03 Mart 2000 22:00

Polise 'Gazi madalyası'

Gazi davasının 31'inci duruşmasında aileleri öldüren karar... Mahkeme heyeti, davanın dünkü duruşmasında 18 sanık polisin suçsuz olduğu kanaatine vardı.

Paylaş
Polislere 'Gazi madalyası'
Uğur Oğuz
Gazi davasının karar duruşması, sanık polisler için ödül törenine dönüştü. Mahkeme heyeti, tutuklu sanık polis Adem Albayrak'ın 4 kişiyi öldürmekten toplam 6 yıl 8 ay, Mehmet Gündoğan'ın ise 2 kişiyi öldürmekten 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmasını uygun gördü. Böylece şu ana kadar yattıkları süre göz önünde tutulduğunda Albayrak sadece 4 ay Gündoğan ise 3 ay hapis yatacak. Katliam kurbanlarının ailelerinde isyan yaratan karar, duruşma sonrası protesto edildi.
İstanbul Gazi Mahallesi'nde 12-13 Mart 1995 tarihlerinde meydana gelen ve kamuoyunda 'Gazi Olayları' olarak bilinen davanın 31'inci duruşmasında sanık polisler hakkında karar açıklandı. Aileler, ellerinde çocuklarının fotoğraflarıyla adliye binasına kadar yürüdü. Ardından bina girişinde tek tek arandılar.
Davanın görüldüğü Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nin önü ise MHP'li ülkücüler tarafından kuşatıldı.
Duruşma, hakim Dursun Kaya Güleç başkanlığında saat 10.00'da başladı. Müdahil tarafın ve avukatlar, Metin Narin, Cemal Yücel, Remzi Kazmaz, Keleş Öztürk, Murat Çelik, Faruk Ertekin, Gülizar Tuncer, Several Demir, Sevim Akat ve Sadık Eralp'in hazır bulunduğu duruşmaya, sanık avukatlarından İlhami Yelekçi ile Hurşit Bıyık katıldı.
Mahkemenin adaletine sığındı!
Esas hakkındaki son savunmasını yapan sanık avukatı İlhami Yelekçi, geçmiş davalarda yaptığı savunmalarını tekrar etti. Kahvehane taramasının faillerinin belli olmadığını savunan Yelekçi, polislerin Polis Selahiyetleri Vazife Kanunu'nun kendilerine verdiği yetkiyi kullanarak meşru savunma haklarını kullandıklarını ileri sürdü. "Taşyürek Barikat" ve "Barikat Günleri" isimli iki kitabın ismini veren Yelekçi, "Bu kitaplarda görüldüğü üzere Gazi olaylarını teröristler planlamıştır. Bunun üstüne söylenecek bir şey yok" diye konuştu. Son sözü sorulan Albayrak, "Mahkemenizin adaletine sığınıyorum" dedi. Esas hakkındaki savunmanın ardından duruşmaya bir süre ara verildi.
Adam öldür 3 ay yat
Aradan sonra kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Güleç, sanık Adem Albayrak'ın, maktüller Dilek Sevinç, Reis Kopal, Sezgin Engin ve Fevzi Tunç'u öldürmek suçlarından önce ayrı ayrı 24'er yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. Güleç daha sonra maktüllerin, kanunun yasak saydığı suçları işlemeleri ve sanığın kendiliğinden teslim olması nedeniyle, duruşmadaki hali de göz önünde bulundurularak, toplam 6 yıl 8 ay ağır hapis cezasıyla cezalandırılmasına, 4.5 ay süreyle de kamu hizmetlerinden geçici mahrumiyetine karar verildiğini bildirdi. Davanın tek tutuklu sanığı Albayrak, cezasının temyizi için geçecek süre için de tahliye edildi. Albayrak, cezasının temyizi halinde sadece 4 ay yatacak. Karara göre, diğer sanık Mehmet Gündoğan ise Zeynep Poyraz ve Mümtaz Kaya'yı öldürmek suçlarından 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gündoğan, ceza indirimlerini öngören mahkemenin kararı doğrultusunda sadece 3 ay cezaevinde yatacak. Gündoğan da 2 ay 15 gün süreyle kamu hizmetlerinden geçici mahrumiyet cezasına çarptırıldı.
Sanık 18 polise beraat
Diğer sanıklar Hamdi Özata, Hasan Yavuz, İsa Bostan, Süleyman Memişçi, Sedat Özenir, Hayrullah Şişman, Ali Doğan, Metin Çakmaz, Yakup Murat, İbrahim Serdar, Orhan Durmuş, Mehmet Türk, Mustafa Keleş, Uğur Turan, Ahmet Türkmen, Selçuk Biçer, Ali Ulutaş ve Yetkin Korkut hakkında ise kesin ve inandırıcı delil bulunamadığından beraatlerine karar verildi. Mahkeme ayrıca, öldürülen maktüllerin esas suçlularının bulunması için Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı'na araştırma yapılması için müzekkere yazılmasını da kararlaştırdı.
Öldürülenlerin yakınları bayıldı
Kararın açıklanmasının ardından aileler tepkilerini gösterdiler. Kararın adil olmadığını söyleyerek ağlayan katliam kurbanlarının yakınlarından bazıları bayıldı. Annelerden birinin Avukat İlhami Yelekçi'ye "Allah belanı versin" sözleri üzerine Yelekçi, "Aynı lafı sana iade ediyorum" karşılığını verdi. Katledilen Reis Kopal'ın annesi Binnaz Kopal kararı duyar duymaz hakim Güleç'in oturduğu kürsüye doğru ilerlemek istedi, ama bu sırada mahkeme salonunun ortasında bayıldı.
Karar temyiz edilecek
Duruşmanın ardından aileler kararı protesto etti. Adliye binası önünde avukatlar adına basın açıklaması yapan Cemal Yücel, kararın temyiz edileceğini söyledi. Türk yargı sistemi içerisinde devlet görevlilerinin yargılandığı davalarda sanıkların aklandığının bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Yücel, karardan tatmin olmadıklarını söyledi. Yücel şöyle devam etti: "Gazi katliamı gibi katliamların yaşanmaması, ancak bu katliamları gerçekleştirenlerin hak ettikleri cezalara çarptırılmaları ile mümkün olur. Türkiye halkının adalet duygusu incinmiştir." Yücel, temyizden de sonuç alınamaması halinde davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne götüreceklerini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Meteksan'da toplu iş sözleşmesi

SONRAKİ HABER

EMEP 2. Genel Konferansı başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...