sistemini TPS-75V'ye dönüştürmeye hazır olduğu kaydediliyor. Bu silah satışı ve sistem yenilemenin tutarı 200 milyon doları buluyor.
ÖNCEKİ HABER

Şerif'in avukatı öldürüldü

SONRAKİ HABER

Dolarizasyon onaylandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...