08 Mart 2000 22:00

Eurogold artık gitmeli

Esmeralda adlı bir şirketin madeninde yaşanan siyanür patlamasının ardından ortaya çıkan felaket görüntüleri hemen Bergama'yı hatırlattı. Sefa Taşkın Bergama'daki son durumu değerlendirdi...

Paylaş
Eurogold artık gitmeli
Erol Teslim
Tuna ve Tizsa nehirlerini zehirleyen Romanya'daki siyanür faciasının sorumlusu Esmeralda şirketiyle ortak olduğu ortaya çıkan Eurogold Bergama'yı terk etmiyor. 423 dönümlük orman arazisi için Eurogold'a verilen iznin 22 Mayıs 1997'de dolmasına ve bu sürenin uzatılmamasına rağmen arazi, şirket tarafından tel örgülerle çevrildi. 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 17. Maddesi gereği izin verilen sahalar içinde olsa bile yapılacak her türlü bina ve tesisler için Orman Bakanlığı'ndan ayrıca izin alınması gerekirken, Bergama Orman İşletme Müdürlüğü kayıtlarında herhangi bir izin talebi bulunmuyor. Eurogold ayrıca maden sahasını da işgal etmiş durumda, baraj inşaatı da izinsiz.
Eurogold şirketine karşı Bergamalıların yürüttüğü mücadelede önemli bir rolü bulunan Bergama eski Belediye Başkanı ve bugünkü Pergamon Derneği Başkanı Sefa Taşkın Eurogold'la ilgili süreci gazetemiz için değerlendirdi. Taşkın, tel örgüyle çevrilen sahaya hiç kimsenin girmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Sanki yabancı ülke topraklarında değilmiş gibiler. 1998'de yılında Prof. Gürel Nişli, Yrd. Doç. Ayhan Nuhoğlu ve Mühendis Güven Çakır'dan oluşan bir bilirkişi heyeti mahkemeye sunduğu raporda madenin kaçak çalıştırıldığını tespit ediyor. Kanun ve mahkeme kararlarına göre maden sahasının kapalı olması, maden işletilmemesi gerekiyor. Bizlerin maden işletiliyor diye şikâyeti vardı. Bu, mahkeme ile tespit edilmiş oldu. Madenin çalışması siyanür kullanıldığının bir ispatıdır. Çevreye ve insanlara zarar verdiği mahkemece tespit edilmesine rağmen kaçak bir şekilde kullanılıyor. Bu durum çevrede bir takım ölümcül sonuçlar yaratmış olabilir. Aynı zamanda burada altın elde edilmiş olabilir. Elde edilen bu altın ve siyanür kaçak olarak çıkarılmaktadır. Bununla ilgili olarak suç duyurusunda bulunacağız. Mahkemenin yaptığı ikinci tespit ise; maden sahası 230 dönümlük bir alana oturuyor. Bergama'da Eurogold tarafından yapılan atık barajının kaçak olduğu, Orman Bakanlığı'ndan izin alınmadan yapıldığı tespit ediliyor. Burada ortaya komik bir sonuç çıkıyor. Yani bir gecekondu yapmak, herhangi bir küçük inşaat yapmak dahi, binbir bürokratik işlem gerektirirken, koskoca bir baraj yapılıyor. Yetkililer bu izinsiz işi ya bilmiyor ya da göz yumuyor" dedi.
Diğer bir önemli nokta ise, Romanya'daki siyanürlü atık barajı kazası ile ortaya çıkıyor. Taşkın, bu olayın Çernobil'den sonra ikinci büyük çevre felaketini yarattığını belirtiyor. "Eurogold, 'bizim teknolojilerimiz ayrıdır, biz başka şeyler yapıyoruz' gibi iddialarda bulunuyor. Ama mahkeme bilirkişi heyetinin yaptığı tespitlerde atık barajında sızıntılar olduğu, yağmur yağdığı zaman taşkınlar olduğu, bunun için buranın boşaltıldığı tespit ediliyor. Buranın zehirle dolu olduğunu düşünürsek Romanya'daki çevre felaketinin, Bergama'da da oluşması kaçınılmazdır" diyen Taşkın, bu konuda yetkilileri tekrar uyarıyor.
Bergama, Çanakkale, Eşme...
"Çevre sorunları evrenseldir" diyen Taşkın, "Bergama'da verilen çevre mücadelesi ile Avrupa'ya örnek ya da öncü olduğumuzu düşünüyoruz. Tahkim, MAI, MIGA gibi yabancı yatırımcıların, çokuluslu şirketlerin Türkiye'deki yatırımlarının güvence altına alınmasının, bir denetim mekanizması olan Danıştay'ın devreden çıkarılmasının, Türkiye'de ulusal ve insani çıkarların karşısında olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin diğer bölgelerinde bulunan siyanürlü madenlerin çalışmasına kolaylık sağlayacaktır. Burada yabancı şirketlerin çıkarlarını güvence altına alacaktır. Ama Bergama'yla ilgisi olmadığını düşünüyoruz. Bergama'da bir yargı süreci çalıştı ve süreç tamamlandı" sözleriyle şirketin faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini anlatıyor. Taşkın tahkim yasasını kastederek ekliyor, "Romanya'yı mahvettiler. Niçin Bergama'yı, Çanakkale'yi, Eşme'yi de mahvetmesinler?"
Eurogold yalan söylüyor
Eurogold'un on yıldır Bergama'da kendisini tanıtırken halkı sürekli yanlış bilgilendirdiğini söyleyen Sefa Taşkın, şirkete Türk Reklam Kurulu tarafından 35 milyar lira ceza verildiğini hatırlatıyor. "Romanya'da meydana gelen kazadan sonra yaptığı yayınlar, kendi paçasını kurtarmaya yönelikti. Yayınlarında diyorki: Romanya'daki teknoloji yüzyıl öncesinin teknolojisi. Ama onların söylediğinin aksine, Avrupa'nın ve dünyanın saygın madencilik dergilerinde ve internette Romanya'daki madeni işleten Esmeralda şirketinin yayınlarında bunun böyle olmadığı görülüyor. İki yıl önce inşaa edilmiş yepyeni bir maden! Bu yalanlar Eurogold'u kurtarmaz. Başka bir yalanı da bugün ortaya çıktı. Eurogold, madeni kapattığını söylüyor. Bilirkişi ise, madenin çalıştığını söylüyor. Eurogold tarafından yapılan propagandalar tamamen yanlış ve asılsız" diyen Taşkın ekliyor: "Yalancının mumu mahkeme kararlarına kadar yanıyor!"
İzmir Valisi Kemal Nehrozoğlu'nun 'siyanür kullanmayın' demesinin sorunu çözmediğini de söyleyen Taşkın sözlerini bir kez daha yetkililere seslenerek tamamlıyor, "Orası tel örgüyle çevrilmiş ve Eurogold'un insafına bırakılmıştır. Bu işin kesin çözümü oradaki tesislerin sökülüp atılmasıdır. Tel örgünün kaldırılmasıdır. Vali Nehrozoğlu böylesi kesitli çalışmaları önlemek için derhal görevlilere emir vermeli ve tesislerin sökülmesine başlanmalıdır. Bu tesislerin kaçak olduğu, arazinin izinsiz bir şekilde işgal edildiği ortadadır. Gerekli devlet bilgisine ulaşılmak istendiğinde sayın vali buna en kısa zamanda ulaşırlar. Kendisinden emir vermesini bekliyoruz."
ÖNCEKİ HABER

Özdil'de kıyım devam ediyor

SONRAKİ HABER

Londra'da 'Kızıl Ken' krizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...