08 Mart 2000 22:00

Kadının dünya yürüyüşü

Tüm dünya meydanları dün, kadınların "yoksulluğa, şiddete, savaşa, ırkçılığa" karşı yürüyüşlerine sahne oldu. 10 bine yakın kişinin katıldığı İstanbul mitingi, Türkiye'deki en kitlesel miting oldu.

Paylaş
Kadının dünya yürüyüşü
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, dün bütün dünyada "yoksulluğa, şiddete, savaşa, ırkçılığa" karşı yapılan yürüyüşlerle kutlandı. Türkiye'de de İstanbul ve Ankara'da alanlara çıkan binlerce kadın, emperyalizme karşı, ülkelerine, emeklerine, geleceklerine ve bedenlerine sahip çıktılar; sömürüye karşı yeni bir dünya istediler.
Yaklaşık 150 ülkeden, 2600 örgütün katılımıyla organize edilen "2000 Yılı Dünya Kadın Yürüyüşü" etkinlikleri başladı. Dünya Yoksuluğa Karşı Mücadele Günü olan 17 Ekim'de sona erecek olan etkinliklerin Türkiye ayağını düzenleyen "2000 Yılı Dünya Kadın Koordinasyonu"nun çağrısıyla dün İstanbul ve Ankara'da mitingler düzenlendi.
İstanbul'da miting için saat 12.00'dan itibaren Perpa önünde bir araya gelen kadınlar kortejler halinde Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'na yürüdüler.
Kortejin en önünde koordinasyonun pankartı yer alırken, arkasında 'Barış Anaları İnisiyatifi', Feminist Kadınlar Çevresi, Pazartesi Dergisi, KESK, DİSK ve Türk-İş'e bağlı sendikalara üye kadınlar, tutuklu ve hükümlü yakınları, EKB, İHD, HADEP, ÖDP, EMEP, SİP üyeleri ve çeşitli dergi çevrelerinden kadınlar, pankartları ve dövizleriyle yürüdüler.
Alkışlar, zılgıtlar, ıslıklarla yürüyen ve yol boyunca davul çalarak, şarkı söyleyerek halaylar çeken kadınlar, attıkları sloganlarla da taleplerini dile getirdiler. Mitinge en kitlesel katılımı HADEP'li Kürt kadınları sağladılar. Kitleselliklerinin yanı sıra coşkuları ve yöresel kıyafetleriyle de dikkati çeken Kürt kadınları, barış çağrısında bulundular. "Demokratik Türkiye için tüm kadınlar el ele", "Köyüme dönmek istiyorum", "OHAL kaldırılsın" dövizlerini taşıyan Kürt kadınları, sık sık "Kadına özgürlük dünyaya barış", "Anayız, barıştan yanayız", "İdama hayır, barış hemen şimdi" sloganlarını attılar. Kadınlar "Leyla Zana'ya özgürlük" istediler.
EMEP'li kadınlar hemcinslerini politikaya çağırırken, AB'ye karşı çıktılar, nükleer santraller, uluslararası tahkim gibi emperyalizmin saldırılarına tepki gösterdiler. Eğitimin ve sağlığın parasız olması, sosyal güvenlik, sendika, sigorta, iş taleplerinin dile getirildiği mitingde, cinsel ve fiziksel şiddet de "Şiddete, tacize, tecavüze son" sloganıyla protesto edildi.
Sisteme karşı
Miting alanına ulaştıklarında sayıları 10 bini bulan katılımcılara hitaben "2000 Yılı Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Koordinasyonu" adına KESK Kadın Sekreteri Nevin Kaplan konuştu. Kaplan, 8 Mart'ın bu yıl ayrı bir anlamı olduğunu, çünkü dünyadaki bütün kadınların 2000 Yılı Dünya Kadın Yürüyüşü eylem ve etkinliklerini başlattığını, bütün dünyada ve Türkiye'de 17 Ekim tarihine kadar sürecek olan bu eylem ve etkinliklerle taleplerin haykırılacağını söyledi.
Kaplan "Dünya Kadınları 2000 Yılı Dünya Kadın Yürüyüşü ile Yeni Dünya Düzeni adı altında bizlere dayatılan sisteme karşı çıkıyor, IMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü'nün baskılarıyla uygulanan pragramlarla, başta eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik olmak üzere bütün kamu hizmetleri uluslararası sermayenin kâr kovaladığı alanlar haline geldi. İşte 2000 Yılı Dünya Kadın Yürüyüşü yoksulluğa ve buna yol açan bütün kurum ve sistemlere, küresel saldırılara karşı kadınların küresel başkaldırışıdır" dedi.
Her türlü şiddete son!
Kaplan, kadınlara yönelik şiddetin bütün biçimlerinin ortadan kaldırılmasını istedi ve bu konuda somut adımlar atılmasını hedeflediklerini söyledi. Savaşa karşı barışı, ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı dayanışma ve kardeşliği savunacaklarını söyleyen Kaplan, bu taleplerin Türkiye'nin en yakıcı sorunlarının çözümünü içerdiğini kaydetti. Nevin Kaplan, kadınların bütün halkların kardeşçe ve eşit koşullarda yaşaması, demokrasinin bütün kurum ve kurullarıyla hayata geçirilmesi taleplerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti. DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Konut İşçileri Şubesi Başkanı Nebile Irmak da konuşmasında, bölgesel eşitsizliklerin kadınların karşılaştıkları zorlukları daha da artırdığını belirterek, savaş nedeniyle Kürt kadınının daha fazla ezildiğini söyledi.
Emekçi Kadınlar Birliği'nden Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Girişim adına söz alan Hülya İmak da kadına yönelik şiddetin tarih kadar eski olduğunu belirterek, kadınların politik fikirlerinden dolayı da şiddete maruz kaldığını ifade etti. Miting şarkılar ve halaylar eşliğinde büyük bir coşkuyla sona erdi.
Ankara'da 1000 kişi
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü, Ankara'da da 10 örgütün Kızılay YKM önünde ortak düzenlediği eylemle kutlandı. KESK, Genel-İş İç Anadolu Bölgesi, TÜMTİS Ankara Şube, Uçan Süpürge, Halkevleri, İHD, Tay-Der, EMEP, HADEP ve ÖDP Ankara il örgütlerinin organize ettiği kitlesel basın açıklamasına bini aşkın kadın ve erkek emekçi katıldı. "Emekçi kadınlar açlığa, yoksulluğa, işsizliğe, emperyalizme karşı birleşelim-EMEP", "Kadın demokrasinin ve barışın teminatıdır-HADEP Kadın Kolları", "Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son, her türlü şiddete ve savaşlara son-Tüm Bel-Sen Ankara Şube", "Barış ve özgürlük mücadelesinde halkevleri" pankartlarının açıldığı eylemde ayrıca, KESK'e bağlı sendikalar, üniversite öğrencileri ve ÖDP'liler de pankart açtılar. Barış Anneleri İnisiyatifi'nin "Anayız, barıştan yanayız" sloganları eşliğinde ve beyaz önlükleriyle katıldığı eylemde, platform adına ortak metni Satı Buruncu okudu. "2000 Yılı Dünya Kadın Yürüyüşü"nün önemine değinen Buruncu, dünyada ve ülkemizde savaşların, şiddetin, yoksullukların olmadığı, tüm insanların eşit, özgür ve kardeşçe yaşadığı, barışın kol gezdiği bir dünya yaratmak, çocuklarına onurlu bir gelecek bırakmak için haykırdıklarını söyledi. "MAI, MIGA, tahkim, kahrolsun emperyalizm", "Yaşasın 8 Mart", "Biji Aşiti", "Kadın erkek el ele, mücadeleye", "Üreten biziz yöneten de biz olacağız", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "Zindanlar boşalsın, tutsaklara özgürlük", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarının atıldığı eylemde, halayların ve alkışların ardından pankartlı, sloganlı zincir oluşturularak Yüksel Caddesi'ne kadar yüründü.
ÖNCEKİ HABER

Memur adaylarının bekleyişi bitiyor

SONRAKİ HABER

Yeter anmasına saldırı kınandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...