07 Mart 2000 22:00

Suriye şartsız çekilme istedi

Suriye'de iktidarda olan ve 7 partiden oluşan Ulusal İlerici Cephe (FNP), İsrail'in Güney Lübnan'dan tamamen ve şartsız olarak çekilmesini istediklerini bildirdi.

Paylaş
Suriye şartsız çekilme istedi
Suriye'de iktidarda olan ve 7 partiden oluşan Ulusal İlerici Cephe (FNP), İsrail'in Güney Lübnan'dan tamamen ve şartsız olarak çekilmesini istediklerini bildirdi. Suriye resmi haber ajansı SANA tarafından yayınlanan FNP bildirisinde, "Eğer İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin 425 sayılı kararı uyarınca, Güney Lübnan'daki uluslararası sınırların ötesine şartsız ve tamamen çekilme işlemini gerçekten başlatırsa, Suriye ve Lübnan, Güney Lübnan'ın kurtuluşundan dolayı çok memnun olur" dendi.
Bu açıklama, İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın, G. Lübnan'daki askerlerin temmuz ayına kadar çekilmesine ilişkin planının hükümet tarafından onaylanmasının ardından Suriye'den gelen ilk resmi tepki oldu. İsrail Bakanlar Kurulu taarfından alınan kararda, çekilmenin bir barış anlaşması çerçevesinde uygulanması, koşullar buna elvermezse hükümetin uygun bir zamanda toplanarak, alınan bu kararın uygulanma yöntemini görüşmesi öngörülmüştü.
Lübnan'dan sert açıklama
Lübnan Enformasyon Bakanı Enver Halil ise, İsrail'in Golan Tepeleri'ni Suriye'ye geri vermediği sürece, bu ülkenin Güney Lübnan'dan çekilmesinin, barışı getirmeyeceğini söyledi. Enver Halil, Golan Tepeleri konusunda Suriye'nin istekleri karşılanıncaya dek İsrail'e barış güvencesi vermeyeceklerini belirterek, "Barış, ya kapsamlı, adil ve kalıcı olacak ya da hiç olmayacak" dedi.
Arap toprakları ve haklarına ilişkin mücadele verdiği sürece, "direniş" savaşçılarını kısıtlamanın mümkün olmadığını söyleyen Halil, Lübnan hükümeti ve ülkede bu konuyla yakından ilgilenen herkesin de kendisi gibi düşündüğünü kaydetti. Lübnan tarafından yapılan ilk açıklamalarda karadan duyulan memnuniyet ifade edilmişti.
Rusya memnun
Rusya hükümeti, İsrail'in kararından memnuniyet duyduğunu bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın her zaman, İsrail'in Hizbullah saldırılarına karşı "güvenlik kuşağı" oluşturduğu Lübnan'ın güneyinde Lübnan'ın egemenliğini desteklediği belirtildi. Açıklamada, Güney Lübnan'da kalıcı bir çözüme ulaşılması için "Ortadoğu barış sürecinin Suriye ve Lübnan ayaklarının birleştirilmesi gerektiği" belirtildi.
Rusya, İsrail, Lübnan ve Suriye'ye, barış görüşmelerine devam etmeleri çağrısında bulundu.
Çatışmalar sürüyor
Öte yandan, İsrail'in işgal altında tuttuğu Güney Lübnan'da düzenlenen saldırılarda İsrail yanlısı Güney Lübnan Ordusu'ndan (GLO) 2 milisin öldürüldüğü bildirildi. Lübnanlı yetkililer, militanlardan birinin İsrail sınırına 2 kilometre mesafedeki Hula köyü yakınlarında yola yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu, diğer milisin ise Hardon askeri karakoluna düzenlenen saldırıda öldüğünü belirttiler. Sonc günlerde İsrail, G. Lübnan'a yöhelik hava saldırılarını yoğunlaştırmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Mozambik'te felaket korkusu bitmedi

SONRAKİ HABER

SSK'da yetkisiz genel müdürden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...