06 Mart 2000 22:00

Arjantin Pinochet'nin uçağına

   yol vermemiş

Paylaş
Arjantin Pinochet'nin uçağına yol vermemişGeneral Augusto Pinochet'nin İngiltere hükümeti tarafından serbest bırakılarak ülkesine gönderilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Şilili insan hakları savunucuları ülkesinde ömür boyu dokunulmazlık sahibi olan Pinochet'nin yargılanması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtiyorlar. Önceki gün başkent Santiago'da düzenlenen gösteriye katılan binlerce kişi adalet istedi. Öte yandan, Arjantin hükümetinin Pinochet'yi ülkesine taşıyan uçağın kendi hava sahasından geçmesine için verilmediği bildirildi.
Gerilime yol açtı
İngiltere'nin 1982 yılında Falkland Adaları'nın hakimiyeti için Arjantin'e yönelik saldırılarında iktidardaki Augusto Pinochet, İngiltere'ye destek sunmuştu. 6 gün önce ülkesine gönderilen Pinochet'nin uçağının Arjantin hava sahasına girmesine izin verilmemesinin nedeni açıklanmadı. Ancak kararın Falkland Savaşı ile ilgili olduğu belirtiliyor. Şili radarları savaş sırasında Arjantin donanmasını izlemiş, Pinochet ülke topraklarını İngiliz askerlerine açmıştı.
Diktatörü taşıyan uçak Brezilya, Paraguay ve Bolivya'yı dolaşmak zorunda kaldı ve Şili'ye beklenenden bir saat geç indi. Şili'deki sosyal demokrat hükümetin Arjantin'e herhangi bir tepki göstermemesi, ordunun öfkelenmesine yol açtı.
İktidardaki 'Sosyalist' Parti'nin ise Pinochet'nin yargılanmasını engelleyen yasaların değiştirilmesi yolunda adımlar atacağı belirtiliyor. Ülkede halen etkili bir konuma sahip olan Pinochet'nin ordu ve hükümet arasında bir gerginliğe yol açabileceği belirtiliyor.
Bu arada, Santiagolu bir savcı Pinochet hakkında suç duyurusunda bulundu. Böylece 3000 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Pinochet'nin hakkındaki suç duyurusu sayısı 61'e ulaştı. Pinochet'nin oğlu artan protesto gösterileri ile ilgili bir açıklama yaparak, kamuoyunu sükûnete çağırdı ve 1972 yılında darbenin ülkeye istikrar getirdiğini iddia etti.
ÖNCEKİ HABER

Kohl'ün partisi imaj yeniliyor

SONRAKİ HABER

Avrupa ortak Türkiye pazar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa