02 Mart 2000 22:00

Nükleer belasında yetki TEAŞ'ın

Hükümet, halkın tepkisine ve bilimsel gerçeklere rağmen nükleer santral yapmaya kararlı. Uluslararası nükleer lobinin etkisiyle, bu tesislerin taşıdığı bütün risklere rağmen, Akkuyu'da nükleer santral yapmaya çalışan hükümet bu konuda yetkiyi TEAŞ'a verdi.

Paylaş
Nükleer belasında yetki TEAŞ'ın
Bakanlar Kurulu, önceki akşam yaptığı toplantıda, Akkuyu'ya nükleer santral kurulması ihalesinde TEAŞ'a yetki verdi. TEAŞ, bir hafta on gün içinde, nükleer santral için teklif veren üç konsorsiyum arasında bir seçim yapacak ve bu konsorsiyum ile görüşme sürecini başlatacak. Görüşme sonunda, bir anlaşmaya varılarak, 'Akkuyu Nükleer Elektrik Santrali'nin yapımı için bir firmayı yetkilendirecek. Dünyanın birçok bölgesinde 1980'li yılların başından itibaren terkedilen nükleer santraller uluslararası nükleer lobinin etkisiyle Türkiye gibi ülkelere kaydırılıyor. Bu santrallerin zararlarını dile getirenlere karşı, devletin tüm yetkilileri bir süredir 'enerji sıkıntısı nükleerle çözülür' propagandası yapıyordu.
Türkiye Elektrik Üretim ve İletim A.Ş. (TEAŞ) Genel Müdürü Muzaffer Selvi ile ilgili bürokratların da katıldığı son Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Şükrü Sina Gürel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer, TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi ile bakanlık bürokratlarının, Bakanlar Kurulu'na, santrale ilişkin bilgi sunduklarını ifade etti. Gürel, daha önce de koalisyonu oluşturan partilerin genel başkanlarının, aralarında yaptıkları bir değerlendirmede, ilke olarak Türkiye'de nükleer enerjiye gereksinim duyulduğunun saptandığını belirterek, ''Bu doğrultuda nükleer santral yapılması gerekliliği konusunda birleşilmiştir" dedi.
'Hükümet tartışmadı'
Devlet Bakanı Gürel, Akkuyu Nükleer Santrali ihalesinin sonuçlandırılması için verilen konsorsiyum tekliflerinin içeriği ile ilgili bir tartışma ve görüşme olmadığını belirtti. Gürel, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin yaptığı açıklamaların ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazeteci, Akkuyu Nükleer Santralı ile ilgili ihale konusunda teklif verme süresinin sona erdiğini hatırlatarak, değerlendirmenin bir hafta ila on gün arasında sürmesi durumunda yeni bir uzatma talebinde bulunulup bulunulmayacağını sordu. Gürel, soruyu, ''Bakanlar Kurulu'nun TEAŞ Genel Müdürlüğü'ne bu süreci tamamlama yetkisi vermesiyle birlikte TEAŞ, bu firmalarla temasa geçecek. Bir hafta, on günlük sürenin sonunda TEAŞ Yönetim Kurulu bu değerlendirmeyi firmalara bildirecek ve bu süre içinde Yönetim Kurulu değerlendirmesini tamamlayacak'' diye yanıtladı.
Sadece nükleer konuşuldu
Bakan Gürel, bir başka soru üzerine toplantıda, sadece Akkuyu Nükleer Santrali konusunun görüşüldüğünü söyledi. Bakanlar Kurulu üyelerinin bu konuda çeşitli düşüncelerini açıkladıklarını ve bazı sorular yönelttiklerini ifade eden Gürel, bu soruların ilgililer tarafından yanıtlandığını kaydetti. Devlet Bakanı Gürel, ihalenin sonuçlandırılması için verilen konsorsiyum tekliflerinin içeriğiyle ilgili bir tartışmanın olmadığını belirtti. Gürel, ''Bakanlar Kurulumuz ne böyle bir değerlendirmeyi yapabilecek teknik donanıma sahiptir, ne de bu konuda yetkili olan TEAŞ Yönetim Kurulu'nun yerine geçerek, değerlendirme yapmak niyetindedir. Sadece bu santral ihalesinin tamamlanması için TEAŞ Genel Müdürlüğü'ne Bakanlar Kurulumuz yetki vermiştir'' diye konuştu.
Çevre Bakanı itiraz etmedi
''TEAŞ Genel Müdürlüğü'ne yetkinin verilmesi neden bu kadar uzadı'' sorusu üzerine Gürel, TEAŞ Yönetim Kurulu'nun bu konuda yetkili olduğunu belirterek, Bakanlar Kurulu'nun bu ihalenin son gününde yeni bir değerlendirme yaptığı ve bu değerlendirmenin sonucunda da bu sürecin tamamlanmasının gerektiğinin ortaya çıktığını söyledi. Gürel, bir başka soru üzerine de çeşitli kurumlardan gelen görüşler doğrultusunda Bakanlar Kurulu'nda olumlu karar oluştuğunu ifade etti. Çevre Bakanlığı'nın nükleer enerji santralı konusunda olumsuz görüşü olup olmadığı yolundaki soruya da Gürel, ''Toplam olarak çıkan kanı, daha önceki liderler toplantısında ortaya çıkan kanı gibi oldu ve siyasal irade, hükümetimizin iradesi, Akkuyu'daki bu santralin bitirilmesi gerektiği doğrultusundadır'' şeklinde yanıtladı.
ÖNCEKİ HABER

Boş zaman gerçekten 'boş' mu?

SONRAKİ HABER

'İşgüvencesi ve hak grevi istiyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...