05 Mart 2000 22:00

1 milyon Vietnamlı Agent Orange kurbanı

ABD emperyalizminin Vietnam Savaşı sırasında kullandığı Agent Orange gazının 1 milyon Vietnamlıyı etkilediği açıklandı. Gazın zehiri, yeni nesilleri de etkiliyor.

Paylaş
1 milyon Vietnamlı Agent Orange kurbanı
Vietnam Savaşı sırasında ABD'li işgal güçleri tarafından kullanılan "Agent Orange" adlı kimyasal silahın 1 milyon insanı sakat bıraktığı ve etkisinin yeni nesillere taşınarak sürdüğü açıklandı.
Vietnam Devlet Başkanı Yardımcısı Nguyen Thi Binh, konuyla ilgili açıklamasında, ABD'nin bu vahşet nedeniyle sorumluluk alması gerektiğini kaydetti. Binh, 76 milyon nüfuslu ülkede Agent Orange kurbanları arasında savaş gazileri, onların çocukları ve çok sayıda sivil bulunduğunu belirtti. Bir diğer yetkili ise, Agent Orange kurbanlarına yardım için oluşturulan özel fonda şimdiye dek 700 bin dolar toplandığını açıkladı.
45 ilde yardım çalışmaları
Agent Orange Kurbanları Merkez Fonu'ndan Pham Thanh, Vietnam halkının, son iki yıl içinde fona 700 bin dolar katkıda bulunduğunu bildirdi. Thanh, kurbanlara yardım faaliyetinin 45 ilde devam ettiğini dile getirdi.
Washington ve Hanoi hükümetleri, savaş sırasında kullanılan kimyasal silahların karşılıklı etkisini incelemek üzere ortak bir çalışma başlatmayı düşünüyorlar. Vietnam hükümeti de, kimyasal silah kurbanlarına yönelik yeni bir yardım programı başlattı. 1 Ocak'tan itibaren geçerli olan program, 1961-1975 yılları arasında ABD uçaklarından püskürtülen Agent Orange gazından etkilenenlere ek gelir bağlanmasını öngörüyor.
ABD orduları, Vietnam halkının işgale karşı direnişini kırmak için ülke topraklarına onbinlerce ton Agent Orange ve diğer zehirli kimyasallar boşaltmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Nükleere gerek yok!

SONRAKİ HABER

ATAŞ'taki ihanet POAŞ'la sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...