07 Mart 2000 22:00

Enerji emekçisi hükümeti uyardı

Enerji Yapı Yol-Sen üyesi kamu emekçileri, Ankara, İzmir, İstanbul ve Adana başta olmak üzere ülke genelinde yaptıkları eylemlerle hükümeti uyardılar.

Paylaş
Enerji emekçisi hükümeti uyardı
Enerji Yapı Yol-Sen üyesi kamu emekçileri, dün ülke genelinde yaptıkları eylemlerle, enflasyon karşısında her geçen gün eriyen ücretlerinin yükseltilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi, grev ve toplusözleşme haklarının tanınması taleplerini dile getirdiler. Ankara ve İzmir'de işbırakma eylemi de yapan enerji çalışanları, seslerine kulak verilmemesi halinde örgütlü oldukları işyerlerinde hizmet üretmeyeceklerini vurguladılar.
Ankara'da 2 saat işbırakan enerji çalışanları, Karayolları Genel Müdürlüğü önünde toplanarak, ek zam, grevli toplusözleşmeli sendika hakkı ve diğer özlük haklarıyla ilgili taleplerini Bayındırlık Bakanlığı'na ilettiler. Daha sonra düzenli kortej oluşturan kamu emekçileri, alkış ve sloganlarla, davul zurna eşliğinde DSİ Genel Müdürlüğü önünde bekleyen diğer kamu emekçileriyle birleştiler.
"İki şeyden eminiz, direneceğiz, kazanacağız", "Vekile kıyak, Asıl'a kaynak yok", "Kazanmaktan başka yol yok, mücadele edeceğiz, kazanacağız", "1 günde faize ayrılan para ile 340 km. karayolu inşa edilebilir" dövizleri ile "5+5=kıyak emeklilik, benim milletvekilim işini bilir", "Bayındırlık tazminatı istiyoruz" önlükleri giyen yol ve enerji çalışanları, hükümeti istifaya çağırdılar.
Talepler bakanlığa iletildi
Burada bir açıklama yapan sendika Genel Başkanı Cengiz Faydalı, Başbakan'ın sadece "IMF ve borsa" dediğini, işçi ve emekçilerin seslerine kulak vermediğini belirterek, bu eylemlerinin sadece uyarı olduğunu söyledi. Uyarılarının dikkate alınmaması durumunda köprülerde para toplamayacaklarını, barajlarda, yollarda, elektrik santrallerinde çalışmayacaklarını ilan eden Faydalı'nın sözleri, "Genel grev, genel direniş" sloganıyla kesildi.
Konuşmanın ardından düzenli kortej oluşturan emekçiler, yaklaşık 1,5 kilometrelik yolu yürüyerek, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı önüne geldiler. Oluşturulan beş kişilik bir heyet, talepleri bakanlığa iletirken, emekçiler ise taleplerinin yerine getirilmemesi halinde daha güçlü eylemlerde buluşmak üzere dağıldılar. Eyleme, DİSK Ankara Bölge Başkanı Tayfun Görgün, EMO Genel Başkanı Ali Yiğit, TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, SES Genel Başkanı Cevher Tosun, Tüm Yargı-Sen Ankara Şube Başkanı Necdet Bekçi de katılarak destek verdi.
Özlük haklar iyileştirilsin
Enerji Yapı Yol-Sen üyeleri, İzmir'de de iki saat işbırakma eylemi yaptılar. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nün önünde toplanarak, davul-zurna eşliğinde halay çeken emekçiler adına İzmir Şube Başkanı Alim Murathan konuştu. Murathan, enflasyondan kaynaklanan 1999 ve önceki yıllara ait kayıplarının giderilmesini ve özlük haklarının iyileştirilmesini istediklerini söyledi. Sendika İzmir Şubesi Eğitim Sekreteri Haşime Akbakın da, yaptığı basın açıklamasında sendika üyelerinin ekonomik sıkıntı içinde olduklarını kaydederek, son 10 yıldır bütçeden yatırıma ve personele ayrılan payın azaldığına dikkat çekti.
Hizmet üretimi duracak
İstanbul'da BEDAŞ Genel Müdürlüğü, TCK 17. Bölge Müdürlüğü ve TCK 1. Bölge Müdürlüğü önü olmak üzere üç yerde basın açıklaması düzenleyen enerji emekçileri, enflasyondan doğan ücret farklarının ödenmesini istediler.
Taksim'de bulunan BEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde, "Ücret skalası yeniden belirlensin", "Taşeron çalışanları kardoya alınsın", "Enflasyon farkları ödensin" dövizleri açarak toplanan enerji emekçilerine hitaben konuşan Enerji Yapı Yol-Sen İstanbul Şubesi Örgütlenme Sekreteri Rıfat Uysal, TEAŞ ve TEDAŞ Genel Müdürlükleri'nde temel ücretlerin yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi. Uysal, "Taleplerimiz dikkate alınmadığı takdirde, karayollarında kar mücadelesi, yolların bakımı, proje, inşaat, kontrollük işleri durdurulacaktır. Otoyollarından geçiş ücretleri tahsil edilmeyecektir" diye konuştu.
Zincirlikuyu'da bulunan TCK 17'inci Bölge Müdürlüğü'nde çalışan emekçiler de basın açıklaması yaptılar. "Direne direne kazanacağız" ve "Sendika değil toplusözleşme" gibi sloganlar atan emekçiler, "Yoksulluk sınırı 440 milyar. Bize 130 milyon", "Enflasyon farkları ödensin" ve "Özel hizmet tazminatları artırılsın" gibi dövizler taşıdılar.
Her yerde eylem
Adana'da DSİ'i önünde toplanan Enerji Yapı Yol-Sen Adana Şubesi üyesi enerji çalışanları, "Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız", "Sadaka değil, toplusözleşme" sloganlarını attılar. Şube Başkanı İlyas Turan, hizmet üreten kamu emekçilerini gözden çıkaran hükümeti uyardıklarını söyledi.
Diyarbakır'da Enerji Yapı Yol-Sen üyesi 60 kadar enerji emekçisi hükümeti protesto ederken, Aydın'da Sevgi Yolu'nda toplanan yaklaşık 300 emekçi, sloganlar atarak taleplerini dile getirdi.
Gaziantep'te Köy Hizmetleri Müdürlüğü'nün bahçesinde bir araya gelen 70 kadar enerji emekçisi, insanca yaşayacak bir ücret istedi. Trabzon'da Atatürk Alanı'nda basın açıklaması düzenleyen 250 kadar enerji emekçisi, yoksulluğa "hayır" dedi. Basın açıklamasında konuşan KESK Trabzon Dönem Sözcüsü Gültekin Yücesan, enerji emekçileri üzerinde baskının son bulmasını istedi. Basın açıklamasına Türk-İş'e bağlı şubeler EMEP ve ÖDP destek verdi.
Muş'ta ise valiliğin izin vermemesi üzerine sendika binasında yapılabilen basın açıklamasında, kamu emekçileri üzerindeki antidemokratik uygulamalar protesto edildi.
ÖNCEKİ HABER

Enerjinin yüzde 65'i ithal

SONRAKİ HABER

Emekçi Kadınlar Günü kutlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...