04 Mart 2000 22:00

8 Mart'ta alanlara

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Adana Kadın Platformu tarafından, 8 Mart Çarşamba günü Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenecek mitingle kutlanacak.

Paylaş
8 Mart'ta alanlara
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü Adana'da alanda kutlanacak. Adana Kadın Platformu tarafından 8 Mart tarihinde bir miting düzenlenecek. Saat 12.00'de, Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde başlayacak olan miting, Uğur Mumcu Meydanı'na kadar sürecek yürüyüşle sona erecek
Mitinge çağrı
Mitingle ilgili olarak basın toplantısı düzenleyen HADEP Kadın Komisyonu İl Sekreteri Meryem İski, kadın emeğinin sömürülmesine karşı en büyük direnişin gösterildiği 8 Mart'ın, kadının özgürleşmesi mücadelesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. İski, tüm duyarlı insanları mitinge katılmaya çağırdı.
Bu arada, mitingin duyuru afişleri hakkında toplatma kararı verilmesi üzerine, afişleme çalışmalarına ara verilmek zorunda kaldı. "Kadınlara Özgürlük, Dünyaya Barış, Yaşasın 8 Mart" başlıklı afişlerin valilik kararıyla toplatılması, tepkilere neden oldu.
ÖDP Adana İl Örgütü Kadın Koordinasyonu tarafından partinin il binası önünde yapılan açıklamada ise, '21. yüzyılı kadın yüzyılı yapmak için' güçlerin birleştirilmesi çağrısında bulunuldu.
Sadece 8 Mart'ta değil
SES Adana Şubesi Kadın Komisyonu'nun düzenlediği basın toplantısında, özgür ve eşit bir dünya özlemi ve iddiası olan kadınların yalnız 8 Mart'tan 8 Mart'a değil, her zaman bulundukları her alanda, söz ve karar mekanizmalarına katılması, özne olması, birlik ve dayanışma içerisinde mücadele bayrağını yükseltmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, dünya kadın örgütlerince 'yoksulluk ve şiddete karşı küresel kadın yürüyüşü' gerçekleştirileceği hatırlatılarak, mücadele çağrısında bulunuldu.
Eğitimci kadının eğitimi
Eğitim-Sen'in Türkiye çapında sürdürdüğü "Eğitimci kadının eğitimi" konulu seminer toplantısı da dün Eğitim-Sen Adana Şubesi'nde gerçekleştirildi. Genel Merkez Yöneticisi Nurşen Yıldırım tarafından sunulan ve yönetilen toplantıya 30'a yakın eğitim emekçisi kadıldı. Okullardaki kız ve erkek öğrenci ayrımının tartışıldığı seminerde, kız öğrencilerin sürekli geri planda bırakıldığı vurgulanarak, kadın öğretmenlerin bu noktada nasıl eğitici bir rol üstlenebileceği konusu üzerinde duruldu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Gazi davası kararına protesto
Gaziosmanpaşa Gazi Mahallesi'nde 12-13 Mart 1995'te meydana gelen katliamla ilgili yargılanan 20 polis hakkında verilen karar protesto edildi. Gazi Mahallesi İsmetpaşa Caddesi üzerinde dün saat 11.30 sıralarında toplanan kitle, olaylarda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını ellerinde taşıyarak ve sloganlar atarak cemevi önüne kadar yürüdü.
Burada açıklama yapan Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Metin Narin, davanın gelişimiyle ilgili bilgi vererek, Gazi olaylarının sadece 20 polisin yargılanmasından ibaret olmadığını söyledi.
Mermiler üzerinde balistik inceleme yapılmadığını, keşfin de davaya bakan mahkeme tarafından bizzat gerçekleştirilmediğini hatırlatan Narin, bazı tanıkların da korktuğu için mahkemeye gelerek ifade vermediğini kaydetti.
Dönemin İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu ve Emniyet Müdürü Necdet Menzir ile ilgili Adalet Bakanlığı'nda bulunan soruşturma evraklarının mahkemeye getirilmesini istediklerini de belirten
Narin, bu taleplerinin kabul edilmediğine dikkat çekti. Bu şekilde yapılan yargılama sonucu sadece 2 polise ceza verildiğini belirten Narin, "Pazartesi temyize başvuracağız. Ama kısa bir temyiz dilekçesi olacak. Gerekçeli karar bize tebliğ edildikten sonra ayrıntılı dilekçemizi vereceğiz" dedi.
Uras'tan açıklama
Öte yandan davada verilen kararla Gazi katliamının örtülmeye çalışılması dün yapılan açıklamalarla protesto edildi. ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Gazi davasının sonucunun Türkiye'deki adli yapının zaaflarını ortaya koyduğunu dile getirdi.
SİP Genel Başkanı Aydemir Güler de kontrgerilla operasyonu olduğu ortaya çıkan Gazi katliamında verilmeyen cezaların amacının kontrgerillayı aklamak olduğunu belirtti.
ÖNCEKİ HABER

KESK başkanı hükümeti uyardı

SONRAKİ HABER

Göğü selamlayan çan kulesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...