09 Mart 2000 22:00

8 Mart, OHAL'e rağmen

Yurdun birçok ilinde coşkulu bir şekilde kutlanan "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü", Tunceli'de tüm yasaklama girişimlerine rağmen yapılan basın açıklamasıyla kutlandı.

Paylaş
8 Mart, OHAL'e rağmen
Yurdun birçok ilinde coşkulu bir şekilde kutlanan "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü", Tunceli'de tüm yasaklama girişimlerine rağmen yapılan basın açıklamasıyla kutlandı. Tüm izin başvuruları sonuçsuz kalan Sendikalar Platformu ve siyasi partiler, Genel-İş binasının önünde yaptıkları basın açıklamasında OHAL'in kaldırılmasını da talep ettiler.
Tunceli'de önce, 4 Mart'ta Sendikalar Platformu ve EMEP, HADEP, İP'ten kadın emekçilerin oluşturduğu komite tarafından yapılmak istenen, "8 Martta Kadınlar Birliği" paneli, OHAL'in 11. maddesi gerekçe gösterilerek yasaklandı. Ardından aynı komite, 8 Mart'ta miting düzenlemek için başvurdu. Miting başvurusu da aynı gerekçe ile reddedildi. Bu yasaklamaların ardından Sendikalar Platformu tarafından yapılan basın açıklaması başvurusu da, yine bildik madde gerekçe gösterilerek yasaklandı. Bu yasaklamaların ardından bir araya gelen Sendikalar Platformu ile, EMEP, HADEP, İP temsicileri 8 Mart'ı alanda kutlama kararı aldı.
Bu karar doğrultusunda önceki gün sendika ve siyasi parti yönetici ve üyeleri, Tosun Sokak'taki öğretmenevi önünde toplandı. Burada kısa bir açıklama yapan Sendikalar Platformu Dönem Sözcüsü Metin Turan, tüm illerde alanlarda kutlanan emekçi kadınlar gününün, Tunceli'de yasaklandığını, OHAL'in tüm emekçilerin mücadelesiyle kaldırılması gerektiğini söyledi.
Polisin provokasyonu tutmadı
Turan'ın açıklamasının ardından alkışlar eşliğinde kutlamanın yapılacağı Genel-İş Tunceli Şubesi'ne doğru yürüyüşe geçen katılımcılar, polisin saldırgan tutumuna aldırış etmedi. Genel-İş Tunceli Şubesi'nin önünde tertip komitesi adına açıklama yapılarak, kadın ve erkek emekçilerin birleşerek sömürü düzenine barikat kurması gerektiği belirtildi. Açıklama sırasında sık sık, "Anayız, barıştan yanayız", "Kadın, erkek, birlik; iş, ,ekmek özgürlük" sloganları atıldı. Yapılan etkinlik, emekçi kadınların okuduğu şiirlerle sona erdi.
Yüzlerce emekçi şölendeydi
Elazığ, Zile ve Kayseri'de yapılan 8 Mart şölenlerine yüzlerce emekçi kadın katıldı. Elazığ'da EMEP, HADEP ve İHD'nin Mert Sineması'nda düzenlediği şölene yaklaşık 1000 kişi katılırten, Emek Gençliği tarafından sunulan skeç ve şiir dinletisi ile HADEP Gençliği tarafından sunulan halkoyunları gösterisi ilgiyle izlendi. Şölende, EMEP Kadın Komisyonu adına Yemoş Özlütaş ve Emek Gençliği adına Gülay Doğan birer konuşma yaptı.
Zile'de, EMEP, ÖDP, İP ve Eğitim-Sen tarafından, Belediye Düğün Salonu'nda yapılan şölene 500 kişi katılırken, tertip komitesinde yer alan tüm gruplar adına birer konuşma yapıldı. Tokat Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin semah ve folklor gösterilerinin yer aldığı şölende, yerel sanatçıların sunduğu müzik dinletilerinin yanında skeçler ve şiir dinletileri de yer aldı.
Kayseri'de ise, Köy Hizmetleri Sosyal Tesisleri'nde yapılan etkinliğe ise 400'ü aşkın emekçi katıldı. KESK tarafından düzenlenen etkinlikte Eğitim-Sen Şube Başkanı Tahsin Yılmaz bir konuşma yaparken, emekçi kadınlardan Tenzile Yıldız ve Zeynep Bacı'nın okuduğu şiirler yoğun alkış aldı. Şeyleda Genç Tiyatro Grubu'nun bir oyun sergilediği etkinlikte, Bergamalı kadınların giysileri dolayısıyla Anıtkabir'e alınmamalarının duyulması, "Bergama halkı yalnız değildir" sloganıyla kınandı. Etkinlik, Erdal Sarıboğa ve Orhan Akkaya'nın türküleriyle son buldu.
Ev toplantılarından etkinliğe
16 Şubat tarihinde itibaren semtlerde Merkez İlçe Başkanı Kadriye Gümüştaş önderliğinde toplantılar yaparak emekçi kadınlar gününe hazırlanan EMEP Balıkesir İl Örgütü, dün il binasında düzenlediği etkinlikle 8 Mart'ı kutladı.
Samsun'da, CHP, ÖDP, EMEP, SİP, KESK, ADD, ÇYDD tarafından oluşturulan Kadın Platformu tarafından Konak Sineması önünde bir basın açıklaması düzenlenirken, platformda yer alan EMEP aynı zamanda ayrıca bir basın açıklaması yaparak, "Yaşamın yarısını yaratan kadınlarsa, kavganın yarısı da onundur" denildi.
Konya'da polis engeli
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Konya'da ise Kayalı Park'ta basın açıklaması yapmak isteyen Konya Emekçi Kadınlar Platformu üyelerine polis izin vermedi. Aralarında İnsan Hakları Derneği Konya Şube yöneticileri ile bazı sendika temsilcilerinin de yer aldığı grubu, polis, izinsiz toplantı düzenleyemeyecekleri konusunda sözlü olarak uyardı. Parkta toplanan ve alkışlarla birlikte slogan atan gruba, polis müdahale etti ve grubu dağıttı. Kayalı Park'ta açıklama yapmalarına izin verilmeyen Emekçi Kadınlar Platformu üyeleri, daha sonra İnsan Hakları Derneği Konya Şubesi'ne giderek basın toplantısı düzenledi. Platform Sözcüsü Ebru Özer, açıklamasında, kadınların şiddete maruz kaldığını anlatarak, tüm kadınların, yaşanan sömürüye karşı mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
Kırıkkale, Edirne, Sivas...
Kırıkkale'de Şahnisa Çelik, Kırıkkale Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Erdem Baylam, kadınların artık kalıplarını kırmaya başladıklarını söyledi. Kırıkkale Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Sevim Orkun da bir konuşma yaparken, Halk Eğitim Merkezi öğrencileri halkoyunları gösterisi yaptı.
Kız Meslek Lisesi ve Halk Eğitim Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği el işi sergisi açıldı. Edirne'de KESK, EMEP, ÖDP, CHP, SİP'in katılımlarıyla oluşturulan platform tarafından düzenlenen şenlikte, günün anlam ve önemine ilişkin yapılan konuşmaların ardından, Grup Kavel ve Grup Nehir'in sunduğu müzik ve sendikalı kadınların sunduğu şiir dintetisi ile sona erdi.
KESK Sivas Şubeler Platformu adına açıklama yapan Hacer Çakmaklı, kadının ve emeğin kurtuluş mücadelesinde kamu emekçisi kadınların üzerine düşeni yapacağını vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Söz bitti sıra eylemde

SONRAKİ HABER

SEKA rantiyeye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...