06 Mart 2000 22:00

İsrail hükümeti G. Lübnan kozunu oynadıİsrail bakanlar kurulunun G. Lübnan'dan çekilme kararının İsrail ile bir barış anlaşması imzalamak için Lübnan sorununu önşart olarak koşan...

Paylaş
İsrail hükümeti G. Lübnan kozunu oynadı
İsrail Bakanlar Kurulu, İsrail askerlerinin temmuz ayında Güney Lübnan'dan çekilmesini oybirliğiyle onayladı. Bakanlar kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, İsrail Savunma Güçleri'nin Lübnan ile olan sınırda toplanacağı ve kuzeydeki köyler ve kasabaların güvenliğini buradan sağlayacağı belirtildi. Açıklamada, "Hükümet, bunun bir anlaşma çerçevesinde yapılmasını garanti altına almak için çalışacaktır" denildi. Böylece İsrail askerleri, Güney Lübnan'da 18 yıldır işgal altında tuttukları bölgeden çekilmiş olacaklar.
İsrail Bakanlar Kurulu açıklamasında, Başbakan Ehud Barak'ın Suriye görüşmelerini canlandırma çabalarına atıfta bulunularak, hükümetin çekilme işlemini "bir anlaşmayla" yapmaya çalışacağı belirtildi. Barak, Lübnan'dan çekilmenin Suriye ile anlaşmaya dayanmasını tercih ettiğini belirtmiş, daha sonra ise İsrail'in tek taraflı çekilebileceğini söylemişti.
Pazarlık konusu
İsrail Dışişleri Bakanı David Levi, İsrail askerlerinin Güney Lübnan'dan çekilmesi kararının, Suriye'yi barış görüşmelerinde önemli bir müzakere unsurundan yoksun bırakacağını söyledi. Levi, dün İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Suriye ile bir anlaşma olsun ya da olmasın Lübnan'dan çekilmek durumunda olduklarını belirterek, "Suriye'nin barış yapmaya niyeti yoksa ve taktikleriyle bizi tüketmeyi amaçlıyorsa bu ülkenin uyuşmazlığına meydan vermeyeceğimiz bilinmelidir" diye konuştu. Levi, "Suriye barış istiyorsa bu geri çekilmeyle harekete geçmesi gerekir" dedi.
Lübnan memnun
Lübnan Başbakanı Selim El Hoss, İsrail'in Güney Lübnan'dan çekilme kararından memnun olduğunu açıkladı. Hoss, yazılı açıklamasında, "İsrail'in kararı manevra olsa da olmasa da bizim pozisyonumuz, BM'nin 425 nolu kararını yürürlüğe sokacak herhangi bir zamanda İsrail'in Lübnan'dan çekilmesinden memnun olmaktır" dedi. Başbakan Hoss, İsrail'in bölgeden bir anlaşma çerçevesinde çekilmesini tercih ettiklerini belirterek, anlaşma olmadan gerçekleşecek bir çekilmede İsrail'e güvenmediklerini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Bayram 'kurbansız' geçecek!

SONRAKİ HABER

Kohl'ün partisi imaj yeniliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...