05 Mart 2000 22:00

Tekel'de adım adım özelleştirme

"Anonim şirkete" dönüştürülmesi düşünülen Tekel'in, parçalanarak satışı gündeme gelecek. Tarım Gıda-Sen yetkilileri, Tekel pazarının iştah kabarttığını vurguladı.

Paylaş
Tekel'de adım adım özelleştirme
Şerif Karataş
"Tarım reformu" adı altında tarımsal KİT'lerin özelleştirilmesi gündeme getirildi. Bu özelleştirme listesinin başında ise Tekel bulunuyor. "Anonim şirkete" dönüştürülmesi düşünülen Tekel'in böylece parçalanarak satışı gündeme gelecek. Bu durumu değerlendiren Tarım Gıda-Sen yetkilileri, Tekel pazarının iştah kabarttığını vurgulayarak, yabancı firmaların Tekel'i tasfiye için bastırdığını söyledi.
Tarım Gıda-Sen Genel Başkanı Mehmet Çiçek, temel ücretlerin artırılmadığını belirterek, 1996 yılından beridir Tekel Genel Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmelerden bir sonuç alamadıklarını söyledi. Çiçek, memurların sözleşemeli personel statüsüne geçişinin Turgut Özal döneminde gerçekleştiğini hatırlatarak, Anayasa Mahkemesi'nin bu geçişin bazı maddelerini iptal ettiğine dikkati çekti.
Çalışanlar mağdur ediliyor
Geçen yıl temel ücretlerin artışında sorunlar yaşadıklarını dile getiren Çiçek, Tekel Genel Müdürlüğü başta olmak üzerere yetkililere yaptıkları başvurular sırasında verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirtti. Çiçek, Tekel Genel Müdürlüğü'ne sürekli yabancı şirket temsilcilerinin geldiğini vurgulayarak, "Tekel'i nasıl parçalarız nasıl dağıtırız hesabını yapıyorlar. Tekel'in özelleştirilmesi için çalışıyorlar. Bunun farkındayız" dedi.
Çiçek, "1999 yılında Rumeli Yakası Tekel Başmüdürlüğü'nün günlük cirosu 800 milyar civarındaydı. Depoları kapatıldı ve Eyüp Aşık yandaşlarına peşkeş çekti. Tekel'i anonim şirkete dönüştürme çalışmaları var. Böylece Tekel'in parçalanması sağlanacaktır. Yani parası olanı Tekel'in kârına ortak edecekler" dedi. Bira fabrikasının kapatılmasıyla da işçilerin mağdur edildiğini sözlerine ekleyen Çiçek, "Özelleştirmeden yalnızca o işyerinde çalışanlar zarar görmeyecek. Üreticisi, nakliyecisi ve esnafı da zarar görecek" diyerek şunları söyledi:
"Şimdi demokratik kitle örgütleri, kooperatifler ve kamu çalışanları ile işçi sendikalar özeleştirmeye karşı ortak bir duruş sergilemeleri gerekiyor."
Genel Örgütlenme Sekreteri Kayhan Ocaklı, Tekel'in uluslararası sermayenin her zaman iştahını kabartığını söyleyerek, sigaranın özel şirketlere devredilmesinin temellerinin atıldığının vurguladı. Amerikada kolay üretilen virjinya tipi tütünün Türkiye'de üretilmesinin girişimlerinin olduğuna dikkat çeken Ocaklı, virjinya tütünü ile pamuğun aynı toprağı sevdiğini söyleyerek, bunun da Türkiye'deki pamuk üretimi için tehlike oluşturduğunu belirtti.
Ocaklı çimento fabrikalarında yaşanan özeleştirmeyi örnek göstererek, "Türkiye'de büyük çimento fabrikaları varken şimdi çimentonun büyük bir bölümü ithal ediyor" diye konuştu. Aynı şeyin tütün ve çayda da yaşanacağını vurgulayan Ocaklı, Türkiye'nin en büyük pazarlama ve dağıtım ağının yok edildiğinin altını çizerek, "Ne idüğü belirsiz firmalara veriliyor. Danıştay tarafından reddedilmiş yönetmelikle dağıtım yaptırılmaktadır. Bundan kaynaklı olarak sigara zamlarında özel firmalara giden paranın boyutunu Tekel hesaplayamamaktadır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sıra TÜPRAŞ'ta

SONRAKİ HABER

Emekçiler büyük kongrede buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa