09 Mart 2000 22:00

Albright: 'Çeçenya'dan

   yumruğumuzu çekmeyiz'

Paylaş
Albright: 'Çeçenya'dan
   yumruğumuzu çekmeyiz'
ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Rusya Devlet Başkan Vekili Vladimir Putin ile iyi ilişkiler kurabilmek için Çeçenya sorununa 'karışmadıkları' iddialarını reddetti.
Albright, Washington Post gazetesinde yayımlanan makalesinde, Amerikan yönetiminin Putin'i desteklediği için Rusya'nın Çeçenya'da yaptıklarını eleştirmekte tereddüt ettiği yönünde bir görüş olduğunu belirttikten sonra, "Clinton; Putin'i yetenekli, enerjik ve bilgili olarak tarif etmişti. Clinton'ın bu açıklamaları doğru. Ancak buna onaylama denilemez" ifadesini kullandı.
Washington'un, silahsızlanma sürecine zarar verme korkusuyla Rusya'yı eleştirmekten kaçındığına ilişkin söylentilerin "kulağına geldiğini" belirten Albright, "Rusya'ya yönelttiğimiz eleştirilerin kayıtları açıkça ortada. Silah kontrolü konusunda çok çalışıyoruz. Ancak Çeçenya'dan yumruğumuzu çekmek Amerikan ilke ve çıkarlarına aykırıdır ve biz bunu yapmayacağız" diye yazdı.
'Siyasi çözüm' vurgusu
Albright, tarihi başkanlık seçimi öncesinde Rusya'nın Çeçenya'da dünyayı şoke eden "kanlı askeri bir kampanya" sürdürdüğünü öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanı, Çeçenya operasyonuna karşı eleştiriler yönelten Amerikan politikacılarının Rusya'nın başkanlık seçiminde taraf tutmaması gerektiğini söyledi.
Çeçenya konusunda "Rusya'nın toprak bütünlüğüne ve kendi topraklarında terörle mücadele etme hakkına saygı duyulduğunu" yineleyen Albright, bugüne kadar Rusya'nın davranışını eleştirmekte hiç geride kalmadıklarını kaydetti. Albright, geçen hafta Rusya'nın verdiği kayıpların Çeçenya'daki savaşın bitmediğine açık kanıt olduğunu belirtirken, bu meselenin "siyasi diyalog" yoluyla çözülmesi gerektiğine ilişkin Amerikan görüşünü de yazısının sonunda bir kez daha vurguladı.
Ruslar Argun'da ilerliyor
Öte yandan, Çeçenya'ın güneyindeki operasyonlarını sürdüren Rus güçleri, Argun Vadisi'nde tüm denetimi sağladıklarını açıkladılar.
İnterfaks ajansının haberine göre, Rus askeri kaynakları, Rus birliklerinin Argun Vadisi'ndeki tüm yerleşim birimleriyle vadiye hakim yüksek tepeleri ele geçirdiklerini öne sürdü.
Çeçen milislerin kuzeybatı ve kuzeydoğu yönünde kaçtıklarını ve kaçarken Rus güçleriyle çatışmaya girdiklerini belirten Rus askeri kaynakları, Konsomolskoye köyü çevresinde dün sabah şiddetli çatışmaların meydana geldiğini bildirdi.
Aynı kaynaklar, Rus askerlerinin ele geçirmeye çalıştığı Ulus-Kert ve Selmentauzen köyleri çevresindeki dağlık bölgeden hareket eden küçük Çeçen grupların, doğudaki Vedeno Vadisi'ne girmeye çalıştıklarını kaydettiler.
Çeçen kayıpları
Rus askeri kaynakları, önceki günkü çatışmalarda 150, son 5 gündeki çatışmalarda da 600 Çeçen milisin öldürüldüğünü ileri sürerken, Rus uçak ve helikopterlerinin son 24 saat içinde Argun ve Vedeno vadilerine 63 sorti yaptıklarını bildirdiler. Bu arada, Çeçenlerin haber ajansı Kavkaz Center, Çeçen güçlerin bir Rus uçağı düşürdüklerini öne sürdü.
Uçağın Çiri-Yurt köyü yakınlarına düştüğü belirtilirken, bölge sakinlerinin, pilotun kendisini fırlatmayı başardığını gördükleri kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

Clinton Kıbrıs için federasyon istedi

SONRAKİ HABER

Daha fazla sömürü için birleşiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...