07 Mart 2000 22:00

Emekçi Kadınlar Günü kutlanıyor

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, bugün İstanbul ve Adana'da mitinglerle kutlanacak. Yine bugün 150'ye yakın ülkede 2600'ü aşkın kadın örgütü...

Paylaş
Emekçi Kadınlar Günü kutlanıyor
8 Mart Dünya Emekçiler Günü nedeniyle, birçok ilde mitingler, basın açıklamaları, şölenler ve paneller düzenlenecek. Bazı illerde ise etkinlik düzenlenmesine izin verilmemesi tepkilere neden oldu. 150'ye yakın ülkede 2600'ü aşkın kadın örgütü her türden sömürüye ve yoksulluğa karşı eşitlik ve özgürlük istemek için bugün "2000 Yılı Dünya Kadın Yürüyüşü" düzenliyor. 17 Ekim'e kadar sürecek yürüyüşün Türkiye'den ilk adımını atmak için 20'yi aşkın kadın örgütü bugün İstanbul Şişli Abide-i Hürriyet Meyadı'nda miting düzenleyecek. Miting için saat 12.00'de Perpa önünde bir araya gelinecek. 2000 Yılı Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Koordinasyonu, yaptığı yazılı açıklamada, tüm kadınları sorunlarına sahip çıkmaya, dayanışmaya ve bunun için mitinge katılmaya çağırdı. Açıklamada, "Ev kadınlarını, çalışan kadınları, bugün bizlere dayatılan yoksulluğa, şiddete, savaşa, ırkçılığa karşı taleplerimizi haykırmak için mitinge katılmaya çağırıyoruz" denildi.
KESK'li kadınlar da yaptıkları yazılı açıklamayla, "2000 Yılı Dünya Kadın Yürüyüşü"ne çağrı yaptı.
Ankara'da kitlesel basın açıklaması
İşçi ve kamu emekçisi kadınlar, yeni bin yılın ilk 8 Mart'ını, bir mücadele gününe dönüştürmek amacıyla, bugün saat 12.30'da Ankara-Kızılay YKM önünde kitlesel basın açıklaması gerçekleştirecekler. 2000 yılı Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Girişimcileri Ankara Kadın Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada, yeni bin yılın ilk 8 Martı'nı 1857'de New York'ta eşit işe eşit ücret ve 8 saatlik işgünü talebiyle greve giden ve 118'i yanarak ölen 40 bin dokuma işçisi kadının anısına yakışır bir mücadele gününe dönüştürmek istedikleri bildirildi. Açıklamada, bugün 145 ülkeden toplam 2600 kadın grubunun bir araya gelerek, yoksulluğa, kadına yönelik şiddete ve savaşlara karşı yürütülecek sürecin startını vereceği belirtildi. Sürecin 8 Mart-17 Ekim tarihlerini kapsadığı vurgulanan açıklamada, "ortak taleplerini haykırmak için katılım" çağrısı yapıldı.
Adana'da miting
Adana'da da 8 Mart, türkülerle, halaylarla, sloganlarla kutlanacak. Bugün saat 12.00'de Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde yürüyüşle başlayan miting, Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılacak konuşma ve etkinliklerle son bulacak. Mitinge birçok siyasi parti, dernek, dergi çevresi ve kadın örgütü katılacak. EMEP Adana İl Örgütü dün yaptığı yazılı açıklamada, 8 Mart'ın mücadele gününe dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı ve mitinge katılım çağrısı yaptı. DBP Adana İl Örgütü'nün açıklamasında da, 8 Mart'ta barış ve demokrasi çağrısı dile getirildi.
Niğde'de ise 8 Mart Dünya Emekçiler Günü nedeniyle Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen, Tüm Sosyal-Sen, EMEP ve ÖDP'nin bulunduğu Emekçi Kadınlar Platformu oluşturuldu. Platform bugün saat 12.00'de Hükümet Meydanı'nda basın açıklaması yapacak. Platform ayrıca bugün, yerel bir televizyonda "8 Mart ve Kadın" konulu bir program ve yine bu akşam Eğitim-Sen lokalinde şiir, müzik ve söyleşi programı düzenleyecek.
Keçiören'de şenlik
EMEP Keçiören İlçe Örgütü, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü bugün düzenleyeceği bir şenlikle kutlayacak. İncirli Conker Düğün Salonu'nda saat 18.30'da yapılacak "Dünya Emekçi Kadınlar Şenliği"ne Grup Anka, Mehmet Özer ve Nurettin Rençber katılacak.
Türk-İş İzmit'te kutlayacak
Türk-İş, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü İzmit'te düzenlenen panelle kutlayacak. Türk-İş'ten yapılan açıklamaya göre, Kocaeli Fuarı içindeki Çağlayan Restoran'da düzenlenecek panelin açılışında, Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç, Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Selüloz-İş Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş İl Temsilcisi Ergin Alşan birer konuşma yapacaklar.
Panelde, Prof. Dr. Yasemin Beyhan "Beslenmenin Önemi", Uzman Psikolog Dilek Arı "Depremin Kadın ve Çocuklar Üzerinde Bıraktığı Olumsuz Etkiler" ve Prof. Dr. Yıldız Tümerdem "Kadın Sağlığı" üzerine konuşma yapacak.
İzmit Kent Kurultayı Kadın Platformu'nun düzenlediği bir dizi etkinlik ise, bugün saat 11.00'de ortak basın açıklamasıyla başlayacak. Cephanelik Çadırkenti'ndeki toplantıda depremzede kadınlarla söyleşiye katılacak olan platform üyeleri, İzmit'in 1971 yılında kaybettiği kadın Belediye Başkanı Leyla Atakan'ın mezarını ziyaret edecek, daha sonra, DİSK ve KESK Kadın Komisyonu'nun Cumhuriyet Parkı'ndaki basın açıklamasına katılacak.
Şölenli 8 Mart
Erzincan'da ise KESK Şubeler Platformu bir dizi etkinlik düzenliyor. Bugün basın açıklaması düzenleyecek olan platform, saat 18.00 ile 22.00 arasında Nehir Düğün Salonu'nda şölen yapacak. Antalya Demokrasi Platformu, Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü 11 Mart'ta kutlayacak. HADEP, EMEP, ÖDP, SİP, KESK, Pir Sultan Abdal Derneği ve TUHAY-DER'in içinde yer aldığı platformun yürüyüş ve mitinginde müzik, şiir, folklor gösterileri yapılacak.
Polisten engelleme
Öte yandan, Muş'ta KESK'in gerçekleştireceği basın açıklamasını valilik engelledi. 6 Mart tarihinde yapılan başvuru sonrası Vali Yardımcısı Ersin Yazıcı, 12.15 ile 13.00 saatleri arasında belediye önünde gerçekleştirilecek olan basın açıklamasının, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na aykırı olduğu gerekçesini ileri sürerek, yapılmasını engelledi. Yazıcı, açıklamanın ancak sendika merkezinde yapılabileceğini belirtti.
KESK Muş Şubeler Platformu Kadın Komisyonu yaptığı yazılı açıklamayla, valiliğin belediye önünde yapmak istedikleri basın açıklamasını engellemesini protesto etti. Açıklamada, bu antidemokratik uygulamalara herkesin duyarlı olması çağrısı yapılırken, bugün KESK Muş Şubeler Platformu'nda düzenlenen basın açıklamasına katılım çağrısı yapıldı.
Mitinge yasak
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü Dağkapı Meydanı'nda mitingle kutlamak için HADEP Diyarbakır İl Örgütü'nün valiliğe yaptığı başvuru reddedildi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Ayhan Ecet tarafından İl Başkanı Ali Ürküt'e verilen tebligatta, mitinge izin verilmediği belirtilerek, aksi durumda yasal işlem yapılacağı bildirildi. Tebligatı il örgütüne getiren polisler, binadaki 8 Mart afişlerine de toplatma kararı olduğu gerekçesiyle el koydu. "Kadın Mücadele ile Özgürleşir" adlı şölen düzenlemek için Siirt Valiliği'ne başvuran HADEP Siirt İl Başkanlığı'na da izin verilmedi. Evren Mahallesi'nde yapılması planlanan şölen için yapılan müracaata verilen cevapta, "Söz konusu şölenin düzenlenmesine valilik makamının 03.03.2000 günü ve 928 sayılı olurları ile izin verilmemiştir" denildi.
HADEP'in afişine yasaklama
HADEP Kadın Kolları'nın 8 Mart için hazırladığı ve üzerinde "Kadınlara Özgürlük; Dünyaya Barış; Yaşasın 8 Mart" yazıları bulunan afişe, Urfa savcılığının toplatma talebini dikkate alarak inceleme yapan Urfa sulh ceza hakimi, afişin, "Halkı tahrik edici ve güvenlik güçleriyle karşı karşıya getirme eğilimine yönelik olduğu"nu gerekçe göstererek toplatma kararı verdi. Toplatma kararının polise faksla bildirilmesi üzerine, başta Urfa, Diyarbakır, Van ve İstanbul olmak üzere birçok ilde polis, HADEP il ve ilçe merkezlerinde afişlere el koydu.
ÖNCEKİ HABER

Enerji emekçisi hükümeti uyardı

SONRAKİ HABER

Gözaltı terörü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...