04 Mart 2000 22:00

Hedef yerli tütün üretimini bitirmek

1 milyon 750 bin liralık başfiyata tepki gösteren ziraat odaları, hükümetin bu politikasının yerli tütün üretimini bilinçli olarak bitirmeye dönük olduğunu da vurguladılar.

Paylaş
Hedef yerli tütün üretimini bitirmek
Erol Teslim
Tütün fiyatına yoğun tepki geliyor. Başfiyatı 1 milyon 750 bin lira olarak açıklayan hükümetin, IMF'nin direktifleriyle hareket ettiğini söyleyen ziraat odaları, yüzde 70 enflasyon maliyetiyle üretilen tütünün fiyatını yüzde 25 artırmanın üreticiyi öldürmek anlamına geldiğini belirttiler. Ziraat odaları böyle giderse yerli tütünün anavatanından kovulacağına da dikkati çektiler.
Ege Ekici Tütün Piyasası'nın 1 milyon 750 bin lira başfiyatla açılmasının karşısında hükümeti eleştiren Ziraat Odası Manisa ve Akhisar Şubeleri ile İzmir Tütün Eksperleri Derneği ve Tarım Ekonomisi Derneği yöneticileri, taban fiyatların ve tarım politikalarının IMF'nin ve TÜSİAD'ın istekleri doğrultusunda belirlendiğine dikkati çektiler.
Fiyat rezalet
Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sormaz başfiyatı "rezalet bir fiyat olarak" değerlendirerek, verilen fiyatın 1999 yılı ürününe verildiğini ve o yıl hükümetin açıklamış olduğu resmi enflasyon rakamının yüzde 70'leri bulduğuna dikkati çekerek, "1999 yılında yüzde 70 enflasyon maliyetiyle üretilen bir ürüne yüzde 25 fiyat farkı verilmesi abestir. Üretici bu ürünü üretmek için ortaya koyduğu sermayesisini geriye alamamaktadır. Bu yüzden tarlasını traktörünü satmak zorunda kalmaktadır" dedi.
Yılda bir defa tütün ürettiklerini söyleyen Sormaz, 14 ay gibi bir süre içerisinde parasını aldıklarını, bunun gasp edilmesinin doğru olmadığını vurguladı. "Vergisini peşin ödeyen bir sektöre bunun yapılması ülke ekonomisini çökertmekten başka bir anlama gelmez" diye konuşan Sormaz, tüm bu olumsuzluklardan ekonominin zarar göreceğini ifade etti.
Maliyetler arttı
Ülkenin temel direği olan tarım sektörünün mutlaka revize edilmesi gerektiğine de değinen Sormaz şunları söyledi:
"Tütün üreticilerine yüzde 25 artış verilirken IMF ile yapmış oldukları anlaşmaların arkasında duruyoruz diyen TÜSİAD yetkililerini, hükümeti uyarıyoruz. Stand-by anlaşması yapıldığından beri çiftçinin en önemli tüketim maddesi olan gübreye yüzde 43 oranında iki ay içerisinde zam yapılmıştır. Yıllık zam yüzde 100'leri geçmektedir. Akaryakıta iki ay içerisinde yüzde 14 zam yapılmıştır. Yani maliyeti yüksek olan bir çiftçiye düşük oranlarda fiyat verilmesi çiftçiden çok ülke ekonomisini batıracaktır. Çünkü gücü yetmeyen alım gücü olmayan çiftçiden kaliteli, verimli bir üretim beklenmesi söz konusu değildir."
Akhisar Ziraat Odası Başkanı Naci Özkara ise uygulanan tarım politikalarının yanlış olmasının sonucu olarak bunun cezasını tütün üreticilerinin çektiğini söyledi. Özkara, "Tütün piyasası açıldığında Tekel ilk günden piyasaya girmedi. Bununla birlikte fiyatları 100 bin lira aşağıya çekti. Çiftçiyi tüccarın kucağına attılar" diyerek, ürünün 1999 yılında üretildiğini ve enflasyon o dönem yüzde 65 -70 civarlarında olduğunu hatırlattı. Özkara, "Sanki bu ürün 2000 yılında üretilmiş, enflasyonda yüzde 25'e düşmüş gibi fiyat verildi. Bu yanlış yarın daha iyi meydana çıkacaktır" diye konuştu.
Bugün tütünün üretiminin yüzde 20'ye düştüğünü, bu sene içerisinde de düşüşün yüzde 50'leri bulacağına dikkati çeken Özkara şunları şöyledi:
"Dışarıdan tütün alımına başlanacak. Bu da bize uygulanan tarım politikalarının tamamen yanlış olduğunu gösteriyor. Çiftçi bir defa küserse bu tütün bir daha ekilmez. Benim karnım doymayınca iş yapar mıyım? Düşünün, açıklanan fiyat 1 milyon 750 bin lira. Bir ton tütün üç kişi tarafından çıkarılmaktadır. Üç kişi bugün bir milyona satsa dahi üçe bölüverin, masrafını düştükten sonra hiçbir şey kalmaz elde. Geçen yıl piyasa açıldığında bir tüp 1 milyon 250 bin liraydı. Çiftçi bir kilo tütünü sattığı zaman 200 bin lirada cebine kalıyordu. Bugün baktığımız zaman tüp 4 milyon 300 bin lira olmuş. Geçen yıl mazot 86 bin lira, bu yıl 400 küsür bin lira."
ÖNCEKİ HABER

Eski IRA lideri sert konuştu

SONRAKİ HABER

Enflasyon hedefi yine tutmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...