04 Mart 2000 22:00

Pinochet iyileşiverdi!

Binlerce insanın ölümü ve onbinlerce insanın işkence görmesinden sorumlu olan Şili eski Diktatörü Augusto Pinochet, ülkesine dönünce birden iyileşiverdi.

Paylaş
Pinochet iyileşiverdi!
İngiltere'den ayrılmasına izin verildikten sonra apar topar uçağa atlayıp Şili'ye ulaşan yaşlı diktatör Augusto Pinochet'nin "iyileştiği" görüldü. Sağlık durumunun çok kötü olduğu gerekçesiyle "yargılanamayacağına" karar verilen diktatör, Şili başkenti Santiago Havaalanı'nda oldukça dinç ve enerjik görünüyordu. Pinochet, İngiltere'de kullandığı tekerlekli sandalyeye de ihtiyaç duymadı.
Pinochet'yi havaalanında karşılayan taraftarları ise, havaya "Şili'nin kurtarıcısı, hoşgeldin!" yazılı pembe kâğıtlar attılar. Karşılamaya katılan polislerden bazılarının "sevinç gözyaşlarını tutamadığı" belirtildi.
Taraftarları sevinçli
Önceki gün yerel saatle 10.39'da Santiago Havaalanı'na inen Pinochet, uçaktan tekerlekli sandalyesiyle indi, ancak daha sonra ayağa kalktı ve kendisini karşılamaya gelen Genelkurmay Başkanı General Ricardo İzuiera'yı kucakladı. Ardından yine yürüyerek, diğer askeri yetkilileri ve taraftarlarını selamladı.
İşadamları, zenginler ve faşist gruplardan oluşan Pinochet taraftarları, diktatörü daha sonra da yalnız bırakmadılar. Santiago merkezindeki askeri hastaneye kaldırılan 84 yaşındaki emekli diktatör, sağlık kontrolü yapıldıktan sonra taburcu edildi. Bu süre boyunca yaklaşık 5000 taraftarı hastane önünde sevinç gösterileri yaptı. Pinochet'nin, muayene edildiği odasındaki cama çıkarak kalabalığı selamladığı da görüldü.
'Dünya aldatılmıştır'
Diktatörün hiç de "yargılanamayacak kadar hasta" olmadığının açıkça görülmesi, birçok çevrede tepki yarattı. Şilili insan hakları savunucuları, İngiltere'nin verdiği kararın ne kadar yanlış olduğunun kesin olarak görüldüğünü kaydettiler. Kayıp Aileleri Derneği Genel Başkanı Viviana Diaz, konuyla ilgili açıklamasında, "Dünya aldatılmıştır" diye konuştu. Pinochet diktatörlüğü tarafından kaybedilen 5000'e yakın işçi, emekçi ve devrimci arasında kendi babası da bulunan Diaz, Pinochet'nin yargılanması için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
Şili hükümeti ise, bir yandan "Pinochet'nin gerekirse Şili'de yargılanacağını" açıklarken, diğer yandan orduya ve diktatöre şirin görünmeye çalışıyor. İçişleri Bakanı Raul Troncoso, düzenlediği basın toplantısında, "Pinochet'nin kendi başına yürüyebilmesinin, sağlık durumunun iyi olduğunu kanıtlamayacağını" öne sürdü.
Ordudan tam destek
Augusto Pinochet hakkında, Şili'de açılmış 60 dava bulunuyor. Ancak Devlet Başkanı Eduardo Frei liderliğindeki hükümetin "adaleti bağımsız mahkemelere bırakma" telkinleri, insan hakları savunucuları tarafından aldatmaca olarak değerlendirilmekte. Şili adaletinin "bağımsız"lığı, ülke yönetiminin fiilen ordunun elinde olması nedeniyle lafta kalırken, Pinochet de "ömür boyu senatör" olarak dokunulmazlığa sahip bulunuyor. Ordunun diktatöre tam destek verdiği, havaalanında en üst düzeyde hazır bulunmasıyla bir kez daha görüldü. Pinochet'nin uçağı başkent Santiago'ya inmeden hemen önce ordudan yapılan açıklamada da, "Ordu, generale daimi desteğini vermeye devam edecek ve onunla dayanışma içinde olduğunu gösterecek" denildi.
Şili ordusuyla hükümet arasındaki ilişkiler, eski diktatörün Londra'da tutuklanmasından sonra gerilmişti. Ordu, hükümeti Pinochet'nin serbest bırakılması için yeterince gayret göstermemekle suçlamış ve tutuklamayı "adaletsiz" olarak değerlendirmişti.
Basından iğneleme
Öte yandan, Pinochet'yi ülkesine gönderdikten sonra yaşanan gelişmeleri değerlendiren İngiliz basını, "eski diktatörün çok hasta olduğu gerekçesiyle gönderildiği Şili'de aniden canlanmasını" manşetlere taşıdı.
Haberlerinde İngiliz hükümetinin eski diktatörü sağlık nedenlerini gerekçe göstererek serbest bırakmasını satır aralarında da olsa eleştiren İngiliz basını, eleştirilerini, diktatörün Şili'de kendisine yapılan karşılama törenindeki sağlıklı görüntüsü üzerine kurdu.
The Times gazetesi, Pinochet'nin önceki gün döndüğü ülkesinde hastaneye gittiğini ve ilk muayenesinin ardından taburcu edilmesinin beklendiğini belirtti. The Times, "Hemen taburcu edilecek kadar sağlıklı çünkü" dedi.
Alaycı başlıklar
Daily Telegraph gazetesi de, geçtiğimiz yazdan bu yana hiç ayakta görülmeyen General Augusto Pinochet'nin ülkesine dönüşte "inanılmaz sağlıklı ve enerjik" olduğuna dikkati çekti. Gazete, "Özgürlük İnsanı Nasıl da Değiştiriyor" diye başlık attı.
The Independent gazetesi de ilk sayfasının manşetini ayırdığı habere, "Kimse bir diktatörü çökertemez, işte yargılanmak için çok hasta olan adam, tören için ayağa fırlıyor" başlığını kullandı.
The Guardian gazetesi de insan hakları örgütlerinin, Pinochet'nin, Şili'den gönderilen bir psikolog tarafından doktorların nasıl yanıltılacağına dair özel olarak eğitildiği iddialarına yer verdi.
Bütün gazeteler, eski Şili diktatörü Pinochet'nin 16 ay sonra gittiği ülkesinde havaalanına tekerlekli sandalye ile inişini ve kalabalığı görür-görmez ayağa fırlayıp selamlayışını gösteren fotoğrafları, "dizi" olarak art arda yayınladı.
ÖNCEKİ HABER

Köhne zihniyetin kararı!

SONRAKİ HABER

Clinton'dan Diallo itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...