03 Mart 2000 22:00

Özdil'de ücretsiz izin uygulaması

Özdil Enerji Taahhüt AŞ'de iki aydır maaşlarını alamayan işçiler şimdi de süresiz ücretsiz izne gönderildi. İşçiler, asıl amacın, asgari ücretli işçiler almak olduğunu söylediler.

Paylaş
Özdil'de ücretsiz izin uygulaması
Özdil Enerji Taahhüt AŞ'de iki aydır maaşlarını alamayan işçiler şimdi de süresiz ücretsiz izne gönderildi. İşçiler, amacın, kendilerini işten çıkartarak asgari ücretle yeniden işçi almak olduğunu söylediler.
Elektrik direği imalatı yapan ve 100 aşkın işçinin çalıştığı işyerinde, işlerin durgunluğu bahane edilerek işçilerin ocak zamları ile ocak ve şubat maaşları verilmemişti. Önceki gün de işçilere 50 işçi ücretsiz izne çıkarıldı. İşyerinin imalat bölümünde gece vardiyasında çalışanların tamamı, gündüz vardiyasındaki işçilerin de 40'ı ücretsiz izne çıkarılırken, işyerinde çelişkili açıklamalar yapılması işçilerin tepkisini çekti.
Daha önce işçilerin bağlı olduğu taşeron şirket tarafından işçilerin başlarının çaresine bakması gerektiği yönündeki açıklamaların ardından, süresiz izin uygulamasının başlatılması üzerine işçiler iki aylık maaşlarının izinden önce verilmesini istediler.
İşçiler, bunun izin değil, işlerine son verilmesi demek olduğunu belirterek, "Maaşlarımızın her seferinde bir hafta sonra verileceği söylemleri ile bizleri kandırdılar, her seferinde bekledik ama vermediler. Şimdi de bayramdan önce verilecekmiş, öyle diyorlar ama artık inanmıyoruz" diyerek taşeron şirket AGEM'in sahibi Mamak DSP ilçe yöneticisi Ayhan Yiğittürk'e tepki gösterdiler.
EMEP bildiri dağıttı
Emeğin Partisi (EMEP) Sincan İlçe Örgütü, işyerinde ücretlerin ödenmemesi ve ocak zamlarının yapılmaması gibi sorunlarla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde servis duraklarında işçilere bildiri dağıtmıştı. İşçilerin hoşnutsuzluğunun artması üzerine AGEM patronu Ayhan Yiğittürk, öğle arasında işçilerle bir toplantı yaparak herkesin başının çaresine bakmasını söylemiş, ardından da dağıtılan EMEP bildirisini yüksek sesle okuyarak, işyerine siyaset sokmayacağı tehdidinde bulunmuştu.
Toplantının ertesi günü işçilere yine bildiri dağıtan EMEP'liler, servis şoförlerinden birinin engellemesi ile karşılaştı. "Bildirilerin dağıtılmasının ardından dikkatli olunması yönünde işveren tarafından uyarılan servis sahibi bir yandan bizim bildirileri almamızı engellerken, öte yandan da hakaretler etti" diyen işçiler, bildirinin kendi sorunlarını anlattığını ifade ettiler. Krizin bahane olduğunu, maaşları geciktirmeyi ve ocak zamlarını vermemeyi hedeflediklerini ifade eden işçiler, "Amaçları bizi çıkararak asgari ücretle tekrar işçi almak" dediler.
ÖNCEKİ HABER

Toplu iş sözleşmeleri

SONRAKİ HABER

Meteksan'da toplu iş sözleşmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...