07 Mart 2000 22:00

Hasan Hüseyin anıldı

Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil ölümünün 16. yılında Ankara'da anıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ankara Şubesi'nin gerçekleştirdiği anmaya...

Paylaş
Hasan Hüseyin anıldı
Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil ölümünün 16. yılında Ankara'da anıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ankara Şubesi'nin gerçekleştirdiği anmaya Hasan Hüseyin'in eşi Azime Korkmazgil katıldı. Mahiye Morgül ve Tuncer Çakır'ın türküleriyle katkı sundukları etkinlikte, Azime Korkmazgil'e plaket verildi.
'Halkın yanında idi'
26 Şubat 1984'te yaşama veda eden Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil'i anma etkinliğinin açılışını PSAKD Ankara Şubesi Başkanı Kamber Çakır yaptı. Hasan Hüseyin'i 9 yıldır geleneksel hale getirdikleri etkinliklerle anmaya çalıştıklarını anlatan Çakır, Hasan Hüseyin'in, halkının yanında, onların sorunlarını dile getirmiş bir ozan olduğunu söyledi.
Yaşar Karakulak'ın, şairin şiirlerinden örnekler sunduğu etkinlik Azime Korkmazgil, Nuri Aksakal, Metin Turan'ın katıldığı söyleşi ile devam etti.
İlhan Cem Erseven'in sunduğu söyleşide ilk olarak söz alan Nuri Aksakal, Hasan Hüseyin'i "toplumun kilometre taşlarından" olarak niteledi. Hasan Hüseyin'in şiiri çağdaş bir destan düzeyine çıkardığına dikkat çeken Aksakal, onun toplumcu gerçekçi şiir damarına yaslanan şairlerden olduğunu söyledi.
Metin Turan ise konuşmasında Hasan Hüseyin'in şiirinin temellerine inmeye çalıştı. Turan, "Hasan Hüseyin derinliklerle uğraşırken, sığ sayılanları küçümseme yanılgısına düşmemiştir" dedi.
'Ben sizinle çoğalıyorum'
Eşi Azime Korkmazgil de konuşmasına, "Hasan Hüseyin dostlarıyla olmaya çoğalmak derdi. Ben de sizlerle çoğalıyorum" diyerek başladı. Eşinin mizahı kullanışına vurgu yapan Azime Korkmazgil, eşinin, tüm ömrünce sanatsal, toplumsal, edebi bir savaşım içinde olduğunu ve bunu yazarak verdiğini söyledi.
Söyleşinin ardından, 2 Temmuz Sivas katliamında Yasemin ve Asuman adlı iki kızını birden kaybeden Yeter Sivri tarafından Azime Korkmazgil'e, PSAKD adına plaket verildi. PSAKD Genel Başkanı Ali Balkız da söyleşinin sunuculuğunu yapan İlhan Cem Erseven'e derneğe katkıları nedeniyle plaket sundu. Balkız, yaptığı konuşmada, Hasan Hüseyin'i asıl olarak Edebiyatçılar Derneği, PEN ve Türkiye Yazarlar Sendikası'ın anması gerektiğini ifade etti. Balkız, şairin sosyalist dünya görüşü nedeniyle kimilerince sahiplenilmediğini sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Sürü seyirciyle buluşuyor

SONRAKİ HABER

TYB: Bandrol yayın hayatının sonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...