07 Mart 2000 22:00

Petrol-İş: Eylemler sürecek

Petrol-İş üyesi POAŞ işçileri, işyerlerinin özelleştirilmesine karşı verdikleri mücadeleye bayram sonrasında devam edecekler. Bayrama kadar işyerlerinde çalışma yürütecek olan Petrol-İş Sendikası, Türk-İş ve diğer emek örgütlerinin de katılımıyla daha geniş bir cepheyi kapsayacak eylemlere hazırlanıyor. Bu arada, özelleştirmenin iptaline ilişkin dava da açılacak.

Paylaş
Petrol-İş: Eylemler sürecek
Petrol-İş üyesi işçiler, Petrol Ofisi'nin özelleştirilmesiyle başlattıkları mücadeleyi, bayramdan sonra yükselterek devam ettirecekler. Yok pahasına peşkeş çekilen POAŞ'ın yanı sıra, özelleştirme kapsamında bulunan TÜPRAŞ ve Petkim'de çalışan Petrol-İş üyesi işçiler de özelleştirmeye karşı mücadeleye daha kitlesel ve etkin katılacaklar.
Şimdilik POAŞ ihalesinin iptal edilmesi için nasıl bir yöntem izleyeceklerini tartıştıklarını söyleyen Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Çavdar, "Bir yandan hukuki mücadeleyi sürdürürken, diğer yandan da yapacağımız eylemler konusunda Türk-İş ile birlikte karar almaya çalışıyoruz. Ancak bu, bayramdan sonraya kalır" dedi.
Daha geniş bir cephe
Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İskender Büyükçolak ise bayrama kadar özelleştirmeye karşı örgütlü oldukları işyerlerinde çalışma yapacaklarını belirterek, bayram sonrasında daha geniş bir cepheyle harekete geçirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Şu anda bir eylem takvimi olmadığını, ancak bunun POAŞ'la ilgili çalışmaların askıya alındığı anlamına gelmediğini ifade eden Büyükçolak, şöyle devam etti: "3 Mart yalnız prosederün yerine getirilmesiyle ilgiliydi. Yani özelleştirme uygulamasının bir aşamasıydı. Biz özelleştirmeyi POAŞ'la sınırlı görmüyoruz. Bunun arkasından TÜPRAŞ ve diğer işyerleri gelecek. Bu bakımdan hem yakaladığımız ivmenin soğutulmaması hem de diğer özelleştirmeler karşısında daha sıkı durmak için çalışmaları sürdürme gibi bir kararlığımız var. Bu anlamda bundan sonraki çalışmaları birkaç kalem halinde ele alacağız. Birincisi özelleştirmeye karşı daha geniş bir cephenin yaratılması, ikincisi şubeler özelinde hem tabanda içe dönük bir çalışma yapmak hem de kendi dışımızdaki diğer demokratik kuruluşlarla işbirliğinin yollarını arayacağız."
Petrol-İş Kocaeli Şube Yöneticisi Yusuf Engin de genel merkezi beklediklerini belirterek, genel merkezde alınan kararları hayata geçireceklerini söyledi. Engin, işçilerin mücadeleye hazır olduklarını dile getirdi.
Liman-İş'ten destek
Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Raif Kılıç, özelleştirmeye karşı Petrol-İş Sendikası'nın ve petrol işçilerinin her türlü mücadelesinin destekçisi olacaklarını bildirdi. Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Petrol Ofisi gibi Türkiye'nin en gözde ve stratejik kuruluşunun yok pahasına satıldığını belirterek, "Ne hükümet kanadından, ne de sermaye çevrelerinden hiç kimse Petrol Ofisi gibi ülkeyi ayakta tutan son derece güçlü bir kuruluşun satılmasının mantıklı açıklamasını yapabilir" dedi. Bugün Türkiye'nin çaresizmiş gibi gösterilerek özelleştirmenin meşru kılınmaya çalışıldığını söyleyen Raif Kılıç, açıklamasında, "Artık konuşarak bir çözüm alamadığımız görülmüştür. Ülkemizin ve halkımızın geleceğine dönük tehlikeli uygulamalarından dolayı hükümeti bir kez daha uyarıyoruz" ifadelerine yer verdi.
İşçiler sahip çıkacak
Tarım-İş Sendikası Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamada, kamu kuruluşlarını yabancı ellere teslim eden bir ülkenin geleceğini aydınlık görmediklerini bildirdi. "POAŞ, iki yıl önceki ihalede verilen fiyatın biraz üzerine ve gerçek değerinin çok altında satıldı. POAŞ'ı, TÜPRAŞ, Petkim, İSDEMİR, SEKA, enerji santralleri ve diğerleri izleyecektir. Çünkü tüm dünyaya hükmeden uluslararası sermaye böyle istiyor. Çünkü, dış borçları 100 milyar doları aşan Türkiye, yeni dış kaynak bulabilmek için uluslararası sermayenin isteklerine boyun eğmek zorunda bırakıldı" denilen açıklamada, işçi hareketinin bu tesislere, gücü yettiğince sahip çıkmaya kararlı olduğu dile getirildi.
ÖNCEKİ HABER

Kutan, Vural Savaş'ı suçladı

SONRAKİ HABER

Ne nükleer santral istiyoruz ne de bir avuç altın !

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...