07 Mart 2000 22:00

Mozambik'te felaket korkusu bitmedi

Mozambik'te onbinlerce sel kurbanı yardım beklerken, meteoroloji uzmanları önümüzdeki günlerde şiddetli yağışların devam edeceği uyarısında bulundu.

Paylaş
Mozambik'te felaket korkusu bitmedi
Mozambik'te onbinlerce sel kurbanı yardım beklerken, meteoroloji uzmanları önümüzdeki günlerde şiddetli yağışların devam edeceği uyarısında bulundu.
Ülke tarihinin en büyük felaketi olan sel felaketi nedeniyle mahsur kalan yüzbinlerce insan açlık ve hastalıkla pençeleşiyor. Mozambik'e yönelik uluslararası yardımlar ise, hâlâ komik düzeyde.
Sağlıkçılar, içme suyu olmaması nedeniyle insanların pis sel sularını içtiğini belirterek, kolera vakaları ve deri enfeksiyonlarında artış olduğunu kaydettiler. Dünya Sağlık Örgütü, sıtma salgınının da başladığını bildirdi. Örgütün Mozambik temsilcisi Carlos Tiny, sıtmanın özellikle çocuklar ve gebe kadınlar için çok tehlikeli olduğunu kaydetti.
Yardım çalışmaları yetersiz
Kurtarma ve yardım çalışmaları ise, felaketin boyutuyla kıyaslandığında komik düzeyde kalıyor. Mülteci kamplarında yaşam savaşı veren insanlara su, gıda ve ilaç, toplam 50 helikopter, 12 uçak ve 100 tekne tarafından ulaştırılmaya çalışılıyor.
BM Dünya Sağlık Programı, ülkenin güney ve orta bölgelerinde kurulan 64 kamptaki 250 bin insana, her gün 100 ton gıda gerektiğini açıkladı. Bu insanların aldığı gıda yardımı ise, söz konusu miktarın çok altında.
Uluslararası kuruluşlar, Mozambik'in tamamen yok olan altyapısını yenilemek için 78 milyon dolar yardım yapacaklarını söylerken, Devlet Başkanı Joaquim Chissano, en az 250 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını belirtti. Chissano, ülkesinin dış borcunun da tamamen silinmesini istedi.
Ölü sayısı onbinlere çıkabilir
Nehir sularının geri çekilmeye başladığı, ancak yağmurun yeniden başlaması durumunda yeni taşmalar olabileceği dile getiriliyor. Bu olasılık gerçekleşmezse, suların çekildiği bölgelerde ceset arama çalışmaları başlayacak. Halen 400 olan ölü sayısının, bu çalışmalar sonucu 10 bine kadar yükselebileceği belirtiliyor.
Madagaskar'da 50 ölü
Öte yandan, Hint Okyanusu'ndaki Madagaskar Adası'nda, şiddetli yağmurun yol açtığı sel ve kasırga yüzünden ilk belirlemelere göre 50 kişi öldü, 600 bin kişi de evlerinden tahliye edildi.
BM yetkilileri, Mozambik'te tam bir felakete neden olan Eline kasırgasının, iki hafta önce de Madagaskar'da etkili olduğunu, ülkeyi geçen hafta da, şiddetli yağmurlarla birlikte Gloria kasırgasının vurduğunu belirttiler. Eline ve Gloria kasırgalarının, ülkenin orta ve kuzey kesimlerinde önemli tahribata yol açtığı, fırtınalardan önce başgösteren kolera salgınının ise şimdi daha ciddi boyutlara ulaşabileceği kaydedildi. Ülkeyi geçen yıl vuran kolera salgınında, binden fazla kişi yaşamını yitirmişti.
ÖNCEKİ HABER

Amerika AGSK'ya karşı sertleşiyor

SONRAKİ HABER

Suriye şartsız çekilme istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...