08 Mart 2000 22:00

Abdullah Gül, FP genel başkan adayı

FP'nin "yenilikçi" kanadının üzerinde uzlaştığı Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, 14 Mayıs'ta yapılacak FP kongresinde genel başkanlığa aday olduğunu açıkladı.

Paylaş
Abdullah Gül, FP genel başkan adayı
FP Kayseri Milletvekili ve GİK Üyesi Abdullah Gül, 14 Mayıs'ta yapılacak FP Büyük Kongresi'nde genel başkanlığa aday olduğunu açıkladı.
Gül, parti genel merkezinde daha önce Grup Başkan Vekili Abdüllatif Şener'in basın toplantısının bildirilmesine rağmen beraberinde grup başkan vekilleri Abdüllatif Şener ve Bülent Arınç ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Abdullah Gül, genel başkan adaylığına teşkilatlar, partililer ve bir grup milletvekilinin teveccühü ile karar verdiğini ifade ederek, bu teveccühü gösterenlere teşekkür etti. FP'nin 14 Mayıs'ta yapılacak büyük kongresinde genel başkanlığa aday olduğunu açıklayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de demokrasiyi tıkamamak için, hukukun üstünlüğü için, temiz yönetim için, kardeşlik, barış ve huzur için güçlü FP'ye ihtiyaç vardır. FP'nin bu görev ve sorumlulukları üstlenmeye hazır gücü vardır. Bu bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu üstlenmek için 14 Mayıs'ta yapılacak kongreye önem veriyoruz. Yeni bir üslup ve yönetim anlayışı ile bütün Türkiye'yi kucaklayacağız. Yeniden birinci parti konumuna geleceğiz ve tek başına iktidarı sağlayacağız."
FP Grup Başkan Vekili Abdüllatif Şener de kongreye iki aylık bir süre kaldığını ifade ederek, FP bünyesinde kamuoyunun güven duyduğu şaibesiz insanların görev yaptığını iddia etti. FP'yi iyiye, doğruya, güzele götürmek için çaba sarf ettiklerini, bu anlayıştan Türk insanının da etkileneceğini kaydeden Şener, iktidar partilerinin tabanlarının kendi partilerinin siyasetinden memnun olmadıklarını söyledi.
Arınç çekildi
FP'nin diğer başkan vekili Bülent Arınç da konuşmasında, Gül'e refakat ettiklerini ifade ederek, "Medeni bir karardır, kendisiyle iftihar ediyoruz. Kendisi iyi yetişmiş, önemli hizmetler vermiş bir arkadaşımızdır" dedi. FP Genel Başkanı Kutan'ın ortaya koyduğu, "FP'de pek çok arkadaşımız genel başkanlık yapabilir" görüşüne de katıldığını ifade eden Arınç, kendisinin 10 ay öncesinden genel başkanlığa aday olduğunu anımsattı.
Bu süreçte kulis çalışması ve delege hesabı yapmadığını belirten Arınç, adaylıktan çekilerek Abdullah Gül'ü desteklediğini bildirdi. Arınç, "Genel başkan adayımız Gül'dür. İnşallah güzel sonuca ulaşırız. Sayın Kutan'a ve adaylığını koymak isteyen arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Zevkli ve centilmence bir yarış olacağına inanıyorum" dedi.
Emanetçi değilmiş
Genel başkan adayı Gül, bir gazetecinin, "Emanetçi olacağınız iddia ediliyor" sözleri üzerine, "Emanetçi olmam söz konusu değil" dedi. Bir dernekte bile iş yapılacaksa emanetçiliğin olamayacağını ifade eden Gül, kongrenin kendisini uygun görmesi halinde, "iş yapacak" bir genel başkan olacağını söyledi.
Kapatılan RP'nin son genel başkanı Erbakan ile bir görüşme yapıp yapmadığının sorulması üzerine de Gül, Erbakan'la olan ilişkilerinin herkes tarafından bilindiğini kaydetti. Erbakan'ın bir ara dönemin sonucu olarak Türk siyasetinden uzaklaştırıldığını anlatan Gül, "Türk siyasetine, demokrasisine gölge düşürecek şekilde siyasetin dışındadır. Saygımız sevgimiz ayrıdır, siyasetin dışında olduğu için kendimiz karar verdik. Yasakları ve bu gölgeyi kaldırmak bizim vazifemiz ve borcumuz olacaktır" diye konuştu.
'Yeni parti kurmuyoruz'
Gül, bir başka soruyu yanıtlarken de amaçlarının makam, rütbe, şan, şöhret olmadığını ifade ederek, yeni bir parti kurmadıklarını ve FP'nin fikirlerini geniş kitlelere benimsetmek istediklerini söyledi. FP'nin son seçimlerde yüzde 15 oranında oy aldığını anımsatan Gül, potansiyellerinin daha fazla olduğunu ifade ederek, partisini iktidara taşımayı amaçladığını söyledi.
Gül, cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili bir soruyu toplantının amacı dışında olduğunu belirterek yanıtlamadı. Gül'ün basın toplantısına, FP milletvekillerinden Hüseyin Arı, Tevhid Karakaya, Zeki Ergezen, Osman Pepe, Mustafa Baş, Bekir Sobacı, İlyas Arslan, Hüsamettin Korkutata, Salih Kapusuz, Altan Karapaşaoğlu, Azmi Ateş, Kemal Albayrak, İsmail Özgün, Sait Açba ile eski milletvekilleri katıldılar.
ÖNCEKİ HABER

"Ajan krizi"nde uzlaşma

SONRAKİ HABER

Kürtçe müzik dinletisine ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...