07 Mart 2000 22:00

TYB: Bandrol yayın hayatının sonu

Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), şimdiye kadar basılmış ve basılacak kitaplara uygulanacak zorunlu bandrol uygulamasının...

Paylaş
TYB: Bandrol yayın hayatının sonu
Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), şimdiye kadar basılmış ve basılacak kitaplara uygulanacak zorunlu bandrol uygulamasının yayıncılık hayatına yapacağı olumsuz etkileri açıklayan bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye Yayıncılar Birliği adına açıklama yapan Çetin Tüzüner, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda 1995 yılında yapılan değişiklikle getirilen zorunlu bandrol uygulamasının yayın sektöründe tekelciliği getireceğini söyledi. Bu uygulamanın bir çok yayınevini kapanma noktasına geleceğine işaret eden Tüzüner, yasayı, Türk kültür hayatına indirilecek en büyük darbe olarak nitelendirdi.
Maddi çıkar söz konusu
Kültür Bakanlığı'nın bandrol uygulaması üzerinde beş yıldır ısrarla durmasının, bir takım kişi ve kuruluşlara maddi çıkar sağlanması şüphesini doğurduğunu söyleyen Tüzüner, "Tüm dünyada yayınlara devlet tarafından her türlü destek verilirken, Kültür Bakanlığı'nın görevi zorunlu bandrol satıp, yayıncının sortından trilyonlarca lira toplayıp bakanlığına ve hologram şirketlerine kaynak yaratmak olmamalıdır" şeklinde konuştu.
Bandrol kontrol ve sansür yetkisidir
TYB'nin basın toplantısında, bandrolün bir ön denetim ve sansür ortamı yarattığının da üzerinde duruldu. Çetin Tüzüner, böylelikle siyasi iktidarın fikir ve politikaları doğrultusunda yayıncılığı denetleyeceğine dikkat çekti. Bu nedenle, bir çok yazarın 'Düşünce ve Yayım Özgürlüğü' normlarına uygun olmayan bu yasaya karşı çıktığını anlatan Tüzüner, açıklamasını şöyle bitirdi; "Bizler yayıncı ve yazar örgütleri, Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Eğitim Yayıncıları Derneği, Basın Yayın Birliği belirttiğimiz olumsuzluklardan dolayı devlet tarafından kitaplara zorunlu bandrol uygulamasına karşı çıkıyoruz"
Tüzüner, bandrol yasasına ilişkin basın toplantısının ardından, 1998 yılından bu yana TYB'nin her yıl Almanya'da organize ettiği Frankfurt Kitap Fuarı'nın 2002 yılı konuğunun Türkiye olduğunu açıkladı. Fuar konuğu ülkenin altı ay boyunca kitaplarını tanıtacağı bir hâl kurmasına izin veriliyor.
ÖNCEKİ HABER

Hasan Hüseyin anıldı

SONRAKİ HABER

Suriye dengeleri değiştirebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...