02 Mart 2000 22:00

Küreselleşme işçileri yollara döküyor

'Küreselleşen dünya'nın yükü işçinin omuzlarına biniyor. Uluslararası tekellerin çıkarlarına göre belirlenen dünya ekonomisinin insanlığın başına sardığı dertlerden biri de göçmen işçilik. Son 35 yılın rakamları göçmen işçilik konusunda gelinen noktanın içinden çıkılmazlığını gözler önüne seriyor.

Paylaş
Küreselleşme işçileri yollara döküyor
Uluslararası Çalışma Teşkilatı (ILO), küreselleşme yoksul ülkeler üzerindeki baskıları yoğunlaştırıp, bu ülkelerdeki insanları yurt dışında çalışmaya zorladıkça, göçmen işçilerin sayısının tüm dünya genelinde artacağını bildirdi.
ILO'nun 'Sınırsız Çalışanlar' adlı raporuna göre, 1965'de 75 milyon olan dünya genelinde göçmen işçilerin sayısı 130 milyona ulaştı. Peter Stalker tarafından kaleme alınan raporda, kayıtsız göçmen işçilerin sayısının da 10-15 milyon civarında olduğu tahmin edildi. Raporda, 1970'de ekonomik göçmenlerin 39 ülkede iş ararken, şimdi 67 ülkede iş arar hale geldikleri, göçmen işçi gönderen ülke sayısının da 1970-96 döneminde 29'dan 55'e çıktığı belirtildi. 1996 verilerine göre, göçmen işçilerin işgücüne oranı Avustralya'da yüzde 25'e, Fransa'da yüzde 6.2'ye, İrlanda'da yüzde 3.5'e, Japonya'da binde 1'e, İngiltere'de yüzde 3.4'e, ABD'de yüzde 9.4'e ulaşıyor.
İşçi gönderip işçi alan ülkeler
Rapora göre, göçmen işçilik olgusu öylesine karmaşık ki, Tayland ve Malezya gibi 15 ülke hem göçmen işçi kabul ediyor hem de göçmen işçi gönderiyor. Raporun yazarı Stalker, Londra'daki tanıtım amaçlı basın toplantısındaki konuşmasında, kazananlar ve kaybedenlerin olduğu küreselleşen dünyada kaybedenlerin yokolmadıklarını, başka yerlere gittiklerini anlattı.
Stalker, sıkı sınır ve gümrük geçiş kontrolleri, yabancılar hakkında paranoyadaki artış ve yasadışı göçmenlere yönelik sert yaptırımlara rağmen, göçmen işçilerin global ekonomide anahtar rol oynamaya devam ettiklerini belirtti. ILO'nun 'Sınırsız Çalışanlar' raporunun yazarı Stalker, göçmen işçilerin bulundukları ülkelerde yararlandıkları istihdam imkanlarından daha fazlasını, ulaşım, yiyecek-içecek ve perakende sektörlerine yaptıkları tüketim katkılarıyla yarattıklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

'İşgüvencesi ve hak grevi istiyoruz'

SONRAKİ HABER

Rus gazeteci katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...