07 Mart 2000 22:00

Enerjinin yüzde 65'i ithal

Türkiye'nin 21. yüzyıla, ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 65'ini ithalatla karşılayarak girdiği bildirildi.

Paylaş
Enerjinin yüzde 65'i ithal
Türkiye'nin 21. yüzyıla, ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 65'ini ithalatla karşılayarak girdiği bildirildi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, elektrik enerjisi talebinin yılda yüzde 7 artarken, enerji üretimindeki artışın yüzde 5'te kaldığını söyledi.
Enerji sektöründe dışa bağımlılığın hızla artmakta olduğunu belirten Demirtaş, "1998 yılında yüzde 38 olan tüketimin yerli üretimle karşılanma oranı şimdi yüzde 35'lerde. Bu oranın, 2000 yılı sonunda yüzde 34'e, 2010 yılında ise yüzde 30'a gerileyeceği tahmin ediliyor" dedi.
Sektörün yaklaşık 10 yıldır ihmal edildiğini söyleyen Demirtaş, 2020 yılına kadar yılda ortalama 5 milyar dolarlık yatırım yapılmadığı takdirde, karanlıkta kalma riskinin de artacağını savunarak,
"Türkiye 21. yüzyıla, ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 65'ini ithalatla karşılayarak girdi" dedi.
Demirtaş, ihtiyaç duyduğu enerji için dışa bağımlı Türkiye tablosunun tarihe karışması, Türkiye'nin enerji deposu haline gelmesi için yapılması gerekenleri de şöyle anlattı:
"Ortadoğu ülkeleri, Orta Asya cumhuriyetleri ve diğer komşu ülkeler ile enerji ve diğer doğal kaynak değişim imkânları titizlikle araştırılmalıdır. Irak petrolleri üzerindeki BM ambargosu nedeniyle,
Türkiye topraklarından 7-8 yıldır yapılamayan petrol sevkıyatının yeniden başlatılması için, BM nezdinde girişimde bulunulmalıdır. Hazar havzasında bulunan Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan gibi ülkelerde üretilen ham petrolün, boru hattı ile Ceyhan'da bir terminale taşınması, buradan da dünya pazarlarına ulaştırılmasına yönelik Bakü-Ceyhan petrol boru hattı ile Türkmen doğalgazını Türkiye'ye taşıyacak Hazar geçişli boru hattı projesi de uygulamaya konulmalıdır."
ÖNCEKİ HABER

DB'nin Türkiye'ye şartlı desteği sürüyor

SONRAKİ HABER

Enerji emekçisi hükümeti uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa