08 Mart 2000 22:00

Clinton Pakistan'a gidiyor

Önümüzdeki ay Güney Asya ülkelerine bir gezi düzenlemeyi planlayan Clinton'ın ziyaret edeceği ülkelere Pakistan'ı da dahil etmesi tartışma yarattı.

Paylaş
Clinton Pakistan'a gidiyor
ABD Başkanı Bill Clinton'ın Pakistan'a gideceği açıklandı. Önümüzdeki ay Güney Asya ülkelerine bir gezi düzenlemeyi planlayan Clinton'ın ziyaret edeceği ülkelere Pakistan'ı da dahil etmesi tartışma yarattı. Pakistan'da Navaz Şerif hükümetini deviren General Pervez Müşerref'in ABD tarafından sıcak karşılanması ve darbenin ABD desteği ile gerçekleştirildiği yönündeki güçlü iddialar ziyarete özel anlamlar yüklüyor. Ziyaret, cunta yönetimine açık destek anlamı taşıyor.
Keşmir için gidiyor
Clinton'ın ziyaretine gerekçe olarak 52 yıldır Pakistan ve Hindistan arasında gerginliğe yol açan Keşmir sorununun olduğu iddia ediliyor. Ancak Clinton'ın darbe yönetimiyle ekonomik ilişkileri de değerlendirmesi bekleniyor. Nitekim, cuntacı Müşerref yönetimi, ekonomiye IMF polikalarına uyarlı bir hale getireceklerini ve ülkeye yabancı sermayenin rahatça girmesini sağlayacaklarını açıkça ifade etmişti.
Müşerref, Clinton'ın ülkesini ziyaret etme kararıyla yönetimin meşruluğunu ve Pakistan'da yapılmak istenen doğru şeylere destek verdiğini teyit ettiğini söyledi. "Ziyaret kararı, Clinton'ın Keşmir sorununu çözme ve bölgeye barış getirme arzusunu da göstermektedir" diyen Müşerref, Clinton'ın Pakistan'a gelme kararından memmun olduklarını kaydetti.
Şerif'ten ilginç iddia
Öte yandan, geçtiğimiz ekim ayında görevinden uzaklaştırılan Başbakan Navaz Şerif, Pervez Müşerref'in hükümeti, komşu Hindistan ile olan sınır sorunu konusunda çıkan anlaşmazlık nedeniyle devirdiğini öne sürdü. Şerif, Karaçi'de terörle mücadele mahkemesinde, "Müşerref'in kendisine diş bilemesi nedeniyle çeşitli suçlamalar uydurduğunu" söyledi. Müşerref ile olan anlaşmazlığın köklerinin geçen yıl Keşmir'de Kargil bölgesindeki çatışmalara dayandığını iddia eden Şerif, "Kargil ciddi bir krizdi. Kargil, benim yaptığım gibi ülkenin güvenliği için bir çözümü gerektiriyordu" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Ne nükleer santral istiyoruz ne de bir avuç altın !

SONRAKİ HABER

Suriye'de hükümet değişikliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa