08 Mart 2000 22:00

"Ajan krizi"nde uzlaşma

Hafta başında Almanya'nın dört MİT ajanını sınır dışı edeceğine ilişkin haberlerden sonra, Almanya ve Türkiye'nin ajanların sınırdışı edilmemesi için kendi aralarında anlaştıkları ortaya çıktı.

Paylaş
"Ajan krizi"nde uzlaşma
Almanya, Almanya'daki Türkiyelileri ajanlığa zorlama ve Türkler ile Kürtler arasında çatışma yaratmakla suçladığı 4 MİT ajanını sınır dışı etmekten vazgeçti. Almanya ve Türkiye'nin anlaştığı ve ajanların sınır dışı edilmesinin durdurulduğu ortaya çıktı. Alman hükümetine yakın kaynaklar tarafından gazetemize yapılan açıklamada, konuyla ilgili olarak Türk ve Alman tarafı arasında yapılan görüşmelerde, sorunun şimdilik çözüldüğü belirtildi. Türk devletinin de 4 Alman ajanını HADEP ve PKK'ye yakın çevrelerle görüştüğü gerekçisiyle karşı bir hamle yaparak sınır dışı etmeyi gündeme getirmesi üzerine Ankara'ya giden Alman İstihbaran Örgütleri Koordinatörü Ernst Uhrlau ile MİT Başkanı Şenal Atasagun arasında yapılan görüşmede, sorunun gönüllü bir biçimde çözülmesi konusunda tarafların görüş birliğine vardığı belirtiliyor.
Merkeze çekilecekler
Türkiye'nin 4 MİT ajanını kendi isteğiyle "merkeze" çekeceği, bundan dolayı da olayın bir sınır dışı olayı olmaktan çıkacağı ve "gönüllü" çözüme dönüşeceği ileri sürülüyor. Türk ve Alman istihbarat örgütlerinin koordineli olarak birlikte çalıştıkları da böylece belgelenmiş oldu. 1990 yılında 15 MİT ajanını çeşitli faaliyetler sürdürmek gerekçesiyle sınır dışı eden Almanya, 31 Aralık 1994 gecesi Almanya'nın Germersheim kasabasında 3 TİKKO militanını öldüren Fehmi Tura adındaki MİT ajanı konusunda ise hiçbir yasal işlemde bulunmadı. Üç kişiyi öldüren MİT ajanı hakkında Lindau Mahkemesi ve Rheinland-Pfalz Eyalet Yüksek Mahkemesi, güvenlik ve iki ülke arasında yapılan anlaşmaları gerekçe gösterilerek takipsizlik kararı verdi. Davayla ilgili olarak daha önce gazetemize açıklamada bulunan öldürülen TİKKO militanlarının avukatı Gerhard Haedle, katil Fehmi Tura'nın istihbarat üyesi olduğunu, Türk devletinin Tura'yı bütün gücüylü koruduğunu açıklamıştı. Açılan soruşturmanın Temmuz 1998'de verilen kararla kapatılmasından sonra MİT ajanı Fehmi Tura'nın ortalıktan kaybolduğu da ileri sürülüyor.
İşbirliği inkâr edilmiyor
Tarihsel olarak birlikte çalıştıkları birçok kez kanıtlanan Türk ve Alman güvenlik güçlerinin bu ortaklığıyla ilgili olarak Federal Parlamentoya bir soru önergesi veren Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) Parlamento Grubu'nun bu önergesine hükümet tarafından verilen cevapta işbirliği belli bir düzeye kadar açıklanıyor.
Hükümetin verdiği cevapta, Türk ve Alman güvenlik güçlerinin 1997 ve 1998 yıllarında birçok görüşmede bulunduğu, bu gürüşmelerde "terörizme karşı ortak hareket etme ve bilgi alışverişinde bulunma" konusunda anlaşmalar yapıldığı belirtiliyor. Hükümet tarafından verilen cevapta ayrıca, son beş yıl içinde Türk polisinin yeniden yapılandırılması çerçevesinde 704 bin 611 mark karşılığında teknik alet verildiği belirtiliyor. Cevapta ayrıca, Almanya'nın Türk polisini eğitmek için 12 ayrı seminer düzenledği ve bunlara toplam 111 Türk güvenlik gücünün katıldığına da yer veriliyor.
ÖNCEKİ HABER

Film festivali için geri sayım

SONRAKİ HABER

Abdullah Gül, FP genel başkan adayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...