09 Mart 2000 22:00

Londra'da 'Kızıl Ken' krizi

İngiltere'nin başkenti Londra'da 'Demir Leydi' Thatcher'in 16 yıl önce kaldırdığı belediye başkanlığı kurumu geri geliyor.

Paylaş
Londra'da 'Kızıl Ken' krizi
Erkan Gök
Londra'da belediye başkanlığı kurumunun 16 yıl aradan sonra tekrar gündeme gelmesi, iktidardaki İşçi Partisi'nin çirkef ve antidemokratik yüzünü bir kez daha gözler önüre serdi. Belediye başkanlığı, 'Kızıl Ken' diye tanınan Belediye Başkanı Ken Livingstone ile baş edemeyen Margaret Thatcher tarafından kaldırılmıştı.
İşçi Partisi demokrasisi!
İşçi Partisi lideri Başbakan Tony Blair, kendi desteklediği eski sağlık bakanı Frank Dobson'un aday adaylığını kazanabilmesi için parti içinde oylama sistemini değiştirdi. Bir İşçi Partisi üyesi oyuna karşılık, bir İşçi Partisi milletvekili oyu 1000 oy değerine yükseltildi. Parti içi seçimde oy kullanan 110 bin üyeden 80 bininin oyunu alan eski belediye başkanı Ken Livingstone, 25 bin oy alan Frank Dobson'a karşı seçimi kaybetti. Çünkü 75 milletvekili Frank Dobson'a oy kullanmış ve bu oylar 75 bin oy sayılmıştı. Bu antidemokratik aday belirleme yarışında kaybeden Livingstone, Londralıların yoğun baskı ve desteği üzerine önceki gün bağımsız adaylığını açıkladı.
İngiltere'deki işçi sendikalarının hemen hepsinin desteğini alan, hatta muhafazakâr parti ve liberal demokrat partinin tabanından bile destek gördüğü belirtilen Livingstone'un 4 Mayıs 2000 tarihinde yapılacak seçimlerde şansının oldukça yüksek olduğu kaydediliyor. Livingstone, seçim konuşmalarında özelleştirmeye çalışılan metroları koruyacağı, sağlık, eğitim alanlarında ve polis teşkilatındaki ırkçı kadrolaşma ve anlayışı değiştireceği mesajını veriyor.
Livingstone'un arkasındaki halk desteği karşısında geri adım atmak zorunda kalan İşçi Partisi lideri Blair ise, daha önce sık sık kullandığı 'yalancı' kelimesinin kullanılmasını yasakladı. Parti yöneticilerine Livingstone'un 'yalancı' yerine 'güvenilmez' sıfatıyla anılması tavsiye edildi. Blair'ın bu son hamlesi, alay konusu oldu. İşçi Partisi adayı Frank Dobson'ın Livingstone şahsında yürütmeye çalıştığı emek karşıtı propaganda da işçi ve emekçiler tarafından inandırıcı bulunmuyor. Zira Dobson'ın programında ulaşım, eğitim ve sağlık alanında özelleştirmeye yönelik planlardan başka bir şey yok.
Thatcher'ın belediye başkanlığını kaldırması sonucu, belediye binası da bir otele dönüştürülmüştü.
ÖNCEKİ HABER

Eurogold artık gitmeli

SONRAKİ HABER

Clinton Kıbrıs için federasyon istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...