18 Ağustos 2011 10:25

YATAŞ işçilerine Hak-İş dayatması ILO gündeminde

HASANOĞLU’nda bulunan YATAŞ’ta, Ağaç-İş’te örgütlenme çalışması yürüten işçilerin Hak-İş’e bağlı Öz Ağaç-İş’e zorla üye yapılmaları Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) gündemine taşınıyor.ILO Sendikal Özgürlük Komitesi’ne şikayette b

YATAŞ işçilerine Hak-İş dayatması ILO gündeminde
Paylaş

HASANOĞLU’nda bulunan YATAŞ’ta, Ağaç-İş’te örgütlenme çalışması yürüten işçilerin Hak-İş’e bağlı Öz Ağaç-İş’e zorla üye yapılmaları Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) gündemine taşınıyor.

ILO Sendikal Özgürlük Komitesi’ne şikayette bulunmak için çalışmalara başlayan Ağaç-İş Sendikası, ILO’dan Hak-İş Konfederasyonu’na protesto mektubu göndermesini talep etti.

Diğer yandan işçilerin Öz Ağaç-İş’e noter huzurunda üye kaydedilmedikleri iddia edildi.

Ankara’da faaliyet gösteren YATAŞ Yatak Yorgan San. Tic. A.Ş.’de çalışan bir grup işçi Mart ayında Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası’ndan ayrılarak Türk-İş’e bağlı Ağaç-İş üyesi sendikasına üye olmak istemişler, ancak patron işçilerin bu girişimini engellemek için 3 işçiyi işten atmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Öz İplik-İş Sendikası’nın fabrikada yetkili olmadığını, işkolu farklı olduğu için de olamayacağını açıklaması üzerine, patron fabrikayı paydos edip işçileri servislerle Hak-İş’e bağlı Öz Ağaç-İş Sendikası’na götürerek üye olmaya zorlamıştı.  

Uluslararası İnşaat ve Ağaç İşçileri Konfederasyonu (BWI) üyesi olan Ağaç-İş, YATAŞ işçilerinin sendika seçme hakkının engellemesini ILO’ya mektupla  bildirdi.

YATAŞ’ta yaşananların ILO’nun 87 ve 98 sayılı şartlarının açık bir ihlali olduğu belirtilen mektupta, “İşçilerin temel insan hakları ve sendikal haklarına saygı gösterilmelidir. İşçiler kendi sendikalarını seçme hakları vardır” denildi. Türkiye’de temel sendikal hakların ihlal edildiği belirtilen mektupta, bu nedenlerle ILO’nun Hak-İş konfederasyonuna, Başbakanlık ve Çalışma Bakanlığı’na protesto mektubu göndermesi talep edildi. Mektupta, “YATAŞ’taki örgütlenme çalışmamıza uluslararası bir destek sunmanızı isteriz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kayıp, kaçak parası halktan

SONRAKİ HABER

İspanya’da Papa dayağı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...