09 Mart 2000 22:00

Clinton Kıbrıs için federasyon istedi

ABD Başkanı Clinton, Kıbrıs sorunu üzerinde hazırladığı raporunda, adada 'iki toplumlu, iki bölgeli federasyon' istediklerini açık bir dille ifade etti.

Paylaş
Clinton Kıbrıs için federasyon istedi
ABD Başkanı Bill Clinton, "önemli süreç" olarak nitelediği BM gözetiminde başlatılan Kıbrıs görüşmelerini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temeline dayalı bir çözüme ulaşmak için" ABD'nin BM ile çalışmaya devam edeceğini bildirdi.
Clinton, iki ayda bir yayınladığı ve Kıbrıs konusundaki gelişmeleri sıraladığı raporunu önceki gün Kongre'ye sundu.
BM'nin, aralık ayı başında, Kıbrıs sorununu çözmek için 12 gün süren yoğun görüşmelerin yapıldığı ortamı yarattığını belirten Clinton, raporunda BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, tarafları birbirinden ayıran bütün konuların ciddiyetle ele alındığını duyurduğunu hatırlattı.
Diplomatik destek
Clinton, kendisinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alfred H. Moses ve ekibinin, kapsamlı bir çözüme ulaşılmasına yönelik BM çabalarına "diplomatik destek" sağladığını da belirtti.
BM'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto'nun her iki tarafla 31 Ocak'ta Cenevre'de bir dizi görüşmede bulunduğunu da hatırlatan Clinton, tarafların 23 Mayıs'ta New York'ta bu görüşmelere devam edeceğini kaydetti.
ABD Başkanı son olarak, "Bu önemli süreci memnuniyetle karşılıyoruz ve bütün Kıbrıslılar için iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon çözümüne ulaşmaya yönelik olarak BM ile çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
De Soto'nun toplantısı
Öte yandan, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto, Kıbrıs konusunda ilerleme sağlanabilmesi için uygun koşulların bulunduğunu belirterek, "Kapsamlı bir çözüme ulaşılması yönünde, gerçek bir hareket için koşullar yerindedir" dedi. De Soto, Kıbrıs'ta 8 gün süren temaslarının ardından önceki gün ara bölgedeki Ledra Palas'ta düzenlediği basın toplantısında, ziyareti sırasında öğrendiklerini "yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için açıklamayacağını" söyledi.
New York ve Cenevre'deki dolaylı Kıbrıs görüşmelerinin amacının, nihai çözüme ulaşmak için kapsamlı görüşmeler yapmak olduğunu anımsatan De Soto, önemli olanın anlamlı müzakereler yapmak olduğunu kaydetti.
Yüz yüze görüşmeler konusunda bir tarih vermek istemediğini ifade eden De Soto, "Anlamlı müzakerelerin mümkün olduğunca erken başlamasını umuyoruz" dedi.
'Çözüm'ün 4 unsuru
Perulu diplomat, ciddi müzakerelerin genel bir kural olarak kamuoyunun gözü önünde yapılmayacağına işaret ederek, Helsinki sürecini ve Türk-Yunan hükümetleri arasındaki yakınlaşmayı, "Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabaların merkezi" olarak niteledi.
De Soto, kapsamlı bir çözümün unsurları olarak 4 konunun ele alınmasını istediğini anlatarak, bunların güvenlik, toprak, mülkiyet-tazminat ve yetkilerin paylaşımı olduğunu kaydetti. "Çözüm için tarafların istekliliği ile desteklenmesi, cesaretlendirilmesi ve biraz da sabır gerekir" diyen De Soto, dün akşam Kıbrıs'tan ayrıldı.
ÖNCEKİ HABER

Londra'da 'Kızıl Ken' krizi

SONRAKİ HABER

Albright: 'Çeçenya'dan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa